Güneydoğu otelleri tıklım tıklım! Turizmci ve esnafın yüzü gülüyor

Pandeminin ardından Güneydoğu'ya akın başladı. Antep ve Diyarbakır'da oteller yüzde 90 doldu. İşte esnaf ve turizmcinin yüzünü güldüren haberin detayları...

22.05.2022-10:16 - (Son Güncelleme: 22.05.2022-12:54) Güneydoğu otelleri tıklım tıklım! Turizmci ve esnafın yüzü gülüyor

İki yıllık salgının ardından turizmde işler hızlanmaya başladı. Bu dönemde en çok yara almış bölgelerden biri ise Güneydoğu Anadolu oldu. Pandeminin izlerini silmeye başlayan bölge yeniden şaha kalkmıştır. Şanlıurfa ve Mardin'de oteller yüzde 100 dolmaya başlarken, Gaziantep ve Diyarbakır'da doluluklar oranı yüzde 90'lara kadar çıktı. 

Bölgeye yoğun ilgi var 

2019'da söz konusu bölge doluluk oranlarının ortalama yüzde 80'lerde seyrettiğini bildiren turizmciler, pandeminin sonrasında bölgeye resmen akın olduğunu söylenmektedir. "O yıla göre doluluklarda yüzde 10'luk bir artış var" diye belirten sektör oyuncuları, oda fiyatlarının ise arttığına dikkat çekmektedir. TL bazında fiyatlama yapılan bölgede gecelik oda fiyatları iki katına çıkmış durumdadır. Esnafın da yüzünü güldüren turist talebi haziran ayı içerisinde de devam edecektir. Temmuz ağustosta sıcakların etkisiyle birlikte doluluklar yüzde 50-60'a gerilese de eylül-ekimde doluluk oranının yüzde 80'i aşacağı öngörülmektedir. 

Doluluk haziran ayında da olacak 

Güneydoğu Anadolu Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (GATOD) Başkanı Mete Akcan, mevcut bölgenin pandeminin izlerini sildiğini söylemiştir. Akcan şöyle durumu ise şöyle ifade etti; "Şu anda Gaziantep ve Diyarbakır'da otellerin doluluk oranları yüzde 85-90 bandında. Şanlıurfa ve Mardin yüzde 100 dolu. Bu talep haziranda da devam edecek. Temmuz ve ağustosta biraz yavaşlar. Eylülde yeniden hareketlenir" diye söyledi. Talebin 2019 yılına nazaran çok daha güçlü olduğunu belirten Akcan, "Gaziantep'te doluluk ortalaması 2019'da yüzde 80'lerdeydi. Şimdi bu oran 10 puan artışla yüzde 90'lara çıktı. Turistin yüzde 85'i yerli, kalanı da Avrupalı" dedi.


Turizmci ve esnafın yüzü gülüyor 

Söz konusu yüksek talebin oda fiyatlarını da artırdığına vurgulayan Mete Akcan, "Antep'te otellerin fiyatları 2019 yılına göre TL bazında yüzde 70 arttı" dedi. Şehre gelen turistin bölge esnafına da resmen can suyu olduğunu aktaran Akcan, "Ciddi bir alışveriş yapılıyor. Yeme-içme sektörü de hareketlendi. Esnafın yüzü gülüyor" diye konuştu. 

Turizmciler bölgede oda doluluğunun yüzde 100 olduğunu aktardı 

Şanlıurfalı turizmciler bölgedeki da doluluklarının ise yüzde 100 olduğunu dile getirdi. Haziran ayının ikinci haftasına kadar otellerin yüzde 100 dolu olduğunu ifade eden turizmciler ise, "Şu anda 4-5 yıldızlı otellerde gecelik oda fiyatları 1.000-1.800 TL arasında. Oteller genellikle oda-kahvaltı. Dolayısıyla gelen turist dışarıda yemek yiyor. Esnaf da hareketlikten memnun" diye söyledi. 

Talep ve artan maliyetler artan fiyatları da beraberinde getirdi 

Mardin Turizm ve Otelciler Derneği (MARTOD) Başkanı Özgür Azad Güngör konuya dair, mayısta otellerin yüzde 100 dolduğunu, haziranda da bunun gibi doluluk oranlarının devam edeceğini dile getirdi. Kentte neredeyse 12 bin yatak kapasiteli 54 otelin hizmet verdiğini aktaran Güngör, "Otellerimiz dolu. Eşimiz dostumuz bizi arayıp yer istiyor, onlara dahi yer bulamıyoruz. Midyat, Nusaybin ve Kızıltepe'deki oteller dahi doldu. Talep ve artan maliyetler fiyatları da artırdı" diyerek mevcut doluluğa dikkat çekti.


Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal