Aman dikkat! Herkes kontrol etsin 10 saniye tek ayak üzerinde duramayanlarda ölümcül hastalık riski!

Yapılan araştırmalar üzerine tek ayak üzerinde 10 saniye dengede kalamayan kişilerde ciddi sorun olduğu konuşulmaya başlandı. Orta yaşlı ve yaşlı insanların 10 yıl içinde ölme riski olduğu ortaya çıktı. Herkes tek ayak üzerinde durup duramadığını kontrol etsin. İşte, yapılan araştırma hakkında detaylar haberimizde

22.06.2022-23:51 - (Son Güncelleme: 21.11.2023-16:29) Aman dikkat! Herkes kontrol etsin 10 saniye tek ayak üzerinde duramayanlarda ölümcül hastalık riski!

Bir kişinin dengede ne kadar iyi durabildiği sağlığının da o kadar iyi olduğunu göstermektedir. Bu konu hakkında sıkça araştırmalar yapılırken dengede duramayan insanların felç olma riskinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. 10 saniye tek ayak üzerinde duramayanlar hakkında yapılan araştırma sonuçları haberimizde yer almaktadır

İngiltere, ABD, Avustralya, Finlandiya ve Brezilya'daki uzmanlar tarafından denge ve ölüm oranları hakkında incelemeler yapılmaktadır. 12 yıllık olan bir araştırma sonuçlanmasıyla verilerin çarpıcı olması kafaları karıştırdı. Orta yaşlılar ya da yaşlılar 10 saniye boyunca tek ayak üzerinde duramıyorsa 10 yıl içinde herhangi bir nedenden dolayı hayatını kaybedeceği söylenmektedir. Bu verileri yayınlayan ise British Journal of Sports Medicine'dir.

Tek ayak üstünde durma testi

''Rutin sağlık kontrollerine dahil edilmeli''

Yapılan araştırmaların sonuçları ciddiye alınarak bu konu üzerinde hastaneler tarafından da kontrol edilmesi gerektiği tavsiye edilmektedir. Yapılan rutin sağlık kontrollerine bu durumunda dahil olması gerektiği belirlendi. Aerobik kondisyon, kas gücü ve esnekliğin aksine, denge nispeten hızlı bir şekilde azalmaya başladığı yaşamın altıncı on yılına kadar iyi korunması gerekir.

Konu hakkında yapılan çalışmalar 2008-2020 yılları arasında yapılırken 51 ve 75 kişinin değişkenliği ve yürüyüşündeki stabil bulguların olduğu 1702 kişinin takibi yapıldı. Başlangıçta herhangi bir destek olmadan 10 saniye boyunca tek ayak üzerinde durmaları istenirken, her iki ayak içinde en fazla 3 denemeye kadar izin çıktı. 

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal