Haftada 4 gün çalışma modeli gündeme geldi: Çalışanlarda maaşlar da düşecek endişesi

Çalışma saatlerinin haftalık 45 saatten 35-40 saat aralığına düşürüleceği haberi sonrasında çalışanlarda maaş endişesi ortaya çıktı. Birçok kişi çalışma saatlerinin düşmesiyle maaşların da azalacağını düşünüyor. İşte detaylar…

20.02.2024-10:39 - (Son Güncelleme: 20.02.2024-17:31)

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, milyonlarca çalışanı etkileyecek olan düzenleme için kolları sıvadı. Söz konusu düzenleme ile beraber haftalık çalışma saatlerinin 45 saatten aşağıya düşürülmesi planlanıyor. Masaya konulan ihtimaller arasında Avrupa’daki gibi 4 gün çalışma veya günde 5 saat çalışma formülü ortaya çıktı.

Bakan Işıkhan sinyali vermişti

Çalışma saatlerinin kısaltılması konusundaki ilk işaret, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan geldi. Bakan Işıkhan, geçtiğimiz aylarda çalışma saatleri ile ilgili yaptığı açıklamada, "Sosyal güvenlik mevzuatını ve uygulamalarını, değişen iş gücü piyasası koşullarına ve yeni nesil esnek çalışma modellerine daha uyumlu hale getireceğiz" sözleriyle konuyu dile getirdi.

Çalışma Saatleri

Bakan Işıkhan'ın bu açıklamalarının ardından, "Çalışma saatleri kısalıyor mu? Mesai saatleri değişiyor mu?" soruları gündeme gelmişti. Milyonlarca çalışanı heyecanlandıran bir haber ise bu hafta başında ortaya çıktı. Bakanlık, haftalık çalışma saatlerinin düşürülmesi için bir düzenleme üzerinde çalıştığını duyurdu. İş kanunundaki haftalık 45 saatlik çalışma süresinin 40 hatta 35 saate indirilmesi gündemde. Bazı meslek gruplarındaki 48 saatlik çalışma süreleri de azaltılacak. Planlanan düzenleme ile çalışma saatleri aşağı çekilerek iş ve özel yaşam dengesi sağlanacak. Bu sayede daha verimli bir çalışma hayatı hedeflenirken, yeni düzenleme çalışanların ihtiyaçlarına odaklanacak.

Düzenleme halk ve aile sağlığını olumlu etkileyecek

Meclis Araştırma Hizmetleri Başkanlığı, çalışma süresinin kısaltılmasının hem halk sağlığını hem de aile ilişkilerini olumlu yönde etkileyeceğini ortaya koydu. Batı Avrupa ülkeleri ile Japonya'nın haftada 4 gün çalışma denemelerine başlamasının yanı sıra, İngiltere'nin de günde 5 saatlik çalışma denemesi yaptığı belirtiliyor. Türkiye'de benzer formüllerin gündeme gelebileceği ifade ediliyor. Çalışma saatlerinin azaltılmasının yanı sıra, uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma modellerine de odaklandığı öğrenilen başkanlık, iş dünyasındaki değişen ihtiyaçlara uyum sağlamayı hedefliyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal