Haftalık Çalışma Saati

İşçinin işte geçirdiği süre çalışma saati olarak adlandırılır. İşçinin haftalık çalışma saati ve ara dinlenme süreleri kanun ile belirlenmiştir. Bunun dışında işveren tarafından çalıştırılması yasaktır ve çalışması durumunda ek ödeme yapma zorunluluğu vardır.

24.03.2020-09:58 - (Son Güncelleme: 24.03.2020-09:56) Haftalık Çalışma Saati

İşçiler haftalık 45 saat devlet memurları haftalık 40 saat çalışma hakkına sahiptir.

Hangi Durumlar Çalışma Süresinden Sayılır?

Yer altında veya su altında çalışan işçiler çalışma alanına inmeleri ve çıkmaları için gereken süreler çalışma saatine sayılır. İşveren çalışanını iş için başka bir yere gönderir ise yolda geçen süre çalışma saatinden sayılır. Emziren kadınların çocuklarını emzirmek için kullandığı süre ve işçinin iş yapmaya hazır halde işi beklediği süre çalışma saati olarak sayılır.

Günlük Çalışma Süresi Ne Kadardır?

İşçiler günlük 11 saate kadar çalıştırılma hakkına sahiptir. 11 saat aşan işlerde kesinlikle çalıştırılamaz. Bazı durumlarda işveren işçileri 7.5 saat kadar çalıştırabilir. Ancak bu durumlar özel durumlardır. Kurşun ve arsenik işiyle çalışan işçiler, cam işiyle çalışan ve kapalı ortamda zararlı tozlara maruz kalan işçiler, civa sanayinde çalışan işçiler, çimento ve çinko sanayinde çalışan işçiler günlük en fazla 7.5 saat çalışabilirler. İşveren çalışma esnasında iş güvenliği için gerekli tedbirleri almak ve uygulamakla mükelleftir. Devlet memurlarında günlük çalışma süresi 8 saat kadardır. Özellikli yerlerde çalışan memurlar çalışma saatini aşarsa ek ödeme alırlar.

Ara Dinlenme Süresi Ne Kadardır?

Ara dinlenme süresi haftalık çalışma süresi gibi kanunla düzenlenmiştir. 4 saatten az çalışan işçiler 15 dakika 4 saatten 7.5 saate kadar çalışma süresi olan işçiler 30 dakika 7.5 saatten fazla çalışma süresi olan işçiler 1 saatten az olmamak kaydıyla ara dinlenme izni kullanabilirler. Dinlenme süreleri aralıksız verilir. Devlet memurlarında dinlenme süresi 1 saat kadardır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal