Haiti’de tansiyon yükseldi: Sokaklarda çatışmalar devam ediyor!

Amerika Kıtası’nda 10 milyonluk nüfusa sahip ve kıtanın en yoksul ülkelerinden olan Haiti, çetelerin yol açtığı şiddet ve yıkımlar ayrıca iktidarda oluşan boşluk nedeniyle ekonomik çöküşle ve açlıkla mücadele ediyor. Sokakları da tam bir savaş alanına döndü.

23.03.2024-13:55 - (Son Güncelleme: 23.03.2024-14:04) Haiti’de tansiyon yükseldi: Sokaklarda çatışmalar devam ediyor!

2010 yılında 7 şiddetinde meydana gelen depremde 50 bin-100 bin kişinin hayatını kaybetmesi sonucu tanınan bir ülke olan Haiti’de uzun yıllardır; ekonomik, askeri, güvenlik ve siyasi krizlerle boğuşuyor. Ülkede yaşanan şiddet olayları nedeniyle ilan edilen OHAL halen devam ederken, başkent Port-au-Prince'de halk temel ihtiyaçların gideremeyecek ve araçları için yakıt sıkıntısı da yaşanıyor. Ayrıca binlerce insan açlıkla da mücadele ediyor. 

4 bin mahkum firar etti!

Amerika Kıtası’nda 10 milyonluk nüfusa sahip ve kıtanın en yoksul ülkelerinden olan Haiti, çetelerin yol açtığı şiddet ve yıkımlar ayrıca iktidarda oluşan boşluk nedeniyle ekonomik çöküşle mücadele ediyor.

AA’dan ulaşılan bilgilere göre, Haiti Başbakanı Ariel Henry'nin istifasını talep eden silahlı çeteler, Port-au Prince ile Croix des Bouquets bölgesi yakınlarında bulunan iki cezaevine, 2 ve 3 Mart'ta silahlı saldırı düzenleyerek güvenlik güçleriyle çatışmıştı. Çatışmalar esnasında yaklaşık 4 bin mahkum hapishaneden firar etmiş, 12 kişi yaşamını yitirmişti. Tüm bu taşkınlıklardan sonra başbakan Henry, istifasını sunmuştu. Buna rağmen taşkınlıklar halen dinmedi ve çatışmanın izleri sokaklarda halen devam ediyor. Haiti ordusuna bağlı askerlerin başkent Port-au-Prince’te bulunan Toussaint Louverture Havalimanı etrafında yoğun güvenlik önlemi aldığı, kontrol noktalarında da geçişler için araçlara arama yapıldıktan sonra geçiş izni verildiği aktarıldı.

17 bin kişi yerinden edildi!

Amerika Kıtası’nda 10 milyonluk nüfusa sahip ve kıtanın en yoksul ülkelerinden olan Haiti, çetelerin yol açtığı şiddet ve yıkımlar ayrıca iktidarda oluşan boşluk nedeniyle ekonomik çöküşle mücadele ediyor.

Başkent Port-au-Prince’te yabancı ülke vatandaşlarının ülkeden güvenli bir biçimde ayrılabilmesi için stratejik öneme sahip havalimanının etrafı çok iyi korunsa da uluslararası uçuşlar gerçekleştirilemiyor. ABD, Haiti’deki vatandaşlarını komşu Dominik Cumhuriyeti’ne geçirdikten sonra ya başkent Santa Domingo’daki Las Américas Havalimanından ya da ülkenin kuzeyinde bulunan Santiago de los Caballeros’taki Cibao Havaalanından tahliye ediyor. Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), yaptığı açıklamaya göre; Haiti'de yaşanan şiddet olayları nedeniyle son bir haftada 17 bin kişinin yerinden edildiğini bildirdi.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal