Günlük ev kiralama kararı Resmi Gazete'de yayımlandı! Yeni dönem başlıyor artık zorunlu hale geldi

Kimlik bildirme Yönetmeliği'nde değişikliğe gidildi. Resmi Gazete'de yayımlanan değişikliğe yönelik, günübirlik kiralanan evlerde de her an ulaşılabilecek sorumlu işletici bulunacak. İşte haberin detayları...

17.06.2022-17:21 - (Son Güncelleme: 17.06.2022-17:21) Günlük ev kiralama kararı Resmi Gazete'de yayımlandı! Yeni dönem başlıyor artık zorunlu hale geldi

Söz konusu Kimlik Bildirme Kanunu'nun Uygulanması ile İlgili Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu duruma göre, günübirlik kiralanan evlerde de her an ulaşılabilecek şekilde sorumlu işletici bulunacak. 


Muhtar onayı aranmayacak

Çalışanlara ilişkin bildirimler, sorumlu işleticiler tarafından belirlenmiş olan süre içinde genel kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine bağlanılarak elektronik ortamda da yapılabilecek. Bildirimlerin elektronik ortamda yapılması halinde muhtar onayı aranmayacak. 

Diğer yandan Köy ve mahalle muhtarları, sorumluluk bölgelerinde bulunan iş yerleri tarafından elektronik ortamda yapılmış olan bildirimleri talepleri durumunda genel kolluk birimlerinden temin edebilecektir. Böylece elektronik ortamda bildirimde bulunmak isteyen iş yerlerinin sahibi, kanuni temsilcisi ya da kiracısı tarafından sorumlu işleticilerinin kimlikleri en yakın kolluk birimine bildirilecektir. 

Her türlü teknik ve idari tedbirler alınacak 

Böylece sorumlu işleticinin değişmesi durumunda değişikliğin 24 saat içinde bildirilmesi zorunlu olacak. Bahsi geçen işleticiler, kendilerine verilmiş olan görev ve yükümlülükleri, kendi sorumlulukları altında yöneticilerine devredebilecektir. Böylece işletici ve yönetici müştereken sorumlu olacak. 

Kolluk kuvvetlerine anlık bildiri zorunlu hale gelecek

Kimlik Bilgilendirme Kanunu'nun 2'nci maddesinde sayılan özel ya da resmi her çeşit konaklama tesisleri ve işletmeler, tüm kayıtlarını bilgisayarda günü gününe tutmak, genel kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine bağlanarak mevcut bilgi, belge ve kayıtları genel kolluk kuvvetlerine anlık olarak bildirmek zorunlu hale gelecek. 

Bildirilen kayıtlar genel kolluk kuvvetlerine ait olan sistemde 5 yıl süre ile muhafaza edilecektir. Bu süreyi doldurmuş olan kayıtlar kaydedilen sistemden otomatik şekilde silinecek. Bu veriler üzerinden yapılan bütün işlemler kayıt altına alınacak. Söz konusu yönetmeliğin uygulanmasında, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun ilgili hükümleri çerçevesinde verilerin uygun güvenlik düzeyini temin etmeye ilişkin gerekli her türlü teknik ve idari tedbirler alınacak.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal