Turgut Özal Ölümünün 26. Yıl Dönümünde Anılıyor

Yakın geçmişte Türkiye'ye çağ atlatan Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal, vefatının 26. yıl dönümünde özlemle anılıyor.

17.04.2019-10:33 - (Son Güncelleme: 17.04.2019-10:15) Turgut Özal Ölümünün 26. Yıl Dönümünde Anılıyor

Türk siyasetine çağ atlatan devlet adamlarının başında gelen, hem kendi dönemini hem de kendisinden sonraki politika döneminde derin izler bırakan Turgut Özal, hayatını kaybedeli 26 sene oldu. Türkiye'nin demokratikleşmesi ve ülkede sivil siyasetin yerleşmesi için çaba harcayan, Türk siyasetinin renkli isimlerinden 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal 17 Nisan 1993'te şaibeli bir şekilde vefat etti.

Darbe ile büyük hasarlar gören Türkiye'yi kısa sürede ayağa kaldırdı. Yapıcı ekonomi politikaları ile ülkesine çağ atlattı. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kalkınması ve terör sorununun çözümü için büyük çabalar harcadı. 

SİVİL İNİSİYATİFİN UYGULANMASI EN BÜYÜK AMACIYDI

Siyasi kariyerinde yaptığı çalışmalarıyla adından söz ettiren Özal, TBMM tarafından, 31 Ekim 1989'da Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Cumhurbaşkanı seçildi.

Turgut Özal, 9 Kasım 1989'da başladığı bu görevde, ekonomik alanda attığı önemli adımların yanı sıra dönemin büyük sorunları arasında yer alan terörle mücadele konusunda alışılmışın dışında yöntemler denedi.

İlk kez sivil inisiyatifi devreye sokan Özal, sorunun çözümü için pek çok görüşme yaptı ve rapor hazırlattı.

Özal, terör olaylarının ve "Kürt sorununun" çözümü için çaba harcadı.

ÖLÜM NEDENİ BELİRLENEMEDİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kaya Toperi ve Başyaveri Kurmay Albay Arslan Güner'e 10 sayfalık bir Kürt raporu hazırlatan Özal, ANAP Milletvekili Adnan Kahveci'yi bu konuda yeni bir rapor hazırlaması için görev verdi. Kahveci, Güneydoğu'da bir süre araştırma yaparak, "Kürt sorunu nasıl çözülmez" başlıklı bir rapor hazırladı. Özal, bu raporu o dönem MGK toplantısında sunup tartışılmasını sağladı.

Turgut Özal'ın, sorunun çözümüne ilişkin çabaları, 17 Nisan 1993'te hayatını kaybetmesiyle uygulamaya geçmedi.

Ölümünden 19 yıl sonra 2012'de "cinayet sonucu öldüğü" yönündeki iddialar nedeniyle otopsi yapılması için Özal'ın mezarı açıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, otopsi raporuna göre, mevcut bilgi ve bulgularla Özal'ın kesin ölüm sebebinin tespit edilemediğini duyurdu.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

 
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal