Güneş yanığına yoğurt sürülür mü, zararı var mı? Uzmanlar en etkili güneş yanığı tedavi yöntemlerini açıkladı

Güneş kremi sürmeden uzun süre güneşin altında durmak cildimizde yanıklara neden olur. Halk arasında bu yanıkları tedavi etmede kullanılan en yaygın yöntem yoğurttur. Peki, güneş yanığına yoğurt sürmek doğru mu, zararı var mı? İşte uzmanların konuyla ilgili açıklamaları...

23.06.2022-00:02 - (Son Güncelleme: 23.06.2022-00:02) Güneş yanığına yoğurt sürülür mü, zararı var mı? Uzmanlar en etkili güneş yanığı tedavi yöntemlerini açıkladı

Güneş yanıkları, cildimizin UV radyasyonuna maruz kalmasıyla oluşan tahriştir. Güneş yanığı oluşmasının nedeni genel olarak güneş kremi sürmeden güneşin altında uzun süre kalmaktır. Güneş yanıklarında gelenekselleşen yoğurt sürme formülü cildin enfeksiyon kapmasına neden olabileceğinden çok fazla önerilmiyor.

Güneş yanığına yoğurt sürmek zararlı mı?

Konuyla ilgili bilgilendirme yapan Dr. Reyhan Erol, "Ciltte güneş lekeleri meydana geldiğinde ilk akla gelen yöntemlerin başında yoğurt veya diş macunu gelmektedir. Fakat yanıklara bu tür maddeler uygulamak çok yanlıştır. Sebebi ise bu tür maddelerin yanık üzerindeki tıbbi etkisi bilinmemektedir ve dolayısıyla yanık yarasında bakteri üremesine sebep olabilirler. Bu tür yöntemlerden kaçınılmalıdır. Ciltte güneş yanığı olması halinde doktorun önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır. Ayrıca doktorun tavsiye ettiği uygulamalar dikkate alınmalıdır." diyor.

 güneş yanığına yoğurt iyi gelir mi

Güneş yanığını geçiren yöntemler nelerdir?

- Soğuk duş almak

Cilt güneşten yandığında ilk yapılması gereken soğuk duş almaktır. Ancak duş esnasında su cilde yavaş yavaş temas etmelidir. Yanan yerlere sabun ya da duş jeli gibi ürünler kullanmakta zarar verir. Bu yüzden yalnızca soğuk suyla duş almak yeterli olacaktır.

- Soğuk kompres uygulaması

Yanık bölgesine soğuk kompres yapmak acıyla birlikte iltihabı da azaltır. Temiz bir bezi soğuk suya batırarak sıktıktan sonra yanan bölgenize koyun. Minimum 30 dakika bu yöntemi uygulamanız gerekiyor.

- Aloe vera içerikli kremler

Aloe vera yanık önlemede en etkili bitkidir. Bundan dolayı içeriğinde aloe vera olan krem ya da solüsyon sürerek cildinizi serinletebilirsiniz. Aynı zamanda yanık oluşan dokunuzun onarılmasını da sağlayacaktır.

 güneş yanığına ne iyi gelir

- Ağrı kesici

Uzman tavsiyesiyle alacağınız ağrı kesiciler cildinizi yatıştırırken aynı zamanda yanıktan kaynaklı ağrınızı da azaltacaktır.

- Bol su tüketimi

Cildinizde oluşan yanık vücudunuza su kaybettirir ve cildiniz kurur. Bunun için bol su tüketmenizde yarar var.

- Doktora gitmek

Yanıktan dolayı ciltte sıvı dolu baloncuklar oluştuğunda vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekiyor. Doktor gereken kontrolleri sağladıktan sonra kortizonlu krem ya da antibiyotik tedavisi başlatır.

 güneş yanığı ne kadar sürede geçer

Güneş yanıkları ne kadar sürede geçiyor?

Bu süre yanığın durumuna göre değişiyor. Birinci derece yanıklar tedavi sonrasında 2 ila 3 gün içinde iyileşir. İkinci ve üçüncü derecedeki yanıklar ise 1 ila 3 hafta içinde iyileşmektedir.

Güneş yanıkları için hangi bölüme gitmek gerekiyor?

Güneş yanığı şikayeti olanların hastanelerin Cildiye-Dermatoloji bölümüne başvurması gerekiyor. Fakat geçmişte yaşadığınız güneş yanığı lekelerinizden dolayı doktora gitmek istiyorsanız hastanelerdeki Plastik, Rekonstrüktif ile Estetik Cerrahi bölümlerine gitmeniz gerekiyor.

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal