Hasan Sabbah Kimdir?

Hasan Sabbah kimdir? Haşhaşi nedir? Hasan Sabbah'ın ölümü nasıl gerçekleşmiştir? Alamut Kalesi'ni nasıl kurmuştur? Hasan Sabbah'ın kurduğu devletin adı nedir?

16.03.2021-15:00 - (Son Güncelleme: 04.05.2021-15:01) Hasan Sabbah Kimdir?

Hasan Sabbah, Haşhaşi suikast örgütü ile birlikte en çok merak edilen tarihi şahsiyetlerden biridir. Uyanış: Büyük Selçuklu dizisi ile birlikte daha çok merak edilmeye başlanan Hasan Sabbah, Alamut Kalesi adını verdiği ulaşılamaz bir kalede 35 yıl yaşamış, buradan Selçuklu Devleti'ne yönelik suikastleri organize etmiştir. 

HASAN SABBAH KİMDİR?

Hasan Sabbah, 1050 - 12 Haziran 1124 tarihleri arasında yaşamış ilginç tarihi şahsiyetlerden biridir. Nizârî-İsmaili Devleti'nin ve Haşhaşî fedai grubunun kurucusu olarak bilinmektedir.

Hasan Sabbah, 35 yıl boyunca hiç dışarı çıkmadan Alamut Kalesi adı verilen yalçın bir kalede yaşamıştır. Hasan Sabbah, Alamut Kalesi'nde yapay bir cennet oluşturmuş, haşhaşın uyuşturucu etkisini kullanarak, fedailerin zihnini zehirleyerek onları tek bir sözle hayatını feda eden bir silaha dönüştürmüştür.

HASAN SABBAH'IN HAYATI

Hasan Sabbah'ın doğum ve ölüm yılı hakkında net bir bilgi bulunmasa da 1046-47 veya 1053-54 yıllarında doğduğu rivayet edilegelmiştir. Yine rivayetlere göre Hasan Sabbah, On iki İmam Şiiliği'nin önemli bir merkezi olan Kum kentinde dünyaya gelmiştir. 

Hasan Sabbah, kendi hayatını kaleme aldığı Sergüzeşt-i Seyyidina adlı eserinde Himyerî Krallığı'nın soyundan geldiğini iddia etmektedir. Bu kitapta yer alan iddialara göre Sabbah'ın babası Yemen'den Kufe'ye oradan da Kum şehrine göç etmiştir. 

Hasan Sabbah'ın babası Ali bin Muhammed'tir. Ali bin Muhammed, On İki İmam Şiiliğinin ileri gelen isimlerinden birisiydi. 

Babası, Hasan Sabbah'ın eğitimine ayrı bir önem vererek onun felsefe, kelam, mantık, fıkıh ve riyaziyyat alanlarında iyi eğitim almasını sağlamıştır.

HASAN SABBAH VE ALAMUT KALESİ

alamut cennet

Hasan Sabbah, Alamut Kalesi'ni ele geçirilemez, ulaşılamaz ve kuşatılamaz bir yapıda inşa etmiştir. Öte yandan, bu kaleden kaçmak da en az kuşatmak kadar zordur. Bu nedenle Sabbah, Alamut Kalesi'ne yiyeceklerin bozulmaması için özel depolar yaptırmıştır. Bundan sonra Alamut Kalesi tam bir askeri merkez haline gelmiştir.

HASAN SABBAH VE HAŞHAŞİLER

Hasan Sabbah, müritlerinin eğitim almalarını engelleyerek onların sorgulama yapmasının önüne geçmiş ve cahil kalmalarını sağlamıştır. Bu şekilde iman güçlerini daha çok kuvvetlendireceğini düşünmüş ve başarılı olmuştur. Fedaileri, o dönemin ve sonrasının en büyük suikastçileri haline gelmiştir. 

HASAN SABBAH'IN ÖLÜMÜ

Mayıs 1124'te hastalanarak yatağa düşen Hasan Sabbah, ölümünün yaklaştığını fark ederek halefi olması için Lemeser Kalesi komutanı Kiya Buzrug Ummid'i seçmiştir. Öte yandan, ölüm döşeğinde Ebu Ali'yi sağına oturttu ve kendisini misyonerlik faaliyetlerinin başına getirdi. Kasranlı Adem'in Oğlu Hasan'ı sağına ve ordularının komutanı Kiya Ebu Cafer'i de önüne oturttu ve onlara imamın gelip devletin başına geçeceği güne dek Kiya Buzrug Ummid'in liderliğinde uyum içinde çalışmalarını salık verdi ve 23 Mayıs 1124 Cuma günü öldü.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal