Hamlık Ağrısı Nasıl Geçer?

Hamlık ağrısı spora yeni başlayanlarda ya da uzun süre ara verdikten sonra tekrar tekrar spor yapanlarda görülen bir durumdur. Hamlık ağrısı bölgesel olarak ortaya çıkabileceği gibi tüm vücudu etkileyebilir. Hamlık ağrısına ne iyi gelir? Spor sonrası hamlık ağrısı nasıl geçer?

08.03.2021-17:34 - (Son Güncelleme: 08.03.2021-17:34) Hamlık Ağrısı Nasıl Geçer?

Kilo almaya başladığımızda ya da formumuzu korumak için ilk iş spora başlamak oluyor. Uzun süredir spor yapmadığımız için spora ilk başladığımızda hamlık ağrıları baş gösterir. Antrenman sırasında kaslar, oksijensiz kalarak laktik asit oluşumuna neden olduğu için ağrılar ortaya çıkar. Laktik asit, egzersiz nedeniyle yıpranan kasların kendisini toparlamasını geciktirdiği için hamlık ağrılarının geçmesi de zaman alabilir. 

HAMLIK AĞRISI BELİRTİLERİ

-Kaslarda ağrı

-Bölgesel ağrılar

-Vücutta yanma hissi

-Belirli bölgelerde zonklama

-Sırt ağrısı

-Halsizlik

-Aşırı yorgunluk

-Eklem yerlerinde sızı

HAMLIK AĞRISINA NE İYİ GELİR?

Hamlık ağrısı aşırı hareketsizlikten sonra hareketli hala geçince kendini gösteren ağrılar olarak tanımlayabiliriz. Bunun önüne geçebilmek için spor ya da işe başlamadan önce ısınma hareketleridir. Antrenmana başlamadan önce birkaç dakikamızı ayırıp ısınma hareketleri yapmalıyız. Genellikle koşu, yürüyüş ya da kültürfizik hareketleri yapılarak spora başlanılır. Antrenman öncesi ayrıca yüksek proteinli besinler tüketilmeli ve yeteri kadar su içilmelidir. Antrenman sonrası da yine aynı şekilde hafif aerobik hareketleri, hafifi bir yürüyüş programı ya da esnetme hareketleri yapılmaktadır. Antrenman programı uzman kişi tarafından hazırlanması gerekir. Eğer ani program değişimleri olursa yine aynı ağrılarla karşılaşabilirsiniz. Set aralarında düzenli nefes alışlarına dikkat etmeliyiz.

HAMLIK AĞRISI NASIL GEÇER?

-Hafif egzersizler yapın.

-Bölgesel masaj yapın.

-Soğuk ve sıcak kompres uygulayın.

-Dinlenmeye zaman ayırın.

-Yüksek proteinli yiyecek ve içecek tüketin. (Yumurta, süt ve süt ürünleri, et, tavuk, balık ve kuru baklagil içeren besinler)

BACAK HAMLAMASINA İYİ GELEN HAREKETLER

Bacak bölgenizde oldukça çok ağrı varsa bu hareketleri deneyebilirsiniz. Unutmayın kendinizi, bünyenizi zorlayacak hareketleri yapmayın.

-Baldırları kaldırma

-Parmakları yuvarlama

-Ayakta baldırları germe

-Tenis topuyla yuvarlama

-Arka bacak kaslarının esnetilmesi

-Havluyla esneme

-Duvarda bacakları dinlendirme

SPOR SONRASI KAS AĞRISI

Spor sonrası kas ağrısı oldukça çok görülmektedir. Çünkü daha önce bu kadar yoğun çalıştırmadığımız kaslarımızı şimdi çalıştırmaya başladık. Kaslar alıştıktan sonra ağrılarınız geçecektir. Kendinizi zorlayacak hareketlerden kaçınmalısınız. Aşırı ağrılı durumda ise kesinlikle doktora başvurmalısınız.

HAMLIK AĞRISI VARKEN SPOR YAPILIR MI?

Hamlık ağrısını aslında kasların düzgün çalıştığının göstergesidir. Yani kas gelişimi için dokularda gerekli olan travmanın inşa edildiğini göstermektedir. Düzenli yapılan egzersizlerle bu ağrıları hafifletebilirsiniz. Spora devam etmek için uzman kişiye danışarak devam etmelisiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal