Gününüzü Kabusa Çeviren Ağrınız Tarih Olacak!

Uykularımızı kabusa çeviren aniden uyanmamıza neden olan krampların ardında yatan sebepleri bilmek, bu rahatsızlığın giderilmesine yardımcı olabilir. Kramp nedir, neden meydana gelir? Kramp neden olur, nasıl geçer? Kramp ağrılarının tedavisi var mı?

19.06.2020-13:51 - (Son Güncelleme: 27.07.2021-10:19)

Krampın meydana gelmesinde birden fazla neden vardır. Bu nedenleri öğrenerek yaşanan krampları en aza indirgeyerek daha sağlıklı bir uyku çekebiliriz. Peki kramp neden olur, kramp nasıl geçer? Kramp ağrılarının tedavisi var mı?

KRAMP NEDİR?

Kramp nedir? Kas spazmı olarak da karşımıza çıkan kramp, kaslarımızda istem dışı meydana gelen kasılmalardır. Hareketi sağlamak için kasılıp gevşeyen kaslarda problem olursa kramp meydana gelir. Kas gevşemeden tekrar kasılırsa, gevşeme sinyallerinin beyin tarafından ulaştırılmasında sorun olursa kramp meydana gelir. 

Kramplara daha çok ön-arka bacak ve alt bacakta daha çok rastlansa da kollarda, midede ve ellerde de yaşanabilir. Maraton koşucularında, bisikletçilerde, atlerde daha sık görülen kramp, hemen hemen herkesin hayatında en az bir defa başına gelir.

Krampın bulunduğu kas üzerinde gözle görülen ya da dokunularak hissedilen bir sertlik söz konusudur. O an yapılan aktivitenin kesilmesine sebep olan ve son derece ağrılı bir durum olan kramp, kası adeta kullanılamaz hale getirir. Krampın süresi birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar uzayabilir. 

Dinlenirken veya hareket esnasında meydana gelen kramplar, geceleri de karşımıza çıkabilir. Gece krampları daha çok ayak ve baldır kaslarında meydana gelir. Çoğu zaman uykudan uyandıracak kadar sancılı olan kas spazmları gece boyunca birkaç defa tekrarlayabilir.

KRAMP BELİRTİLERİ NELER?

Krampın belirtileri nelerdir? Çoğu kas krampları bacak kaslarında ve özellikle baldırda meydana gelir. Aniden saplanan keskin ağrıların yanı sıra, cildinizin altında sert bir kas dokusu hissi verir.

KRAMP NEDEN OLUR?

Neden kramp girer? Kramplar neden olur? Kasın gereğinden fazla kullanımı,  kas gerilmesi, dehidratasyon ya da uzun süre aynı şekilde aynı pozisyonda tutulması krampa sebep olabilir.

Çoğu krampların herhangi bir zararı olmasa da, bazıları altta yatan bir tıbbi durumla alakalı olabilir.

Yetersiz kan akışı

Bacaklarınıza kan gönderen damarlarda daralma olması, egzersiz esnasında bacaklarda ve ayaklarda kramp benzeri ağrılara yol açabilir. Bahsi geçen kramplar genelde egzersiz yapmayı bıraktıktan sonra geçer.

Sinir sıkışması

Omurgadaki sinirlerin sıkışması da bacaklarda kramp benzeri ağrılara sebep olabilir. Ağrı genellikle yürürken daha da kötü bir hale gelir. Hafifçe bükülmüş bir şekilde yürümek belirtilerin başlangıcını geciktirebilir ya da iyileştirebilir.

Mineral eksikliği, D, B6, B5 ve B1 vitamini yetersizliği

Diyetinizde çok az miktarda olan potasyum, kalsiyum ya da magnezyum, bacak kramplarına neden olabilir. Diüretikler de (genelde yüksek tansiyon için reçete edilen ilaçlar) bahsi geçen minerallerin azalmasında etkili olmaktadır.

KRAMPIN RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Kramp ihtimalini artırabilecek başlıca faktörler şu şekildedir:

Yaş: Yaşı ilerleyen insanların kas kütlesinde kayıplar meydana gelir. Bu durumda kaslarda aşınmalar daha kolay olabilir.

Dehidrasyon (Su Kaybı): Özellikle sıcak havalarda spor yaparken hem susuz hem de yorgun hale gelen sporcular sık sık kas krampları yaşayabilir.

Hamilelik: Hamilelik esnasında kas krampları da son derece yaygın görülmektedir.

Tıbbi durumlar: Şeker hastalığı, sinir, karaciğer ya da tiroid rahatsızlığı gibi kronik rahatsızlığı olan bireylerde daha yüksek kramp riski olabilir.

KRAMP TEDAVİSİ NEDİR?

Krampın tedavisi nedir, kramp nasıl geçer? 

Kaslarda meydana gelen krampları genellikle kendi kendine tedavi yöntemleri ile tedavi edebilirsiniz. Ancak doktorlar da kramp sancıları ihtimalini azaltmayı destekleyecek germe egzersizleri önerebilir. Uykunuzun bozulmasına neden olan, tekrarlayan kramplar için kaslarınızı gevşetmek için bir ilaç doktorunuz tarafından reçete edilebilir. 

Krampları gidermek için vücudunuzun gün içinde susuz kalmadığından emin olun. Kramplardan kurtulmak ve bir nebze tedavi edebilmek için yapabileceğiniz bazı uygulamalar mevcut. Bunlar;

-Bol bol sıvı tüketin.

-Gerdirme ve kas masajı yapmak.

-Kasların rahatlaması için sıcak bir duş veya banyo yapmak.

-Kas üzerine yerleştireceğiniz bir ısıtma yastığı kullanmak.

Bir buz ya da soğuk paket kullanmak. Ancak cildinizle buz torbasını doğrudan temas ettirmek yerine cilt ve buz arasında daima bir bez bulundurun.

Uyumadan önce düzenli biçimde germe-esneme hareketlerinin yapılması da krampı önleyebilir. Öte yandan uyku sırasında bacaklarınızın sıcak tutulması, dizlerin alt kısmına yastık koyarak bacakların yükseltilmesi de kramp oluşumunu engelleyebilir.

Krampın meydana geldiği bölgedeki kaslara yapılan gerilme-esneme hareketleri ile kramplar geçebilir. Baldıra giren kramplarda topuklar yere bastırılarak iki elle duvarın itilerek kramp giren bacağın yarım adım kadar geriye atılması ya da uzanma pozisyonunda ayağın bilekten bedene doğru çekilmesi de krampın geçmesine yardımcı olur.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal