Haşlanmış patates ile ne yapabilirim? diye kara kara düşünenler için harika bir tarif derledik. Bu tarif tam olarak mutfakta zamandan tasarruf etmek istiyorum diyenler için! Az malzemesi ile kolay hazırlanışı ile bu tarif favori pratik lezzetlerinizden biri olacak. İşte püf noktaları ile fırında beşamel soslu patates tarifi…
Haşlanan patatesin içeriğinde yüksek nişasta mevcut olsa da içeriğinde yağ bulunmadığı için kilo almaya neden olmaz. Ayrıca haşlanmış patatesin kalorisi düşük olduğu için tüketiminde bir sakınca bulunmamaktadır.
Haşlanmış patates kaç kaloridir?
- 1 porsiyon beşamel soslu patatesin kalorisi ise 310 kcal.
- 100 gr haşlanmış patates kalori değeri 93 kcal.
- 200 gr haşlanmış patates 183 kcal.
- 300 gr haşlanmış patates 279 kcal.
Fırında beşamel soslu patates için gerekli olan malzemeler: 5 adet patates, tuz. Beşamel sos için ise; 1 yemek kaşığı tereyağı, 3 yemek kaşığı sıvı yağ, 1,5 yemek kaşığı un, 2 su bardağı süt, yeteri kadar tuz ve karabiber. Üzeri için ise; kaşar peyniri ve maydanoz. Fırında beşamel soslu patates için öncelikle patatesleri iri küpler halinde doğrayıp tencereye ekleyin ardından da üzerlerine tuz serperek patateslerin üzerini geçecek kadar su ekleyin. Biraz diri kalacak şekilde patateslerimizi haşladıktan sonra suyunu süzerek yağladığınız fırın kabına boşaltın, aralarında boşluk kalmayacak bir şekilde düzeltin.
Beşamel sosu için ise tencereye tereyağı ve sıvı yağı alıp tereyağını eritin sonrasında unu ilave ederek kokusu çıkana kadar kavurun. Kavrulan una yavaş yavaş sütü ekleyerek tel çırpıcı ile sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin ardında da tuz ve karabiberi ekleyip bir süre karıştırıp ocaktan alın.
Hazırlanan beşamel sosu patateslerin üzerine dökerek her yerine gelecek şekilde yayın. Üzerlerine de rendelenen kaşar peynirinden serpip 180°C fırında peynirler eriyip kızarıncaya kadar pişirin.
Patatesler fırından çıkıp ilk sıcaklığını attıktan sonra üzerine doğranmış maydanoz serpin. Afiyet olsun!
Beşamel soslu patatesin yanına ne iyi gider? Diye düşündük ve etsiz yeşil mercimek köftesi ile beşamelli patatesi pek bir yakıştırdık.
Etsiz yeşil mercimek köftesi için gerekli olan malzemeler: 1 su bardağı yeşil mercimek, 4 su bardak su, 4 diş sarımsak, yarım demet maydanoz, 4 tane yeşil soğan, 1 su bardağı galeta unu, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı karabiber ve sıvı yağ.
Etsiz yeşil mercimek köftesi için; ilk olarak yeşil mercimeği kaynatın sonrasında da süzün. Maydanoz ve soğanları doğrayıp ezilmiş sarımsağı da ekleyerek köfte harcını yoğurmaya başlayın.
Tüm malzemeleri ekleyip iyice yoğurun ardından da köfte harcından parçalar alarak eliniz ile şekillendirip kızgın yağda eşit bir şekilde kızartın. Afiyet olsun!
Kabuklarını soyarak haşladığınız patatesin suyunu dökmeyin. Patates haşlanırken suyuna vitamin ve mineral bırakır bu suyu yemeklerde ve çorbalarda kullanabilirsiniz.