Gürcistan Dışişleri Bakanı: “Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan üçlüsü, bölgesel iş birliğinin kilit mekanizmalarından birisi!”

Gürcistan Dışişleri Bakanı, Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrasında önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasında, üç ülke arasında çok boyutlu işbirliklerinin varlığına dikkat çekti. Siyaset, ticaret, ekonomi, savunma, kültür, ulaştırma, enerji, modern teknolojiler, turizm gibi çeşitli alanlarda işbirliklerinin bulunduğunu vurguladı.

15.03.2024-12:41 - (Son Güncelleme: 15.03.2024-12:41) Gürcistan Dışişleri Bakanı: “Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan üçlüsü, bölgesel iş birliğinin kilit mekanizmalarından birisi!”

Gürcistan Dışişleri Bakanı İlia Darçiaşvili, Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasında güçlü işbirliğinin, çeşitli alanlarda derinleşen ilişkilerle güçlendiğini belirtti. Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleştirilen Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Darçiaşvili, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Darçiaşvili, üç ülkenin siyasi, ticaret, ekonomi, savunma, kültür, ulaştırma, enerji, modern teknolojiler, turizm ve diğer alanlarda güçlü işbirliğine sahip olduğunu vurgulayarak, "Böylece siyasi diyaloğumuza olan bağlılığımızı ve üçlü formattaki ortaklığımızın önemini ve istikrarını bir kez daha teyit etmiş olduk. Bu formatın, bölgesel işbirliğinin kapsamlı, etkili ve başarılı mekanizmalarından biri olduğunu belirtmek isterim." ifadelerini kullandı.

Üçlü formatın, bölgesel ve küresel gelişmelerin ele alınması ve değerlendirilmesi için önemli bir platform sağladığını vurgulayan Darçiaşvili, bu sayede üç ülkenin bölgesel ve uluslararası düzeyde daha etkin bir şekilde işbirliği yapabileceğini sözlerine ekledi.

“Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan her alanda birbirine bağlıdır”

Gürcistan Dışişleri Bakanı İlia Darçiaşvili, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasındaki çok boyutlu işbirliklerine vurgu yaparak, bölgenin siyasetten ticarete, savunmadan turizme kadar birçok alanda birbirine bağlı olduğunu belirtti. Bakü'de gerçekleşen Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulunan Darçiaşvili, üç ülke arasındaki güçlü işbirliğinin bölgesel barış ve istikrarın temelini oluşturduğunu vurguladı. Bölgesel barışın ve yapıcı işbirliğinin geliştirilmesine katkıda bulunma konusundaki kararlılığını dile getiren Darçiaşvili, Gürcistan'ın Güney Kafkasya'da barış ve uyum içinde yaşamayı desteklediğini vurguladı. Özellikle Azerbaycan ve Ermenistan arasında yakın gelecekte barış anlaşması imzalanabileceği umudunu dile getiren Darçiaşvili, bu gelişmenin bölgede uzun vadeli barış ve istikrarın sağlanması açısından kritik bir dönüm noktası olacağını ifade etti.

Toplantıda, Orta Doğu'daki gelişmelerin yanı sıra Gürcistan'ın Avrupa Birliği ile entegrasyon süreci ve bölgesel enerji projeleri gibi konuların ele alındığını belirten Darçiaşvili, üç ülkenin ortak projelerinin daha da geliştirilmesine yönelik kararlılığını ortaya koydu. Gürcistan olarak, Azerbaycan ve Türkiye ile birlikte gerçekleştirilen projelerin üç ülkenin dünya çapındaki rolünü artırdığını ve bölgesel işbirliğini güçlendirdiğini vurguladı.


Boru hatları projeleri değerlendirildi

Bakan Darçiaşvili, Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'ın enerji alanındaki başarılı işbirliklerine de dikkat çekerek, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı ve Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı gibi projelerin bölgedeki enerji kaynaklarının taşınması ve Avrupa'nın enerji güvenliğinin sağlanması konusunda önemli rol oynadığını belirtti.

Son olarak, Darçiaşvili, üç ülke olarak Trans Hazar Koridoru Uluslararası Ulaşım Güzergahı'nın (Orta Koridor) daha da geliştirilmesi için çalışmaların devam edeceğini ve bu çerçevede Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demir yolu projesinin tamamlanmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. Gürcistan, Azerbaycan ve Türkiye'nin üçlü işbirliğini daha da güçlendirme ve ileriye taşıma konusundaki kararlılıklarını yineleyerek konuşmasını sonlandırdı.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal