Hangi Ekmekler Daha Sağlıklı?

Ekmek, öğünlerimizin vazgeçilmezlerinden biridir. Bu yüzden ekmek tüketirken e kadar tükettiğinizden çok hangi ekmeği tükettiğinizde önemli. Hangi ekmekler daha sağlıklı? Sizler için araştırdık…

11.05.2021-14:40 - (Son Güncelleme: 11.05.2021-14:40) Hangi Ekmekler Daha Sağlıklı?

Yemek kültürümüzün ve sofralarımızın vazgeçilmezlerinden biri şüphesiz ki ekmek. Genellikle ne kadar ekmek tüketilmesi gerektiğiyle ilgili uzmanlardan uyarılar alırız. Peki ya hangi ekmekleri tüketmek gerektiğimizi biliyor muyuz? Sizler için uzmanından öğrendik. Hangi ekmekler daha sağlıklı?

HANGİ EKMEKLER DAHA SAĞLIKLI?

Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak ekmek seçiminin önemi hakkında bilgi verdi.

Tahıl tanesi; kabuk, rüşeym ve endospermden oluşur. Tam buğday unlu ekmek, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği gibi tam tahıllı ekmekler demir, magnezyum, selenyum, B vitaminlerin bakımından oldukça zengindir.

Bu tür ekmekler yüksek diyet lifi içeriğiyle kan şekerini dengede tutar, uzun süreli tokluk sağlar, bağırsak hareketlerini düzene koyar ve kan parametrelerini iyileştirmeye yardımcı olur. Beyaz ekmek ise tam tahıllı ekmeklerin aksine kan şekerini daha hızlı yükseltir ve dengeyi bozar.

Beyaz ekmek daha çabuk acıkmaya neden olarak daha fazla yemek yemeye teşvik eder bizi. Aynı zamanda beyaz un gibi rafine tahıllar, tahıl tanesinin öğütülerek kabuğu ve rüşeyminin ayrılmış halidir. Öğütme işlemi ile lif, demir ve B vitaminlerini azaltmaktadır.

Yüzde 100 Tam Buğday Ekmeyi

Tam buğday unlu ekmekleri satın alırken yüzde 100 tam buğday unundan yapılmış olmasına özen gösterin. Daha sağlıklı olduğu algısını yaratmak için ‘tam buğday’ olarak etiketlenen ekmekler, önemli miktarlarda rafine un içerebilirler.

Ekşi Mayalı Tam Buğday Unlu Ekmek 

Ekşi hamur, ekmeği kabartmak için doğal olarak oluşan maya ve bakterilere dayanan bir fermantasyon süreciyle yapılır. Fermantasyon, belirli minerallere bağlanan ve emilimini bozan fitatların sayısını azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda ekşi mayalı ekmek bağırsak sağlığını ve sindirimi destekleyen fermantasyon işlemi sırasında oluşturulan probiyotiklerden ve bu yararlı bakterileri besleyen prebiyotiklerden zengindir.

Son olarak ekşi mayadaki yararlı bakterilerin nişastanın sindirilme oranını azaltmaya yardımcı olması nedeniyle ekşi mayalı ekmeğin daha düşük glisemik indekse sahip olduğu düşünülmektedir. Ekşi mayalı ekmekler hem tam buğday unundan hem de beyaz undan yapılabilir. Bu noktada tam buğday unundan yapılan ekşi mayalı ekmekleri tercih etmek çok daha sağlıklı olacaktır.

Yulaf Ekmeği 

Yulaf ekmeği genel olarak yulaf, tam buğday unu, maya, su ve tuzdan yapılır. Yulaf, kolesterol seviyelerini düşürmeye, kan şekerini düzenlemeye ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olan beta-glukan ve magnezyum, tiamin, demir ve çinko gibi faydalı besinler bakımından zengindir. Bu nedenle yulaf ekmeği de sağlıklı bir tercihtir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal