Hamile Kalmanın Yolları Nelerdir?

Aktif bir cinsel yaşam, çoğu insanın gebe kalması gereken tek şeydir. Her ay ne zaman yumurtladığınızı bilirseniz, yumurtlamaya giden günlerde ilişkiye girerek hamilelik şansınızı yükseltebilirsiniz. Hamile kalma şansınızı arttırmak için döngünüz boyunca düzenli ilişkiye girmeyi ihmal etmeyin.

31.01.2021-09:17 - (Son Güncelleme: 31.01.2021-15:28) Hamile Kalmanın Yolları Nelerdir?

Bir kadının yumurtlamasına en yakın günlerde ve yumurtlama gününde hamile kalma şansı fazladır. Yumurtlama gününü tespit edebilmek için takvim yöntemi uygulandığında, adetin birinci gününden bir sonraki adetin birinci gününe kadar olan gün sayısından 14 gün çıkararak ortalama olarak yumurtlama günü bulunabilir. Yumurtlama gününden önceki 3-4 günlük süreç de, gebe kalabilirlik açısından kaçırılmaması gereken günlerdir. Dolayısıyla böyle bir hastada 12-16. günler arasında daha sık ilişkide bulunulması önerilir.

HANGİ YAŞLARDA KOLAY HAMİLE KALINABİLİR?

Bir kadın, üreme potansiyelinin zirvede olduğu 20-30 yaş arasındaki süreçte çok daha rahat hamile kalabilir. Özellikle yirmili yaşların ikinci yarısında gebe kalabilirlik en yüksek safhadadır. 30-34 yaş arasında biraz azalmaya başlar. 35 yaşından sonra ise üreme hücrelerinin kalitesinin düşmesi yüzünden hızla azalmaya başlar. Kadınlarda biyolojik saat  ters yönde çalışır. Bu nedenle gebelik yaşının mümkün olduğu kadar 35'den yukarı sarkıtılmaması tavsiye edilir.

HANGİ HASTALIKLAR HAMİLE KALMAYI ZORLAŞTIRIR?

Kadınların özellikle endokrin sistem denilen hormonal hastalıkları, hamile kalmayı zorlaştırmada en sık karşımıza çıkan hastalık grubudur. Özellikle polikistik over sendromu adı verilen geç yumurtlama problemiyle giden, 100 kadının 3-4'ünde karşılaşılan, aşırı kilo artışıyla, diyabete eğilimle ve tüylenme ile seyreden bir polikistik over sendromu vardır. Bu da en sık rastlanan gruptur.

Üreme kanalının anatomisini bozan yumurtalık kistleri, rahimde görülebilecek miyom tarzı urların varlığı, bir takım anatomik engeller, kanalların yapışık olması gebe kalamamaya sebep olabilir.

HAMİLE KALMAK İÇİN EN İYİ POZİSYON NEDİR?

Sperm vajinaya boşaldıkça, cinsel ilişkide bulunduğunuz pozisyon gebe kalmada bir fark yaratmaz. Bu gerçekleştiğinde sperm rahim ağzından yukarı yüzerek rahim ve fallop tüplerine girebilir ve varsa bir yumurtayı karşılayabilir.

Pek çok insan ayrıca, kadının cinsel ilişkiden sonra bacaklarını yukarı kaldırması spermin rahme gitmesine yardımcı olduğunu söylüyor. Bunun doğru olduğunu söyleyecek hiçbir kanıt yok. Vajinadan rahme giden yol düz bir çizgi değildir, bu nedenle ayağa kalktığınızda tüm spermlerin geri gelmesi konusunda endişelenmenize gerek yoktur.

KOLAY HAMİLE KALMAK İÇİN BESLENMEDE NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Kolay hamile kalmayı sağlayan herhangi bir besin grubu yoktur. Ama gebe kalmayı planlayan bir anne adayının sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstermesi gerekir. Özellikle protein ağırlıklı bir diyet benimsenmelidir.

Sıklıkla karşımıza çıkan demir eksikliği anemisi kansızlığıyla karşılaşmamak adına, kırmızı etten zengin beslenilmesi önerilir. Kırmızı et, tavuk, balık, ceviz, fındık gibi besinler, antioksidan içeren yağlı tohumlar, baklagiller, taze mevsim sebzeleri ve meyveleri, süt ve süt ürünlerinin sıklıkla tüketilmesi gerekir. Ayrıca bir anne adayının, gebelikten iki ay öncesinde, folik asit adı verilen bir vitaminin takviyesine başlamasıyla da, olası sakatlıkların oranını düşürdüğünden çok önemlidir. Yaklaşık olarak 400 mg. folik asit takviyesi günlük diyete ilave edilmelidir. Bunun yanı sıra da öğün atlamadan, sağlıklı ve dengeli bir diyet önerilir.

KOLAY HAMİLE KALMAK İÇİN DOĞUM KONTROL İLAÇLARI NE ZAMAN BIRAKILMALIDIR?

Bir kadının doğum kontrol hapını bırakmasından sonra yaklaşık olarak üçüncü haftada yumurtlaması geri döner. Ama bu bazı kadınlarda ikinci ayı bulabilir. Dolayısıyla işi şansa bırakmamak adına, gebelik planlayan bir anne adayına doğum kontrol hapını yaklaşık 2 ay öncesinde bırakmasını ve prezervatif yöntemiyle korunmasını tavsiye ediyoruz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal