Hamilelikte melisa çayı içilir mi? Melisa çayı hamileler ve bebekler üzerindeki etkilerini uzman doktorlar yanıtladı

Anne ve bebek sağlığı önemli bir konu olarak karşımıza çıkarken hamile ya da emziren annelerin melisa çayı tüketip tüketmemesi gerekir diye merak ediliyor. Bizde yazınızda melisa çayı hakkında merak edilen tüm soruları yanıtladık. Annelerin merak ettiği sorular hakkındaki uzman doktorların verdiği cevapları sizlerle paylaşıyoruz.

29.06.2022-14:41 - (Son Güncelleme: 29.06.2022-14:41) Hamilelikte melisa çayı içilir mi? Melisa çayı hamileler ve bebekler üzerindeki etkilerini uzman doktorlar yanıtladı

Melisa bitkisi oğul otu olarak da bilinmektedir. Nane ailesine ait bir bitki olan melisa yüzyıllardır kullanılmaktadır. Özellikle uyku bozukluğu, anksiyete, hazımsızlık, gaz ve şişkinlik gibi sorunları çözüm olan melisa bitkisi birçok sağlık sorununda önüne geçmektedir. Georgetown Üniversitesi Tıp Merkezi’nin yapmış olduğu bilimsel araştırmalar ile melisa bitkisinin hazımsızlığı giderdiği ve bağırsakları rahatlattığı tespit edilmiştir. Michigan Üniversitesi Tıp Merkezi ise melisanın nane ile birlikte kullanılmasının mide yatıştırıcı bir etkisi olduğunu belirtmektedir. Anne de canım melisa bitkisi hakkında merak etti tüm soruları uzman doktorlar yanıtladı. İşte doktorlardan gelen yanıtlar…

Melisa bitkisinin bebek üzerindeki etkileri nelerdir?

Soru: Bebeğim 13 aylık, uyku düzeni bozuk, melisa uyku yapar diye duymuştum, bebeklere melisa çayı verilir mi, bir mahzuru var mı?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Özen, melisa çayının bebekler üzerinde bir zararı olmadığını hatta Humana iyi geceler çayı içerisinde de melisanın olduğunu vurguladı.

Soru: Kızım 22 aylık, geceleri deliksiz uyumuyor sık uyanıyor, melisa çayı versem uyumasında etkili olur mu?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Aydın bu soruya evet cevabını verirken, bebeklere gece yatmadan önce bir ölçek ataraks içirilmesini ve bunun uyku düzeni sağlanmasında etkili olacağını açıkladı.

Hamilelikte Melisa Çayı İçilir Mi

Soru: Bebeğim 10 aylık, papatya, ıhlamur, adaçayı ve naneyi karıştırarak bir fincan kadar içiriyorum, bir sakıncası olur mu? Melisa çayını da dahil edebilir miyim?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Beril Bayrak Bulucu, Bebekler için ıhlamur Adaçayı ve nanenin karıştırılarak kullanılabileceğini, bunun bir zararının olmadığını açıkladı. Çayın iyi kaynatılıp soğutulması ardından süzülerek bebeklere verilmesi gerektiği vurguladı. Bebeklere rezene çayının da verilebileceğini söyledi.

Soru: Hamilelikte melisa çayı içebilir miyim, bana faydası nedir?

Kadın Doğum Uzmanı Doç.Dr. Deniz Ulaş Hızlı, Hamilelik döneminde tüketilen melisa çayının sinirsel gerginlikleri ve stresi ortadan kaldırdığını ifade etti. Bu nedenle hamilelik sürecinde melisa çayının tüketilmesi hatta günlük bir iki bardak tüketebileceğiniz ifade etti. Ancak kişilerin 1-2 bardaktan fazla tüketilmemesi gerektiğini de vurguladı.

 Soru: Hamileliğin ilk aylarında ve sonraki aylarda karabaş ile melisa çayından oluşan bitki çayını içebilir miyim?

Kadın Doğum Uzmanı Birgül Karakoç, hamile kişilerin lavanta ve melisa çayı tükete bilmesin de bir sakınca olmadığını dile getirdi. Fakat bu ürünlerin fazlasından kaçınılması gerektiğini de vurguladı.

Soru: Emziren anneyim, melisa çayı süt yapar mı? Süt yoluyla bebeğe de geçip faydalı olur mu?

Beslenme Uzmanı Ve Diyetisyen Hande Seven Avuk, emziren annelerin melisa, zencefil, dereotu, kimyon, ısırgan, adaçayı, rezene, ıhlamur, papatya gibi bitkileri hem anne sütünün çoğalmasında hem de bebekteki gaz, uykusuzluk ve huysuzluk gibi problemlerin giderilmesi için kullanılabileceğini ifade etti.

Bebeklere Melisa Çayı Verilir Mi

Melisa çayı nasıl yapılır?

Melisa çayı yapmak için öncelikle bir bardak suyu cezveye koymanız gerekir. Suyu kaynattıktan sonra içerisine 1 tatlı kaşığı melisa otu atmanız 5-10 dakika kadar demlemeniz gerekir. Doktor onayı aldıktan sonra bu çayı bebeğinize geçirebilirsiniz. Ancak bebeklerin altı ayı dolmadan önce hiçbir ek gıda kullanılması tavsiye edilmez.

Not: Bu soru ve cevaplar kişilere özel olarak cevaplandırılmasıştır. Bu nedenle kişilerin öncelikle kendi doktorlarına başvurması ve doğru bilgileri bu şekilde öğrenmesi tavsiye edilir. 

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal