Hamileyken Oruç Tutulur Mu?

Ramazan ayının gelmesiyle en merak edilen sorulardan biride hamileyken oruç tutulur mu? Sorusu oldu. Sizler için araştırdık.

21.04.2021-17:02 - (Son Güncelleme: 21.04.2021-17:02) Hamileyken Oruç Tutulur Mu?

Diyanet İşleri Başkanlığı ve bilimsel araştırmaların gebelikte oruç tutulmaması konusunda hemfikir olduğunu söyleyen Doç. Dr. Lebriz Hale Aktün, ‘Açlık ve susuzlukta anne adayı ve bebeğin savunma sistemleri alarm durumuna geçiyor. Annede böbrek, tansiyon ve diyabet gibi hastalıklar da varsa bu durum hem anne hem bebek açısından hayati tehlikelere gebe’ dedi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doç. Dr. Lebriz Hale Aktün, ‘İçinde bulunduğumuz Ramazan ayı içerisinde oruç tutmak isteyen anne adaylarını uyardı. Ramazan ayı boyunca ‘Gebelikte oruç tutulur mu, hamilelikte tutulan orucun bebeğe ve anne adayına olumsuz etkisi olur mu’ gibi sorularla sıkça karşılaşıyoruz. Oruç konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı ve bilimsel araştırmalar ortak paydada buluşuyor. Diyanet İşleri Bakanlığı ‘Ramazan’da oruç tutmamak için geçerli mazeretlerden biri gebelik veya çocuk emzirmektir”' diyor. Bu konudaki bilimsel çalışmalarda ise uzun süreli açlığın hem hamileler hem de bebek açısından olumsuz etkiler doğurabileceği sonucu çıkıyor’ ifadelerini kullandı.

KALPTEN POMPALANAN KAN AZALIYOR

Anne adaylarında uzun süreli açlığın yol açtığı olumsuz metabolik tablolara değinen Doç. Dr. Lebriz Hale Aktün, ‘Güncel araştırmaların sonuçlarına göre hamilelikte oruca bağlı açlık gebede kan şekeri düşmesine, kan yağlarının artmasına, kalpten pompalanan kanın azalmasına yol açabiliyor. Uzun süre susuz kalmaksa vücut su dengesinin bozulmasına, kanda üreyle sodyumun yükselmesine, böbrek kan akımında düşüşe dolayısıyla idrar çıkışında azalmaya neden olabiliyor’ şeklinde konuştu.

BEBEĞİN SAVUNMA MEKANİZMASI DEVREDE

Doç. Dr. Aktün uzun süreli açlık ve susuzluğun anne karnındaki bebek sağlığı açısından oluşturduğu riskleri şöyle anlatttı:  

İYİYİM’ DEMEDEN ÖNCE DOKTORUNUZA DANIŞIN

Bilimsel olarak açlık ve susuzluğun anne adayı ve bebek sağlığı açısından vücutta ciddi bir alarm durumu oluşturduğuna dikkat çeken Aktün, ‘Bu durum genel olarak 9 saate kadar sağlıklı bir gebede tolere edilebilir. Ancak bu süreyi geçenlerin yanı sıra böbrek, diyabet ve yüksek tansiyon gibi herhangi bir hastalığı bulunanlarda 9 saatten uzun süren açlık ve susuzluk anne ve bebek açısından tehlikeli sonuçlar doğurabilir. ‘Ben zorlanmıyorum bu sıkıntıları yaşamıyorum sağlıklı bir gebelik sürecim var, oruç tutmak istiyorum’ diye düşünüyorsanız da mutlaka doktorunuza danışıp onun kontrolünde ve beslenme önerilerine uyarak oruç tutmanız uygun olacaktır’ dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal