Hamilelikte tüketilen ayva hem anne hem de bebek sağlığı için oldukça faydalıdır. İçerisinde bulunan zengin vitaminler sayesinde bebeğin ihtiyaç duyduğu birçok besin kolaylıkla sağlanır .Doktor onayı ile birlikte hamilelik sürecinde ayva tüketebilirsiniz. Tam İlmihâl Se'âdet-i Ebediyye kitabında, (Peygamberlerden biri “aleyhimüsselâm” za’îflikden şikâyet etmişdi. Vahiy gelip,(Et ye ve süt iç!) buyuruldu. Bir zemânın mü’minleri, çocuklarının çirkin olduğundan Peygamberlerine “sallallahü teâlâ aleyhim ve sellem” şikâyet etmişdi. Vahiy gelip, (Ümmetine söyle, çocuğu olacak kadınlar, ayva yisin!)buyuruldu. Hâmile iken ayva, çocuk olunca hurma yirlerdi.)
Oldukça zengin vitamin ve mineraller bulunduran bu meyvenin hamilelik sürecinde tüketilmesi de son derece faydalıdır. Hamilelik sürecinde tüketilen ayvanın faydaları şu şekildedir:
Gün içerisinde tükettiğiniz bir orta boy ayva, C vitamini ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayacaktır. En güçlü antioksidanlardan biri olan C vitamini hamilelik sürecinde de bağışıklığınızı güçlendirerek hasta olmanızın önüne geçecektir.
Hamile olan kadınların en çok yaşadığı sağlık problemlerinden biri de bulantıdır. Özellikle bulantılarınız olduğunda ayva yenmesi mide asidini dengeleyeceği için dolayı bulantılarınız engelleyecektir.
Ayva kalori açısından da oldukça düşük bir meyvedir 100 gram ayva içerisinde 56 kalori bulunur. Bir kadının günlük kalori ihtiyacının 1800-2000 arası olduğunu düşündüğümüzde ayva oldukça düşük bir kaloriye sahiptir. Besin değeri yüksek olan bu meyvenin kilo aldırmaması da hamilelik sürecinde tercih edilebilecek en önemli besin kaynağıdır.
Hamilelik sürecinde düzenli olarak tüketilen ayva kandaki LDL'yi yani kötü kolestrolü düşürmektedir. bu şekilde hem sizin hem de bebeğinizin kalp sağlığı korunacaktır.
İçerisindeki antioksidan açısından zengin olan bu meyve serbest radikallerle savaşarak kansere yakalanmanızın önüne geçecektir.
Özellikle kadınlar için cilt sağlığı da önemli bir yere sahiptir. Ayva içerisinde bulunan bakır, çinko ve demir içeriği ile kan üretimi yapılmasını sağlar. Vücutta yeteri kadar kan hücresinin bulunması da hem organların hem de cildin daha çok oksijen alarak yenilenmesini sağlar.
Hamilelik sürecinde tüketilen lifli gıdalar da kabız olmanızı önleyecek. Lifli yiyecekler sindirim sisteminin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Ayva kabızlığa önlerken mide bağırsak problemlerinin de önüne geçecektir.
Besinlerin şeker oranı glisemik indeks olarak ifade edilir. Beyaz pirinç ve beyaz ekmek gibi besinlerin glisemik indeksi oldukça fazladır. Bu besinler hızlı bir şekilde sindirilip kan şekerini aniden yükseltir. Bu da istenmeyen bir durumdur. Ancak ayva glisemik indeksi düşük bir besin olduğu için kan şekerinizi de kontrol altında tutacaktır.
İçerisinde bulunan folat, kalsiyum, bakır, fosfor, çinko, selenyum, magnezyum, demir gibi minerallerle birlikte A, C, B vitaminleri de yer alır. Ayva içerisinde bulunan tüm bu vitaminler hem sizin hem de bebeğiniz için gelişimini olumlu yönde etkileyecektir.
Hamile bir kişinin günlük demir ihtiyacı 27 mg’dır. Hamilelik sürecindeki demir eksikliği Erken doğum gibi birçok sağlık problemine yol açabilir. Ancak ayva içerisinde bulunan demir miktarı sizin günlük demir ihtiyacınızı karşılayacak düzeydedir.
Hamilelik sürecinde tüketilen hayvanın bebekte gamze yapıp yapmadığı konusunda bilimsel bir açıklama yoktur. Yani hamilelik sürecinde tüketilen ayvanın bebek üzerinde gamze yapacağı gibi bir şey söz konusu değildir.
Ancak bazı anneler bebeklerinin gamzeli olması için hamilelik sürecinde ayva tüketerek ayvanın çukur kısımlarını kendi yüzlerinin iki yanına değdirerek dua etmişlerdir.