Hamilelik döneminde Beta HCG değerleri kaç olmalıdır? Beta HCG gebelik hesaplama tablosu 2022

Çocuk sahibi olmak isteyen fakat hamile kalıp kalmadıklarını bilemeyen anne adayları en gelişmiş hamilelik testi olan Beta HCG hakkında araştırmalara devam ediyor. Peki Hamilelik döneminde Beta HCG değerleri kaç olmalıdır? İşte Beta HCG gebelik hesaplama tablosu 2022...

25.06.2022-15:09 - (Son Güncelleme: 25.06.2022-15:09) Hamilelik döneminde Beta HCG değerleri kaç olmalıdır? Beta HCG gebelik hesaplama tablosu 2022

Günümüzde teknolojinin gelişmesinin meyveleri her alanda olduğu sağlık alanında da toplanmaya devam ediyor. Çocuk sahibi olmanın hayalini kuran anne adayları geleneksel hamilelik testlerinin verdiği sonuçlarının yanıltıcı olabileceği şüphesiyle doğruluk payı en yüksek hamilelik testi olan Beta HCG hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak istiyor. Bunun Beta HCG gebelik hesaplama tablosu 2022 hakkında internet üzerinden araştırmalar sürüyor. Peki Hamilelik döneminde Beta HCG değerleri kaç olmalıdır?

Hamilelik döneminde Beta HCG değerleri kaç olmalıdır?

Milyonlarca anne adayı hamilelik testi öncesinde hamilelik belirtilerinin ortaya çıkmasını bekliyor. En bilinen hamilelik belirtisi ise kadınlarda doğal olarak gerçekleşen bir süreç olan adet döneminin gecikmesidir. Eğer adet kanaması olması gerekenden 7 günden fazla süre geçmesine rağmen gerçekleşmediyse o halde hamilelik testi yaptırılmalıdır.

Hamileliğin olduğunu ortaya çıkaran Beta HCG hormonunun değerleri kişinin hamile kalıp kalmadığını belirleyen etmendir. Söz konusu Beta HCG testi sayesinde hamilelik testinin pozitif veya negatif olmasının belirlenmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kişinin hamileliğin kaçıncı haftasında olduğu bile tespit edilebilir.

Beta HCG

İnsan koryonik gonadotropini olarak adlandırılan Beta HCG (Human Chorionic Gonadotropin) hormonu plasenta tarafından üretilmektedir. Bu sebeple de Beta HCG hormonu, hamileliğin mesajını veren bir hormon olarak da bilinmektedir.

Hamile olmayan kadınlarda olması gereken Beta HCG hormonu 0-10 ml seviyesinde olmalıdır. Cinsel hayatı yüksek olan kadınlarda ise Beta HCG hormonu yükselirse o halde hamilelik şüpheleri gerçekleşebilir. Kan testindeki Beta HCG hormonu değerlerinin sonuçları kişinin hamileliğin kaçıncı haftasında olduğu ortaya konulabilir.

1 haftalık gebelik testinde Beta HCG hormonunun değeri negatif seviye olarak kabul edilen 0-10 ml olarak çıkacaktır. Dolayısıyla hamileliğin durumu ilk 1 haftada belirlenemeyebilir.

Hamileliğin gerçekleşmesi için döllenme işleminin gerçekleşmesi ve embriyonun herhangi bir sorun olmadan rahime ulaşması gerekmektedir. Sonrasında ise plasenta maddesi Beta HCG hormonu üretmeye başlar. Hamileliğin kesin olarak çıkması ise cinsel ilişkinin gerçekleşmesinden yaklaşık 3 hafta sonra kesin olarak ortaya çıkacaktır.

Hamilelik sürecinin üçüncü haftada kesinleşmesi nedeniyle süreç bu haftadan itibaren izlenir. Beta HCG hormonu her hafta artan bir hormondur. İşte Beta HCG haftalara göre miktarları:

Üçüncü hafta: 5-50 mlU/mL

Dördüncü hafta: 5-426 mlU/Ml

Beşinci hafta: 18-7.340 mlU/mL

Beşinci haftadan sonra hamilelik sürecinin ultrason kontrolleri yardımıyla takip edilmelidir. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal