Güneş kremi kullanmak doğru mu? İşte güneş kremi kullanmanın püf noktaları! Uzmanından uyarılar

Yaz döneminde Güneş ışınlarından korunmak için güneş kremi kullanmanın önemini vurgulayan Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Sezin Ünlü Açıkel, güneş kremlerinin cilt tipine uygun olarak seçilmesi gerektiğini belirtti. İşte güneş kremi kullanmanın püf noktaları…

04.07.2022-20:43 - (Son Güncelleme: 04.07.2022-20:45) Güneş kremi kullanmak doğru mu? İşte güneş kremi kullanmanın püf noktaları! Uzmanından uyarılar

Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Sezin Ünlü Açıkel, insanların yoğun güneş ışığına maruz kalması durumunda neler yaşayabileceğini açıkladı. Güneş kremi kullanmanın önemine vurgu yapan Dr. Açıkel, krem seçiminin de son derece Önemli bir detay olduğunu açıkladı. Güneş ışınlarından korunmak için sadece bir hastalığın olmasına gerek olmadığını herkesin güneş kremi kullanması gerektiğinin altını çizen Açıkel, güneşin faydaları olduğu kadar zararları olduğunu da dile getirdi. Çocukların güneşten korunmasının önemli olduğunu söyleyen Açıkel, cilt kanserleri içinde güneş kremi kullanımının  önemli olduğunu aktardı. 

Tatilde güneş ışınlarına dikkat

Yaz döneminin gelmesiyle birlikte tatile giden birçok kişinin güneş ışınları karşısında dikkatli olması gerektiğini aktaran Açıkel,  “Ultraviyole (UV) indeksi adı verilen güneşin yakıcı ve hasar verici etkisinin ne derece yakıcı ve hasar verici olduğunu gösteren bir değer var. Bu birtakım özel hesaplamalarla bulunuyor. Şu anda günümüzde çok kolay bir şekilde telefonlarımızdaki hava durumu uygulamaları üzerinden ultraviyole indeksini rahatlıkla görebiliyoruz. Bu ultraviyole indeksi eğer 2 ile 8 arasında ise güneşten ciddi manada korunmak gerekiyor. Özellikle 6'nın üstündeki değerlerde ve mümkün oldukça sabah saat 10 ile öğleden sonra 16 saatleri arasında dış ortama çok fazla çıkmamak gerekiyor. 8'in üzerinde ise zaten bu ultraviyole indeksinin çok yüksek olduğunu ve çok ciddi yıkıcı hasarlar bırakabileceğini gösteriyor” ifadelerini dile getirdi.

Güneş Kremi Sürmenin Faydaları

Deniz ve havuz sonrasında güneş kremlerini yenilemeyi unutmayın 

Kendisini güneşten korumak isteyen ve cilt hasarlarının önüne geçmek isteyen kişilerin güneş kremi kullanması gerektiğini altını çizen Açıkel,  cilt tipine uygun bir krem seçilmesi gerektiğini de vurguladı. Dr. Açıkel, özellikle ciltlerinde çok çabuk hasar oluşan açık tenli kişilerin en az 50 faktörlü bir güneş kremi kullanması gerektiğini ifade etti. Güneş kremi kullanım miktarının da önemli olduğunu ifade eden Açıkel,  yüz bölgesi için bir tatlı kaşığı kadar, kollar içinde ikişer tatlı kaşığı kadar güneş koruyucu kullanılması gerektiğini söyledi. Açıkel, “Güneşten koruyucu kremler dış ortama çıkmadan yarım saat önce kullanılmalı ve 3- 4 saatte bir yenilenmesi gerekmekte. Ancak tatile gittiğimizde her denize havuza girip çıkıldıktan sonra güneşten koruyucuların yenilenmesi gerekir” açıklamalarını yaptı.

Güneş Kremi Sürmek Önemli

Açıkel, cildinde bir hastalık bulunan kişinin daha çok dikkat etmesi gerektiğini özellikle gül hastalığı denen hastalığın  alerjilere neden olabildiğini vurguladı. Güneş alerjileri veya ciltteki hassasiyetler ile birlikte romatolojik hastalıkların da güneş etkisiyle alevlenmeler yaşandığını söyleyen Açıkel, “Bu kişilerin mümkün oldukça bu bayram sürecinde yaz sürecinde güneşten koruyucu kremlerini düzenli bir şekilde aksatmadan kullanmaları gerekiyor. Ancak bazen duyarlı kişilerde sadece güneşten koruyucu yeterli olmuyor. Bu kişilerin aynı zamanda öğlen saatlerinde mümkün olduğunca kapalı ortamlarda bulunmaları, güneş gözlüğü ve şapka kullanmaları, gün içerisinde denize girmek istediklerinde de vücut bölgesinde lezyonları varsa UV korumalı mayoları tercih etmeleri daha doğru olacaktır” sözlerini dile getirdi.

Güneş kremi seçiminde dermatolog tavsiyesi alınmalı

Güneş kremi  kullanımının önemli olduğu kadar tercih edilen kreminde önemli olduğunu vurgulayan Açıkel,  piyasada pek çok ürünün olduğunu vurguladı. Satılan ürünlerin  bazılarının eczanelerde ya da sadece doktor tavsiyeleri ile verildiğini dile getiren Açıkel, bazılarının bayiliklerde ya da marketlerde bile satıla bildiğinin  altına çizdi. Eczane dışında satılan güneş kremlerinin sağlığa uygun olmadığını dile getiren Açıkel,  ne kadar sağlığa uygun olduğu vurgulansa da güneş korumalarının çok fazla olmadığını aktardı. Açıkel, “Mutlaka güneşten koruyucu seçerken öncesinde bir dermatoloğa muayene olup cilt tipinize, eğer varsa cilt hastalığınıza özel bir güneşten koruyucu alıp kullanmanızda fayda vardır” şeklinde konuştu.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal