Hangi Hayvan Kurbanlık Olur, Kurban Dişi mi Olmalı Erkek mi?

Kurban bayramı bu yıl yaz ayında olacak. Vatandaşlar hangi hayvanların kurban edilebileceğine dair çeşitli araştırmalar yapıyor. Hangi hayvanlar kurban olarak kesilir? Tavuk kurban olarak kesilebilir mi? Dişi mi kurban edilmeli erkek mi?

12.07.2021-13:06 - (Son Güncelleme: 01.02.2022-11:47) Hangi Hayvan Kurbanlık Olur, Kurban Dişi mi Olmalı Erkek mi?

Kurban Bayramı bu yıl temmuz ayında kutlanacak. Vatandaşlar kurban ibadetini yerine getirmek amacıyla doğru kurbanı seçmek için çeşitli araştırmalar yapıyor. Müslümanlar, kurban ibadetini eksiksiz ve doğru bir şekilde yerine getirebilmek için kurban seçiminde dikkatli olması gerekiyor.  Kurban Bayramı’nda kesmek için kurbanlık hayvan alırken ve hayvanı kurban ederken belli başlı ritüeller vardır. Kurban olarak kesilecek hayvanın bazı şartları taşıyor olması gerekir.

KURBAN EDİLEBİLECEK HAYVAN TÜRLERİ NELERDİR?

9 Temmuz 2022 başlayacak olan Kurban Bayramı’nda dini açıdan kurban edilecek hayvan türleri Kur’n-ı Kerim’de ve Peygamberimizin (s.a.s)’in sünnetinde buyurduğu üzere belirtilmiştir. Koyun, keçi, sığır, manda ve deve kurban edilebilmektedir. Dolayısıyla ancak bu hayvanlardan (veya türdeşleri) kurban kesilebilir. Tavuk, kaz, ördek, deve kuşu, ceylan gibi hayvanların kurban olarak kesilmesi geçerli değildir.


KURBAN DİŞİ Mİ OLMALI ERKEK Mİ?

Kurbanın geçerliliği açısından bu hayvanların erkek veya dişi olması arasında fark yoktur. 

Ancak koyunun erkeğinin, diğerlerinin ise dişisinin kesilmesi daha faziletli görülmüştür. Yaban hayvanlarının hiçbir çeşidi kurban olmaz. Kur’an-ı Kerimin ifadesiyle, en’am cinsinden olmayan eti yenir hayvanlardan kuş çeşitlerinin veya diğerlerinin kurban edilmesi sahih değildir.

DİYANETE GÖRE HANGİ HAYVANLAR KURBAN OLUR?

Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, organları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmayacağı belirtilmiştir. 


Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, memelerinin yarıdan daha azının olmaması, kurban edilmesine engel değildir. Bunun yanında kesileceği yere gidemeyecek derecede topal olan hayvanlar da kurban edilemez. Buna göre hayvanın değerini düşürücü nitelikteki kusurlar kurbana engeldir.

Şafii mezhebinde, genel olarak yukarıda sayılan kusurlardan birinin bulunması, bir hayvanın kurban olmasına engel teşkil ettiği gibi, uyuz olan hayvanlar ile yem yemesini engelleyecek derecede dişlerinin bir kısmı dökülmüş olan hayvanların da kurban edilmesi caiz değildir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal