Yargıtay'dan Emsal Bir Karar: İstifa Eden İşçiye Tazminat Verilmez

Yargıtay, milyonlarca çalışan için emsal bir karar verdi. Yüksek mahkeme, "İstifa eden işçiye ihbar tazminatı verilmez" diyerek mahkemenin verdiği kararı bozdu.

08.07.2019-11:20 - (Son Güncelleme: 08.07.2019-11:15)

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, milyonlarca işçiyi yakından alakadar eden bir karar verdi. Yüksek mahkeme, istifa eden işçiye kesinlikle ihbar tazminatı verilmeyeceğine karar verdi.

İşten atıldığını iddia eden işçi, 2. İş Mahkemesi'ne müracaat ederek iş akdine haklı bir sebep olmadan son verildiğini iddia etti. Kıdem ve ihbar tazminatları ile bir kısım işçilik alacaklarının davalıdan tahsilini istedi. Mahkemede savunma yapan davalı işveren iş akdinin davacı tarafından tek taraflı sonlandırıldığını bu sebeple ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanmadığını, ödenmeyen bir alacağının da bulunmadığını öne sürdü. Davacının çalışma süresinin bir senenin altında olması nedeni ile kıdem tazminatına hak kazanamayacağına dikkat çeken Mahkeme; davacının iş akdinin tazminat gerektirmeyecek biçimde son bulduğunu ispatla yükümlü olan işverenin bu hususu kanıtlayamaması sebebiyle ihbar tazminatının hüküm altına alınması gerektiği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verdi. Kararı işveren temyiz edince devreye Yargıtay 22. Hukuk Dairesi girdi.

YARGITAY KARARI BOZDU

İhbar tazminatının iş sözleşmesini fesheden tarafın karşı tarafa vermesi gereken bir tazminat olduğunun ifade edildiği kararda; "İş sözleşmesini fesheden tarafın ihbar tazminatına hak kazanması mümkün değil. Dava dosyası değerlendirildiğinde davacının işi kendisinin bıraktığı fark edilirken; Mahkeme tarafından ihbar tazminatının reddi yerine yanılgılı değerlendirme ile kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir. Kararın oy birliği ile bozulmasına karar verilmiştir." denildi.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal