HAVELSAN'dan Eğitim Simülatörü Atağı

Yerli ve milli simülatörlerle birlikte hem pilotlar hem de uçak bakım teknisyenleri sanal ortamda eğitilecek.

26.03.2021-13:43 - (Son Güncelleme: 26.03.2021-15:14) HAVELSAN'dan Eğitim Simülatörü Atağı

HAVELSAN mühendisleri ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı uçak bakım teknisyenleri, F16 uçakları için Arıza Giderme Eğitim Simülatörü geliştirdi. Simülatörle birlikte F16 uçaklarının her zaman hazır tutulması ve bakım personelinin eğitim düzeyinin en üst seviye çıkarılması amaçlanıyor.

HAVELSAN, söz konusu çalışmaları Simülasyon, Otonom ve Platform Yönetim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcılığı ile birlikte yürütüyor.

Anadolu Ajansı'na konuşan Jet Uçak Sistemleri Program Müdürü Koray Uyar, F16 Simülatör Tedarik Projesi ile Hava Kuvvetleri Komutanlığının F16 simülatörleri konusundaki en büyük destekçisi olarak sorumluluk üstlendiklerini ifade etti.

TAMAMEN YERLİ

Projenin ilk kısmında pilotların savaşa hazırlık eğitimi için tam görev simülatörleri ve silah taktik eğiticilerini teslim etiklerini söyleyen Uyar, 6 farklı ana jet üs komutanlığı için 6 tam görev simülatörü ve 20 silah taktik eğiticisi gönderilerek Hava Kuvvetleri için inanılmaz bir simülatör altyapısı sağladıklarını belirtti.

Simülatörlerin birbiriyle bağlantısı olduğunu söyleyen Uyar, dışarıya hiçbir taktik resmi vermeden büyük ve kapsamlı tatbikatların sanal ortamdan gerçekleşmesi için altyapı oluşturduklarını anlattı.

Projenin diğer kısmındaysa, uçak bakım teknisyenlerine yönelik eğitim çözümleri sunduklarını belirten Koray Uyar, yaptığı açıklamada, "F16 uçağı Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Türkiye'nin en büyük vurucu ve savunma güçlerinden birisi. Dolayısıyla pilotlarımızın her zaman eğitimli, tecrübeli olması ve uçaklarımızın da sürekli faal halde tutuluyor olması lazım. Projenin ikinci aşamasında arıza durumunda uçaklarımızın en kısa sürede arızalarının tespit edilip faal hale getirilmesi için gerekli olan eğitim altyapısını geliştirdik." dedi

Uçak bakım teknisyenlerinin uçaktaki bir arızayı en kısa sürede tespit edip, giderebilmeleri için bir eğitim cihazı hazırlandığını amlatan Uyar, "Pilotlarımız uçuşları sırasında bir arızayla karşılaştıklarında, uçağı arızanın ön bilgileriyle beraber uçak bakım teknisyenlerine teslim etmektedirler. O andan itibaren uçak bakım teknisyenlerinden en kısa sürede o durumun hangi arızadan kaynaklandığını tespit edip gidermeleri bekleniyor. Arıza Giderme Eğitim Simülatörü bu amaçla geliştirildi. Bu simülatörü HAVELSAN mühendisleri ve Hava Kuvvetleri Komutanlığının F16 uçaklarının arızalarıyla ilgili en önemli bilgi sahibi olan uçak bakım teknisyenleriyle beraber çalışarak geliştirdik." dedi.

GERÇEK BİR UÇAĞA BENZİYOR

F16'nın çok karmaşık olduğu gerekçesiyle fazla miktarda arıza sebebi bulunduğuna işaret eden Uyar, uçak bakım teknisyenine bir arıza olduğu söylendiğinde tespit edilmesinin uzun zaman alabildiğini söyledi

Mürted Hava Meydan Komutanlığındaki F16 Teknik Eğitim Merkezinde görev alan uçak bakım öğretmenleriyle simülatörün geliştirildiğini söyleyen Uyar, "F16 arızaları içerisinde en çok karşılaşılan ve tespiti en zor arızaları uçak bakım teknisyenleriyle beraber çalışarak geliştirdik. Yaklaşık 1000 civarında arıza, Arıza Giderme Eğitim Simülatörü kapsamında simüle edilmektedir." dedi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığının uçak bakımı teknisyenlerinin eğitimi için hazırlanan simülatörle yeni bir imkân sunulduğunu anlatan Uyar, "Uçak bakım teknisyenimiz aynı gerçek ortamda olduğu gibi kokpite oturmakta, kokpit içerisinde bazı testler gerçekleştirmekte, ekranlarda gördüğü sonuçlar ve aldığı işarlara göre arızanın kökeni hakkında bazı tahminlerde bulunmaktadır. Daha sonra F16 teknik emirlerini gözden geçirerek arızanın kökeni hakkında ilk tespitini yerine getirmektedir. Çoğu zaman gerçek uçak üzerinde ilave ölçümlerin alınması ve bu amaçla bazı parçaların sökülmesi gerekmektedir. Uçak bakım teknisyeni öğrencilerimizin büyük dokunmatik ekranlarda 3 boyutlu modellenmiş uçak üzerinde gerçek uçakta yapıldığı gibi istenilen cihazları söküp takmasına, o noktalardan sanal ortamda ölçüm alınmasına yardımcı oluyoruz. Öğrencilerimiz uçaktan söktükleri parçadan ölçümler almakta, bunun sonucunda eğer kablajda bir sorun varsa kablaj tamiratı gerçekleştirmekte, cihazlarda bir sorun varsa cihazlar yenisiyle değiştirmektedirler. Bu işlem bittikten sonra tekrar kokpite dönmekte ve kokpit içerisinde gerçekte olduğu gibi iç testleri koşturmakta ve arızanın giderildiğinden emin olmaktadırlar." dedi.

UÇAK ÜRETİCİSİYLE DE İLETİŞİME GEÇİLDİ

Simülatörün geliştirmesinde son aşamaya gelindiğini anlatan Koray Uyar, bu sene sonunda projeyi tamamlayıp Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim etmeyi planladıklarını belirtti.

Tamamen yerli milli kaynaklarla geliştirilen simülatörün herhangi bir uçak üreticisine veya dış kaynağa ihtiyaç olmadan geliştirildiğini vurgulayan Uyar, "Bu simülatörü sadece Hava Kuvvetlerine teslim etmeyi değil, dünyadaki birçok F16 kullanıcısına da satmayı planlıyoruz. Bu konuda da çalışmalarımız devam etmekte." şeklinde konuştu.

Bugüne kadar hep pilotlar için simülatör geliştirildiğini ancak bakım tarafının da ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkardıklarını söyleyen Koray Uyar, "F16 kapsamında arıza giderme eğitim simülatörünü gerçekleştirdiğimizde dünya piyasasındaki diğer bakım eğiticilerini de gözden geçirdik ve gördük ki bu derinlikte ve detayda hazırlanmış bir arıza giderme eğitim simülatörü bulunmamakta. Dolayısıyla şu an uçağın üreticisiyle temasa geçmiş durumdayız ve uçağın satıldığı ülkelere onlar kanalıyla da bu arıza giderme eğitim simülatörünün teslim edilebileceğini değerlendiriyoruz." dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal