Güneş patlaması nedir, sonucunda ne olur? Güneş patlaması elektrik kesintisi yaratır mı? 2024 Güneş püskürtüsü tarihi

Güneş patlaması (Güneş püskürtüsü) olayı, nadir doğa olaylarıyla ilgili olan pek çok kişinin merak ettiği konulardan birisi durumunda. Önümüzdeki aylarda yaşanması beklenen Güneş patlamalarının elektrik kesintisine yol açacağı ve teknolojik cihazları bozacağı yönündeki iddiaların ardından Güneş patlaması nedir, sonucunda ne olur? Güneş patlaması elektrik kesintisi yaratır mı? gibi sorular araştırılmaya başlandı. Detaylar haberimizde…

08.12.2023-17:27 - (Son Güncelleme: 08.12.2023-17:27)

Dünyada 100 yılda bir meydana geldiği belirtilen Güneş patlamasının haftalarca sürecek bir elektrik kesintisine yol açacağı ve bilgisayar, telefon, tablet ve saat gibi cihazları vuracağı haberleri sonrasında Güneş patlaması hakkında bilgi edinmek isteyenlerin sayısı arttı. Güneş aktiviteleri olarak da bilinen Güneş patlamalarının Dünya üzerinde ne gibi sonuçlara yol açacağını öğrenmek isteyenler internet üzerinden araştırmalarına devam ediyor. Peki Güneş patlaması Nedir, sonucunda ne olur? Güneş patlaması elektrik kesintisi yaratır mı?

Güneş patlaması nedir?

Güneş patlaması veya Güneş püskürtüsü, Güneş'in gaz yuvarında (atmosfer) gerçekleşen şiddetli patlamalara verilen addır. Bu patlamalar milyarlarca megaton gücünde olup, genelde saatte 1.000.000 km/saat hızla hareket ederler.

Güneş Patlaması

Güneş patlaması sonucunda ne olur?

6x1025 Patlama sonucunda joule'e kadar enerji açığa çıkarabilir. Güneş patlamalarının büyüklüğü hemen hemen Dünya boyutundadır. Güneş püskürtüsü nedeniyle Dünya atmosferine normalin üzerinde küçük dalga boylu radyasyon parçacıkları girer. Bu püskürtüler sonucunda yeryüzündeki iletişim ve güç ağları olumsuz yönde etkilenebilir.

Güneş patlamaları, Güneş atmosferinin bütün tabakalarını (fotosfer, korona ve kromosfer) etkiler, plazmayı onlarca milyon kelvine çıkarıp elektronları, protonları ve daha ağır iyonları neredeyse ışık hızıyla uzaya fırlatır. Ayrıca bütün elektromanyetik tayfa yayılmış radyasyon üretirler.

Çoğu Güneş patlamaları, şiddetli manyetik alanların fotosfere girdiği Güneş lekeleri gibi aktif bölgelerde oluşur.

Güneş püskürtüleri magnetik birleşmelerden dolayı oluşurlar. İlk oluşum ise 1859 yılında gözlemlenmiştir ve Carrington Olayı olarak adlandırılır.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal