Aşırı yorgun hissedenler dikkat! Önemsiz gibi görünse de kansere kadar ilerleyebiliyor!

Dünyada en sık karşılaşılan hastalıklardan biri de kanserdir. Kanser oluşumuna neden olan birçok etken bulunurken bunlardan bir tanesi de karaciğer yağlanmasıdır. Uzmanlar karaciğer yağlanmasına dikkat çekerken önlem alınması gerektiğini de vurgulamaktadır. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

04.07.2022-14:09 - (Son Güncelleme: 04.07.2022-14:09) Aşırı yorgun hissedenler dikkat! Önemsiz gibi görünse de kansere kadar ilerleyebiliyor!

Vücudun çok fazla yağ üretmesi sonucunda karaciğer yağlanması görülebilmektedir. Vücuttaki fazla yağlar karaciğer hücrelerinde depolanarak burada birikir. Karaciğer yağlanması pek çok farklı nedene bağlı olarak gelişirken aşırı alkol kullanımı, obezite, çeşitli ilaçlar da karaciğer yağlanması yapmaktadır. Hızlı kilo kaybı gebelik ve genetik faktörler de karaciğer yağlanması yapan bir başka etkendir. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun, karaciğer yağlanmasının dünyada ve ülkemizde çok sık görüldüğünü  vurguladı. Prof. Dr. Coşkun, karaciğer yağlanması için önlem alınmaması durumunda obezite, yüksek kolesterol, şeker hastalığı, siroz gibi birçok hastalığın görülebileceğini ifade etti. 

Karaciğer yağlanması kansere neden oluyor 

Karaciğer yağlanması için önlem alınmaması durumunda kansere kadar ilerlediği Yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Prof. Dr. Coşkun, karaciğer yağlanması hakkında şu ifadeleri  kullandı: 

“Noato Fujiwara ve arkadaşları tarafından Texas üniversitesinde gerçekleştirilen çalışmada, karaciğer yağlanması olan kişilerde geliştirilen kan testi ile karaciğer kanseri riskinin önceden saptanabileceği iddia edildi. Birkaç hafta önce Science Translational Medicine dergisinde yayınlanan çalışmada, alkol dışı sebeplerle karaciğer yağlanması gelişen 409 hastada 133 farklı genin durumlarını incelediler ve bu sonuçlara göre hastaları yüksek riskli ve düşük riskli olarak sınıflandırdılar. Yüksek riskli olan grupta karaciğer kanserini belirgin olarak daha fazla bulundu. Pratik kullanımı açısından bu gen proteinlerini kanda ölçmeyi başaran araştırmacılar, 15 yıllık takip sonunda yüksek riskli grupta yüzde 37,6 karaciğer kanseri vakası olduğunu saptar iken düşük riskli grupta hiç karaciğer kanseri vakası görmediler.”

Karaciğer Yağlanması Neden Olur

Karaciğer yağlanmasında belirti görünmüyor 

Günümüzdeki en önemli sağlık problemlerinin başında karaciğer yağlanması geldiğini vurgulayan  Coşkun,  bu hastalığın başlangıçta belirti göstermediğini ve bu nedenle doktorlar tarafından da belirlenmesinin zor olduğunu ifade etti. Karaciğer yağlanmasının Siroz ve kansere kadar gidebileceğini ve sinsi bir şekilde vücuda yayıldığını vurgulayan Coşkun, basit bir kan testinden ziyade daha geniş çaplı bir inceleme ile tespit edilerek hastalığın önüne geçilebileceğini dile getirdi. Coşkun, yapılan incelemeler sonrasında hastaların ultrason gibi görüntüleme yöntemleri ile yakından takip edilebileceği ve erken tedavi edilebileceğini söyledi. 

Karaciğer Yağlanması Belirtileri Nelerdir

Karaciğer yağlanmasının belirtileri nelerdir? 

Karaciğer yağlanmasının önemli belirtilerinden biri şiddetli ağrı ve kişilerde görülen yorgunluktur. Bununla birlikte nadir olarak kişilerin cilt problemleri yaşadığı da görülmektedir. Ciltte kaşıntı veya kaşıntıya bağlı olarak kızarıklıklar görülebilir. Karaciğer yağlanması neden olabilmektedir. Siroz belirtileri şu şekildedir:

İştah kaybı,

Kilo kaybı,

Halsizlik,

Yorgunluk,

Burun kanaması,

Sarı cilt ve gözler,

Cildin altında görünen ağ benzeri damar grupları,

Karın ağrısı,

Karın şişmesi,

Bacaklarda şişme,

Erkeklerde meme büyümesi,

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal