Hamilelikte Kabızlık

Hamilelik döneminde vücutta birçok değişim olmaktadır. Hem hormonsal alamda hem de fiziksel hem de ruhsal bakımdan birçok değişim olmaktadır. Hamilelik döneminde özellikle artan kabızlık anne adayları tarafından en çok hissedilen şikayetlerden biridir. Peki hamilelikte kabızlık nasıl geçer? İşte detaylar…

07.08.2020-17:47 - (Son Güncelleme: 07.08.2020-17:45) Hamilelikte Kabızlık

Hamilelikte kabızlık nasıl geçer, hamilelik döneminde uygulanacak olan birkaç basit kural ile kabızlıktan kurtulmak mümkün olacaktır. Bunun için dikkat etmeniz gereken bazı kurallar vardır.

HAMİLELİKTE KABIZLIK SORUNU

 Hamilelik dönemi boyunca progesteron hormonu yükselmektedir. Progesteron düz kasları rahatlatmaktadır. Bu hormondaki artış sebebiyle sindirim sistemi de etkilenmektedir. Hormonlar sebebiyle tamamen etkilenerek değişime uğrayan sindirim sistemi sebebiyle alınan gıdalar bağırsaklardan daha yavaş geçmektedir. Daha yavaş geçtiği için gıdalar bağırsakların içinde daha uzun bir süre boyunca kalmaktadırlar. Gebeliğin daha çok ilerlediği zamanlarda rektum bağırsaklara biraz daha fazla baskı yapmaktadır. Bu sebeple kabızlık şikâyeti artmaktadır. Genellikle karın ağrısı ve bağırsak sorunlarına neden olurken daha ciddi sağlık sorunlarına neden olmamaktadır. Fakat kabızlık haricinde ishal ve kanama da oluyorsa mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.

Hamilelikte kabızlık nasıl geçer, birkaç madde ile özetlenirse;

  • Bol lifli gıdalar tüketilmelidir. Özellikle kahverengi pirinç ve fasulye gibi yüksek miktarda lif içeren besinler tüketilmelidir. Tüm tahıl gevrekleri ve ekmekler, kahverengi pirinç, kuru ya da taze fasulye, taze sebzeler ve meyvelerin içerdiği lif oranı çok yüksektir. Sabahları mutlaka tahıl tüketilmeli. Sabah tüketilen tahılın içerisine de birkaç yemek kaşığı işlenmemiş buğday kepeği ekleyip o şekilde tüketmek hamilelikte kabızlığı bir ölçüde engelleyerek rahatlama sağlatacaktır.
  • Güne mutlaka bir bardak ılık su içerek başlanmalıdır. Gün içerisinde alınacak bol miktarda su ya da faydalı diğer içecekler hamilelikte kabızlık nasıl geçer sorununa yardımcı olcaktır. Sade su haricinde her gün kaynatılacak kuru ot karışımı ya da taze sıkılan meyve suları da kabızlığa karşı etkili olacaktır.
  • Hamilelikte kabızlık nasıl geçer sorusuna bir diğer yanıt ise egzersiz yapmaktır. Yürüyüş yapmak, yüzmek, bisiklet sürmek ve yoga gibi egzersizler sayesinde bağırsak faaliyetleri hızlandırılabilir.
  • Her yemekten sonra bağırsaklar aktif hale gelmektedir. Dolayısıyla yemekten sonra bağırsak hareketliliği başlayabilir. Bu yüzden tuvalette daha uzun zaman geçirerek bağırsak faaliyetleri arttırılmaya çalışılabilir.
  • Az ve sık yemek yemek de hamilelikte kabızlık nasıl geçer sorusuna yanıt olmaktadır. Azar azar ve sık aralıklarla yemek yemek mideyi ve bağırsakları fazla zorlamayacağından sindirim ve boşaltım da daha kola olacaktır.
  • Hamilelikte kabızlık nasıl geçer sorununda bir diğer dikkat edilecek husus da vücuttaki demir dengesini düzenlemektir. Hamilelik dönemi boyunca sağlıklı bir demir dengesinin olması çok önemlidir. Eğer vücutta gereğinden fazla demir bulunuyorsa kabızlığın artma ihtimali çok daha yüksektir. Doğumdan önce bazı durumlarda ek vitaminler kullanılmaktadır. Bu vitaminlerin bazıları demir içermektedir. Bu durumda doktora danışarak demirin daha az olduğu farklı bir ilaçla devam edilmelidir.

Bazı kabız ilaçları rahimde kasılmalara sebep olduğu için erken doğum riski taşımaktadır. Hiçbir şekilde doktora danışmadan kabızlık için herhangi bir ilaç kullanılmamalıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal