Rusya’da son dakika: Saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı arttı, 11 kişi gözaltına alındı!

Rusya'nın başkenti Moskova'da bir konser salonunda meydana gelen kanlı saldırıda 93 kişi yaşamını yitirdi, 146'dan fazla kişi de yaralandı. Saldırı, terör eylemi olarak nitelendirildi ve terör örgütü DEAŞ tarafından üstlenildi. Ukrayna, saldırıyla herhangi bir ilişkisinin olmadığını duyurdu. Saldırıya karışan 4 terörist dahil olmak üzere 11 kişi yakalandı. Türkiye ve ABD'den saldırıyla ilgili ilk açıklamalar geldi.

23.03.2024-13:38 - (Son Güncelleme: 23.03.2024-14:42) Rusya’da son dakika: Saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı arttı, 11 kişi gözaltına alındı!

Rusya Soruşturma Komitesi, Moskova'daki terör saldırısında 93 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 146'dan fazla kişinin yaralandığını bildirdi. Komitenin açıklamasında, olayın gerçekleştiği yerde uzmanların çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi. Açıklamada, hayatını kaybedenlerin cesetlerinin incelendiği ve saldırı sonucunda 60'tan fazla kişinin öldüğünün tespit edildiği ifade edildi. Ancak kurbanların sayısının artabileceği vurgulandı. Olay yerindeki tüm delillere el konulduğu, genetik, balistik ve parmak izi incelemelerinin yapıldığı belirtildi. Ayrıca, bütün kamera görüntülerinin de incelendiği açıklandı.Kremlin ise FSB Direktörü Aleksandr Bortnikov'un, Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı görüşmede, saldırıya doğrudan karışan 4 terörist dahil 11 kişinin yakalandığını bildirdiğini açıkladı. Moskova'da 22 Mart akşamı, Crocus City Hall adlı konser salonuna silahlı kişilerce gerçekleştirilen terör saldırısıyla ilgili bilgiler ortaya çıktı. Saldırı sırasında, konser salonunun bulunduğu binanın çatısında yangın çıktı ve yangının söndürülmesi için büyük bir ekip sevk edildi. Ancak, binanın çatısı bir süre sonra çöktü.

Olayın ardından, Moskova'da hafta sonu düzenlenecek tüm halka açık etkinlikler iptal edildi ve terör saldırısını ele almak için özel bir görev gücü oluşturuldu. Rusya Federal Ulusal Muhafız Servisi (Rosgvardiya), saldırıyı gerçekleştirenlerin yakalanması için operasyonların devam ettiğini duyurdu.

ABD, Ukrayna’yı savundu

Beyaz Saray, Moskova'daki saldırıyla ilgili olarak "görüntülerin korkunç" olduğuna dair bir açıklama yaptı. Açıklamada, Moskova'daki ABD'lilerin bulundukları yerlerde kalmaları istendi. Beyaz Saray, saldırılara şu an için Ukrayna'nın karıştığına dair bir delil olmadığını kaydetti. Fakat Rus Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin saldırıda Ukrayna'nın parmağı olmadığını iddia etmesi üzerine "Beyaz Saray, Moskova'daki terör saldırısına Ukraynalıların karıştığına dair herhangi bir belirti görmediğini söyledi. Bu sonuçlara neye dayanarak varıyor?" açıklamasında bulundu.

Daha sonra, Ukrayna, Rusya'nın başkenti Moskova'da konser salonuna yapılan saldırıyla ilgisi olmadığını açıkladı.


AK Parti Sözcüsü kınama mesajı paylaştı

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, saldırıya ilişkin "Rusya'nın başkenti Moskova'da bir konser salonunda sivilleri hedef alan terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Ölenlerin ailelerine başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Rus halkının acısını paylaşıyoruz." açıklamasında bulundu.

Rusya Güvenlik Konseyi’nden saldırı sonrası açıklama geldi

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Rusya'nın başkenti Moskova'da konser salonuna düzenlenen terör saldırısına ilişkin, "Teröristler yalnızca misilleme amaçlı terörden anlarlar. Şiddete güçle karşılık verilmediği, teröristlerin toplu infazları ve ailelerine yönelik baskılara ölümlerle karşılık verilmediği sürece hiçbir mahkeme ve soruşturmanın faydası olmayacaktır." dedi. Medvedev, saldırıya ilişkin Telegram hesabından açıklama yaptı. Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Medvedev, kurbanların sevenlerine de güç diledi. Medvedev, "teröristlerin yalnızca misilleme amaçlı terörden" anladığını belirterek "Şiddete güçle karşılık verilmediği, teröristlerin toplu infazları ve ailelerine yönelik baskılara ölümlerle karşılık verilmediği sürece hiçbir mahkeme ve soruşturmanın faydası olmayacaktır." ifadesini kullandı.

Medvedev ayrıca şunları kaydetti:

"Bunların Kiev rejiminin teröristleri olduğu tespit edilirse onlara ve ideolojik ilham verenlere karşı başka türlü davranmak imkansızdır. Hepsi terörist olarak bulunup acımasızca yok edilmelidir. Böyle vahşeti gerçekleştiren devletin yetkilileri de dahil. Ölüme ölüm."

DEAŞ, saldırıyı üstlendi

Terör örgütü DEAŞ, Moskova'daki saldırıyı üstlendiğini açıkladı. Sosyal Medya üzerinden yapılan açıklamada, Krasnogorsk'taki konser salonuna örgüt mensuplarının saldırdığı belirtildi.

Ukrayna, Rusya’yı suçladı

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Müdürlüğü ise Rusya'yı suçladı. Telegram hesabından yapılan açıklamada, saldırının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle Rus özel servisleri tarafından planlanmış bir provokasyon olduğu öne sürüldü. Açıklamada, saldırının Ukrayna'ya yönelik daha şiddetli saldırıları meşrulaştırma amacı taşıdığı ifade edildi.



Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal