Hamas lideri Heniyye Türkiye’ye geliyor: Dünya gözlerini bu görüşmeye kilitledi

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniyye, bu hafta sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye’de bir görüşme gerçekleştirecek. İşte detaylar…

19.04.2024-10:34 - (Son Güncelleme: 19.04.2024-17:34)

Dünyanın gözü Türkiye’de yapılacak Erdoğan-Haniyye zirvesine çevrildi. Alınan bilgilere göre Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniyye, bu hafta sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye’de bir görüşme gerçekleştirecek. 

Dünya gözlerini bu görüşmeye kilitledi

Saldırılar sürerken, ateşkes arayışları da sonuçsuz kaldı. Arabuluculuk görevini üstlenen Katar, rolünü değiştirme ve dönüştürme yolunda adımlar atmaya hazırlandığını açıkladı.

Hürriyet'e konuşan Prof. Dr. Murat Aslan, Haniye'nin son ziyaretinin ateşkes koşullarının belirlenmesine katkı sağlayabileceğini belirtti. Aslan'a göre, diplomatik çözüm arayışlarında taraflar, güvendikleri kişilerle masaya oturmayı tercih ediyorlar. İsrail, bu süreçte ABD ile iş birliği yapmaya çalışıyor, ancak Hamas'ın yanında benzer bir aktör bulunmuyor.

Bu nedenle yapılan görüşmeyi Hamas'ı ateşkes konusunda teşvik etme çabaları, doğrudan İsrail ile olmasa da ABD aracılığıyla muhtemel bir ateşkes hedefine yönelik temel noktaların tespit edilmesi ve değerlendirilmesi gerektiğini gösteriyor. Türkiye, Haniye'nin ziyaretiyle birlikte kabul edilebilir bir ateşkesin ve şartlarının belirlenmesine katkıda bulunabilir. Hafta sonu gerçekleşecek bu ziyaret, sadece Filistin halkına destek amacı taşımakla kalmayıp aynı zamanda bölgede kalıcı bir çözümün sağlanması ve niyet beyanının temellerinin atılması açısından da önemli bir adım olabilir.

Hamas lideri Heniyye Türkiye’ye geliyor: Dünya gözlerini bu görüşmeye kilitledi

Hamas’tan Erdoğan’a teşekkür mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AK Parti grubunda yaptığı güçlü açıklamaların ardından, Hamas'tan çarşamba günü akşam saatlerinde teşekkür açıklaması geldi.

Hamas'ın açıklamasında, Erdoğan'ın cesur ve onurlu duruşundan gurur duyulduğu ifade edilerek, Cumhurbaşkanı'nın sözlerinin Türk halkının tarihi ve özgün konumunu somutlaştırdığı vurgulandı. Açıklamada, Türk halkının, Kudüs'ü başkent olarak kabul eden bağımsız bir devlet kurma hakkını destekleme mücadelesinde Erdoğan'ın cesur sesini her zaman hatırlayacağı belirtildi.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal