Hamsiköy Sütlacı Tarifi

Sütlaç, Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biridir. Yemekten sonra şöyle üzeri nar gibi kızarmış bir fırın sütlaç bizi mutlu eder. Özellikle bu yaz günlerinde oldukça güzel olurdu. Siz de ev halkını mis gibi bir sütlaçla sevindirmek isterseniz meşhur Hamsiköy sütlacı tarifini deneyebilirsiniz.

01.07.2020-09:13 - (Son Güncelleme: 01.07.2020-09:01) Hamsiköy Sütlacı Tarifi

Ünü Trabzon Maçka'nın minik mahallesi Hamsiköy' den başlayarak tüm dünyaya yayılan Hamsiköy sütlacı evlerde bayram havası yaşatan oldukça hafif bir tatlıdır. Tabii bu efsane lezzeti gidip Hamsiköy' de yemenin, temiz ve açık havada çay keyfi yapmanın tadı bir başka olacaktır. Ne yazık ki, her zaman böyle gezilere fırsat bulamıyoruz. Ama merak etmenize gerek yok. Çünkü Hamsiköy sütlacını evde kendiniz de yapabilirsiniz.

MALZEMELER

* 1 litre süt

* 1 kase pirinç

* 1,5-2 su bardağı su

* 1 yumurta

* 1 paket vanilya

* 1 su bardağı şeker

* 2 yemek kaşığı un

* 1 tutam tuz

* Üzeri için bolca fındık

NASIL YAPILIR?

Sütü bir tencereye alın ve orta ateşte yavaş yavaş kaynatın. Ardından bir başka tencereye pirinci ve suyu koyun. Pirinçler iyice şişene kadar pişirin. Pirinç lapa kıvamına geldiğinde sütü kontrol edin. Kaynıyorsa pirinci süte ekleyin. Pirincin süt içerisinde tamamen dağılmasını sağlayana kadar karıştırın. Kıvam alan karışıma şekeri ilave edin. Daha sonra yumurtanın sarısıyla beyazını ayırın. Bir kapta; un, yumurta sarısı ve tuzu karıştırın. Bu aşamada karışımın topaklanmaması için bir çay bardağı su ilave edin ve bütün malzemeleri çırpma teliyle karıştırarak bütünleştirin. Karışımı süt ve pirinç olan tencereye dökün ve 8-10 dakika daha kaynatın. Sütlaç kıvam aldığında altını kapatıp tezgâha alın. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra vanilyayı ekleyin. Hazırladığınız sütlacı fırına dayanıklı kaplara eşit şekilde bölün. Sütlaçların üzeri kızarana kadar 250 derece fırında pişirin. Soğuduktan sonra üzerine bolca fındık dökerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

HAMSİKÖY SÜTLACININ PÜF NOKTALARI

  • Hamsiköy sütlacının tadı tarifte kullanılan sütün doğallığından ve tazeliğinden gelmektedir. Eğer imkanınız varsa taze süt kullanmanızı tavsiye ederiz.
  • Yumurtanın sarısını ve beyazını ayırırken dikkatli olun. Yumurtanın sarısının içinde beyazı kalırsa sütle karışınca sertleşerek koku yapacaktır.
  • Pirinçler iyice yumuşayıp lapa kıvamına gelmeden sütün içerisine koymamaya özen gösterin.
  • Süt kaynadıktan sonra çok çabuk dip tutar. Bu nedenle sütlacı yaparken tencerenin başından ayrılmayın ve sık sık karıştırın.
  • Toz vanilya yerine birkaç damla vanilya özütü de kullanabilirsiniz. Fakat miktarını kaçırırsanız sütlacın bembeyaz rengi kararabilir. Bu yüzden ayarlamayı iyi yapmalısınız.
  • Mümkünse toprak olan kaplar kullanın.
  • Fırın tepsisine 1-2 parmak su koyarak kapların sıcaktan hasar görmesini sağlayabilirsiniz.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal