Güneş kremi kullanmanın faydaları nelerdir? Güneş kremi nasıl kullanılmalı? Doğru güneş kremi tercihi nasıl yapılır? Çocuklarda güneş kremi kullanımı

Yaz aylarının gelmesiyle beraber güneş kremi kullanacak olan bir çok kişi güneş kremlerinin tam olarak neye yaradığını araştırmaya başladı. Peki güneş kremi neye yarar ve faydaları nelerdir, işte cevabı...

30.06.2022-13:11 - (Son Güncelleme: 30.06.2022-13:11) Güneş kremi kullanmanın faydaları nelerdir? Güneş kremi nasıl kullanılmalı? Doğru güneş kremi tercihi nasıl yapılır? Çocuklarda güneş kremi kullanımı

Güneş kremi insan vücudunu güneşin belli başlı zararlarından koruyup cilt kanseri, yaşlanma ve güneş yanıkları etkilerini en aza indirmek için kullanılmaktadır. Cilt kanseri riskinin her geçen gün arttığı dünyada güneş kremleri bu zararlı etkileri en aza indirip kanser riskinden de insanları koruyor. Burada önemli nokta ise doğru güneş kremi seçimi yapmakta.

Yaşlanmayı önlüyor

Güneş kremleri cilt sağlığına yaptığı olumlu etkileri nedeniyle erken yaşlanmanın da önüne geçmektedir. Yapılan son araştırmalar düzenli güneş kremi kullananların nadiren güneş kremi kullananlara karşı %24 daha az yaşlanma belirtileri gösterdiği görülmüştür.

Yanıktan korur

Güneş kremleri hali hazırda en çok güneş yanıklarından korunmak için kullanılmaktadır ki bu da çok doğaldır çünkü güneş yanığı insan vücuduna zarar ve acı veren bir durumdur. Bronzlaşmak isteyenler UV ışınlarından korunmak için, cilt kızarması, şişmesi ve soyulması gibi vücuda zarar veren etkilerden korunmak için güneş kremlerini tercih etmekteler. Güneş yanığı kabarcıklara sebebp olur ileride cilt kanserine yol açacak etkiler bırakacak kadar tehlikeli bir durum olduğundan güneş kremi kullanmak en doğru karar olacaktır.

Cilt kanserinden korur

Güneş kremlerinin en önemli özelliği UV ışınlarından korumasıdır. UVA ve UVB olarak bilinen 2 UV ışını bulunur ve bunlar cilde değişik zararlar vermektedirler. Cilt Kanseri Vakfı'nın açıklamalarına göre UVA ışınlarının %95 kadarlık kısmı ultraviyole radyasyondan oluşur. UVB ışınları diğerlerine göre daha az yaygın olmasına rağmen onlar da cilde zarar verirler. Cilt renginizin ne olduğunun bir önemi olmaksızın güneş kremi kullanmak herkes için önemlidir. Güneş kremi aynı zamanda her mevsim kullanılması gereken bir kremdir ve sizi hem sağlık olarak hem de görüntü (güneş lekeleri) olarak koruyacaktır.

Güneş kremi tercihi önemlidir

Amerikan Kanser Derneği geniş spektrumlu UV kapsama alanı sunan ve koruyucu faktör ya da SPF değeri en az 15 olan güneş kremlerini önermektedir. Aynı zamanda yüzme veyahut terleme gibi tepkimeleri dikkate alıp etikette yazan bilgiler ışığında güneş kreminizi 40-80 dakika aralığında bir yeniden vücudunuza sürmeniz gerekebilir. Bu kremlerin etkisi 2 saatten fazla sürmeyecektir. Kremlerin içeriğinde yer alan SPF değerleri ne kadar yüksek olursa o güneş kremi sizi güneşin zararlı etkilerinden de bir o kadar fazla koruyacaktır.

Güneş kremi ne zaman kullanılmalı

Saat olarak 10.00-15.00 aralığında güneşe direkt 15 dakikadan fazla maruz kalacak olan herkes güneş kremi kullanmalıdır. Bulutlu günlerde de hatta kışında güneş kremi kullanılması tavsiye edilmektedir.

Nasıl kullanılmalı?

Güneş kreminizi dışarıya çıkmadan 15-30 dakika öncesinde vücudunuza sürmeli ve güneşe maruz kalacak bütün her yere kremi uygulamalısınız.

Çocuklar için güneş kremi kullanımı

Çocuklar genellikle oyuna daldıkları için güneş kremi yenilemeyi unutmaktadırlar ve bu onları daha fazla risk altına almaktadır. Tatile giden ya da çocuğu güneşe fazlaca maruz kalan bütün aileler çocuklarını güneşin zararlı etkilerinden korumak amacıyla güneş kremi yenilemelerini yapmaları çok önemlidir.

Kadir Buğra Demir
kbugrademir@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal