Halifelik ve Osmanlı Devleti

Halifeliği Osmanlı Devleti nasıl kullanmıştır sorusu son dönemlerde merak edilen ve bu kurumun nasıl işlediği ile alakalı yaşanan soru işaretlerindendir. Halifeliğin Osmanlı İmparatorluğuna geçmesi Yavuz Sultan Selim dönemine denk gelmektedir.

21.07.2020-16:27 - (Son Güncelleme: 21.07.2020-16:22) Halifelik ve Osmanlı Devleti

Mercidabık ve Ridaniye savaşlarında alınmış olan galibiyet ile beraber sadece bölge hakimiyeti kurulmamıştır aynı zamanda çok önemli bir unvan da Osmanlıya geçmiştir.

Hilafetin kullanımı konusunda özellikle çok önemli bir tabir vardır; kınından çıkmayan oldukça süslü bir kılıç! Bu yükselme ve hatta duraklama dönemlerinde aynı şekilde geçerliliğini devam ettirmiştir. Fakat son dönemlerde yaşanan global ve coğrafi gelişmeler ile Osmanlının bu kılıcı kullanmak zorunda kaldığı da ortadadır.

Halifeliğin Kullanımı Gerçekten Etkin Midir?

Halifeliği Osmanlı Devleti nasıl kullanmıştır konu başlığı hakkında dikkate alınması gereken hususlardan bazıları;

  • Halifeliğin Osmanlı İmparatorluğuna geçmesinin sonrasında İslam alemi üzerinde etkinliğinin arttığı ve bir gönül bağı kurulduğu reddedilemez durumlardan bir tanesidir.
  • Hatta kutsal topraklar olan Mekke ve Medine’de büyük ihya çalışmalarının büyük bir çoğunluğunun da direkt olarak Osmanlı İmparatorluğu tarafından gerçekleştirildiği de görülmektedir.
  • Halifeliğin bizzat bir güç gösterisi olarak kullanılmadığı fark ediliyor. Son dönemlerde politik ve toplumsal bakımdan elde tutulan otoritenin gevşemesi ile beraber büyük sorunlar da kendini göstermiştir. Bu sorunların tam manası ile giderilmesi ve gücün yeniden toplanması için halifelik bir silah olarak kullanılmış fakat bir karşılık bulamamıştır.
  • İlan edilen Cihad-ı Ekber’e dahil olan ülke sayısı yok denecek kadar azdır. Bu da kurumun siyasi ive politik güce göre etki sahasının ne derece değiştiği de fark ediliyor.

Bu detaylara bakıldığı zaman askeri ve siyasi manada gerekli güce sahip olunan dönemde Osmanlının bu gücü kullanma gibi bir kaygısı olmamıştır. Sadece verilen bir saygınlık ve İslam dinini temsil etmenin getirdiği biri iftihar kendini göstermektedir.

Son Halife Kimdir?

Halifeliği Osmanlı Devleti nasıl kullanmıştır; son halife hakkında da bilgi sahibi olunması gerekiyor.

  • Aslına bakılırsa Osmanlı padişahı aynı zamanda halifedir. Ayrı bir halifenin atanması gibi bir durum söz konusu değildir.
  • Fakat Sultan Vahdettin’in yurdu terk etmesi ve saltanatın kaldırılmasının sonrasında Abdülmecid Efendi halife olarak belirlenmiştir.
  • Bu belirleme işleminin kısa bir süre sonrasında 1924 tarihinde de direkt olarak hilafet kurumu da ilga edilmiştir.
  • Abdülmecid Efendi sadece sahip olduğu unvan ile değil aynı zamanda resim konusundaki başarısı ile de kendini göstermektedir.
Bu detaylara bakıldığı zaman din ve siyasetin bir araya getirildiği bir husus olması sebebi ile hilafetin kaldırılması da cumhuriyet döneminde öngörülen ve tahmin edilen hususlardandır. Bu konuda birçok itirazın da kendini gösterdiği unutulmamalıdır. Bu kararın desteklendiği kadar tepki ile karşılandığı bir dönem de olmuştur. Aydınlar arasında dahi bu konuda çatışmaların çıktığı tarihi kayıtlarda kendini göstermektedir.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal