Harita dil hastalığı nedir, nasıl tedavi edilir? Harita dil hastalığında tedavi yöntemleri

Halk arasında harita dil olarak anlandırılan coğrafik dil hastalığı, genel olarak dilin üst ve yan kısımlarını etkiler. Zararsız olan fakat bu oldukça can sıkıcı bir durum yaratan harita dil hastalığı tedavi yöntemleriyle birlikte araştırılan rahatsızlıklar arasında yerini almıştır. Peki, harita dil hastalığı nedir, nasıl tedavi edilir? İşte, harita dil hastalığında tedavi yöntemleri..

30.06.2022-00:01 - (Son Güncelleme: 30.06.2022-00:01) Harita dil hastalığı nedir, nasıl tedavi edilir? Harita dil hastalığında tedavi yöntemleri

Coğrafik dil hastalığı yani daha çok bilinen adıyla harita dil hastalığı dilde bulunan Papila adındaki alanın daha beyaz ve belirgin olmasından meydana gelir. Bu ismi anmasında neden olarak ise dil üzerinde harita şekillerin oluşması gösterilir.

Genel olarak sıcak, baharatlı ve asit içeren gıdalara karşı duyarlı hale gelen harita dil hastalığı, dilin kırımızı bölgesinde pamukçuk ile enfekte olabildiği halidir. Bazı durumlarda dil üzerinde yara, yanma ve ağrı hislerinde söz konusu olurken, aynı zamanda ağız kokusuna da neden olabiliyor.

Harita dil hastalığı nedir, nasıl tedavi edilir

Harita dil hastalığı nasıl tedavi edilir?

Harita dil hastalığının kesin nedeninin ne olduğu henüz bilinmemektedir. Fakat bazı durumlarda duygusal anlamdaki stres ve bazı psikolojik faktörler, oral-paral fonksiyonel anlamdaki alışkanlıklar, alerjik durumlar, beslenme yetersizliği, diyabet hastalığı ve hormonal bozukluklar harita dil hastalığının edenleri arasında gösterilir.

Bu etkilere ek olarak ise bu hastalığın daha çok sedef hastalığı olan bireylere yaygın olarak görüldüğü ifade edilirken uzmanlar, coğrafi dil hastalığının sedef hastalığının bir nevi oral formu olduğu konusunda hemfikir olmuşlardır.

Coğrafi dil hastalığının henüz bilinmiş olan bir tedavisi yoktur. Uzmanlar, harita dilden kaynaklı olan tahrişi ve sıkıntıları giderebilmek için bazı doğal yöntemler tavsiye ederler. Bu yöntemleri, yaşam tarzınıza uygun bir şekilde aldığınız taktirde ciddi bir durumun olasılığını daha fazla ekarte edebilirsiniz. Ama bu yöntemlerle ilgili öncelikle doktora danışmanız gerekiyor.

Nane ile harita dil hastalığı tedavisi

Nanenin içeriğinde yer alam antibakteriyel özellik ile ağızda oluşan bakterilerin çoğalmasının önüne geçerek oral hastalıkları engelleyebilirsiniz. Nane aynı zamanda dilde yanma hissini de önleyerek nefesinize bir ferahlık kazandırır.

Kendinize bir nane çayı hazırlayın, yarım saat kadar buzdolabında bekletin. Günde bir kaç kez tüketeceğiniz nane çayına alternatif olarak nane yapraklarını da çiğneyebilirsiniz.

Aloe vera ile coğrafik dil tedavisi

Aloe vera, bilindiği üzere anti-enflamatuar etkileri olan ve iyileştirici özellikleri bakımından harita dilde dahil olmak üzere oral sağlık sorunlarında tedavi edici etkileri vardır. Aloe vera aynı zamanda ağızda oluşan kokulardan da kurtulmanızda önemli rol oynar.

Bununla ilgili yapmanız gereken aloe vera yaprağını uzunlamasına kesin ve içindeki jeli çıkararak dilinizin üzerine uygulayın. Dilinizi ılık su ile yıkamadan 10 dakika kadar bekletin. Bu işlemi günde birkaç kez tekrarlayın.

Elma sirkesiyle harita dil tedavisi

Dilinizdeki enfeksiyon belirtileri için elma sirkesi iyi bir tedavi seçeneğidir. Elma sirkesi ağızdaki doğal pH seviyesini size geri kazandırır ve enfeksiyon ile savaş haline girer. Sirkedeki ekşi ve asit dilde yanma hissine neden olur fakat rahatsızlığınızın önüne kısa sürede geçer.

1 yemek kaşığı elma sirkesinin içerisine dörtte bir tatlı kaşığı kadar karbonat koyun ve bir bardak suyla iyice karışıtırın. Bu karışımı günde 2-3 kez gargara yaparak kullanın. Semptomlarınız geçene kadar da devam edin.

Hidrojen peroksit ile harita dil tedavisi

Eczanelerden alacağınız hidrojen peroksit de dildeki kırmızı lekelerden kurtulabilirsiniz. Antibakteriyel özelliği sayesinde enfeksiyon riskini azaltır ağzınızın içinde bakterilerin üremesinin önüne geçer. Ağız için sadece yüzde 3 hidrojen peroksit kullanmanız önerilir.

Eşit oranda yüzde 3 hidrojen peroksiti ılık su ile karıştırın. Bu karışıma pamuk batırın ve dilinizin üzerine uygulayın. Pamuğu bir kaç saniye bekletin ve daha sonra ağzınızı ılık su ile durulayın. Bu işlemi gün boyunca günde bir kaç kez tekrarlayabilirisiniz.

Not: Doktorunuza danışmadan hiç bir yöntem denememeniz önerilir.

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal