Harem Ağaları Erkek midir, Nasıl Seçilirler, Özellikleri Nelerdir?

Harem ağaları adı üstünde haremin nizamından sorumlu tutuluyordu. Bunlar için ayrıca ‘hadım ağaları’ şeklinde ifadelere de yer verilir. Peki, harem ağaları nasıl iğdiş edilir? Harem ağaları neden mısıra gider?

21.07.2020-16:21 - (Son Güncelleme: 17.02.2022-17:25) Harem Ağaları Erkek midir, Nasıl Seçilirler, Özellikleri Nelerdir?

Harem ağaları Osmanlı'da çok önemli bir yer tutar. Siyah insanlardan oluşan ve cinsellikleri küçük yaşta iğdiş yöntemiyle yok edilen bu bireyler, çok uzun yıllar boyunca Osmanlı sarayının harem kısmını kontrol etmiştir.

OSMANLI'DA HAREM AĞALIĞI 

Osmanlı devletinde uzun süre haremden sorumlu olan görevlilerdir. İlk başlarda beyaz olan ağalar, daha sonra Afrika'dan getirilen siyah kölelerden oluşmuştur. Padişahın huzuruna istediği gibi girme gücüne sahiptirler. 17. yüzyıla kadar köle gibi davranılan kızağalar, daha sonra sarayın en güçlü kişilerinden biri oldu. Cinsellikleri küçükken iğdiş yoluyla koparılır. 

Osmanlı'da hadım işlemi büyük günah olduğu için alınan köleler Osmanlı'da hadım edilmezdi. Daha önceden hadım edilen köleler alınırdı. Genellikle Afrika'dan getirilirlerdi. Hareme gelen bu siyah köleler en aşağı rütbede hizmete başlarlardı. Sonra sırasıyla acemi ağası, nöbet kalfası, ortanca, hasıllı, on ikinci hasıllı, yaylabaşı gulamı, yeni saray baş kapı gulamı olurlar ve en başarılı olanları Kızlar ağası olarak atanırdı. 

HAREM AĞALARI ÖZELLİKLERİ

Kızlar arasında münasebetin oluşmaması adına hadım edilmeleri esas alınırdı.

harem ağaları erkek mi

Bunu takiben çirkin görünüme sahip olmaları da dikkate alınırdı. Yine haremde sorun teşkil etmemeleri için çirkin görünümlere sahip olan kişiler görevlendirilirdi. Hatta bu duruma karşı toplum içerisine çok fazla karışmadıkları bilinir. Toplum tarafından dışlanan hadım ağalar:

- Sıkı bir dil ile edep eğitimi alırdı.

- Usullerden ve adetten geri kalmamaları sağlanırdı.

- Fiziksel özelliklerine göre tercih edilen ağaların sıkı bir eğitimden geçmelerine dikkat edilirdi. Bu eğitimi takiben sarayın önemli bir yeri olan haremin başına geçmeleri sağlanırdı.

HAREM AĞALARI HAKKINDA BİLGİ

Yine merak edilen bir diğer hususun devlet görevleri olduğu açık durumda. Harem ağaları padişah ve sadrazam sonrası saraydaki en yüksek görevlidir. Kendileri hali hazırda devlet görevine sahiptir.

Hatta birkaçının veziriazam olarak tayın edilmesi dikkatlerden kaçmıyor. Devlet erkanında boy gösteren hadım ağalar arasında Şehabeddin Paşa başı çekmiştir. Bunu takiben:

Hadım Ali Paşa devlet görevlerine atanmış isimler arasında.

Hadım Sinan Paşa da siyasi görevleri üstlenmiştir.

Haremin sorumluluğunu üstlenen kızağalar, zaman zaman padişahlarla dahi görüşme sağlardı. Bu duruma bağlı olarak bazılarının siyasete olan ilgisi dikkat çekmesine etki etmiştir. Ve devlet görevlisi olmaları bu yolla sağlanmıştır.

HAREM AĞALARININ GÖREVLERİ NELERDİR?

Adı üstünde haremden sorumlu tutulmaları söz konusudur. Örneğin haremde boy gösteren kadınların kıyafetleri dahi harem ağaları tarafından ele alınırdı. Yeni cariyelerin hareme alınması sırasında da harem ağalarına başvurulurdu. Harem ağaları kadınları detaylıca inceler ve aralarından tercihte bulunurdu.

Bizzat yemelerinden, içmelerinden, giyimlerinden ve eğitimlerinden sorumlu tutuldukları açık durumda. Hatta devam eden dönemde harem ağalarına farklı görevler de verilmiştir. Örneğin:

Harem tutanaklarının ele alınmasına karar verilmiştir.

Padişahlar dahi yazılı emirler için harem ağalarına başvurmuştur.

Tüm bu görevler için donanımlı olan ağalara ihtiyaç duyulurdu. Neyse ki harem ağaları özenle seçilir ve eğitim almaları sağlanırdı. Baştan aldıkları eğitim ile kendilerini geliştirmeleri esas alınırdı.

harem ağaları nasıl iğdiş edilir

HAREM AĞALARI NEDEN MISIR'A GİDER?

Harem ağaları padişaha uzun süre hizmet ettikten sonra görevden alındıkları takdirde Mısır'a gönderilerek onlara ömür boyu bir maaş bağlanırdı. Çoğunun Mısır'dan getirilmesi de bu olayı kolaylaştırır.

HAREM AĞALARI ERKEK Mİ?

Harem ağaları hadım oldukları öğrenildikten sonra erkek oldukları anlaşılır. Disiplini sağlamak amacıyla erkek olarak seçilirler. Aynı zamanda cinsellikten uzak olmaları da disiplini arttırır.

HAREM AĞALARI NASIL İĞDİŞ EDİLİR?

Akağalar ve kara ağalar olarak ikiye ayrılan harem ağalarının iğdiş yöntemi birbirinden farklıdır. Akağaların sadece yumurtalıkları kesilirken, kara ağalar yani kızağalar direkt penisi de kesilirdi. Birçok hadım yöntemi bulunsa da en bilineni orak şeklinde bıçakla direkt olarak koparılmalarıdır. Kesilen yer sıcak bir aletle dağlanır ve yerine gümüş bir çubuk sokulurdu. 

Osmanlı'da 19 kardeşini öldüren padişahı merak ediyorsanız bu habere tıklayabilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal