S-400 Nedir, Özellikleri Nelerdir?

S-400 Uzun Menzilli Savunma Sistemi'nin özellikleri merak edilen konular arasında yer alırken, S-400 sisteminin Patriot sistemi ile arasındaki farklar da konu ile ilgili olanların merak ettiği bir diğer konu durumunda.

24.05.2019-16:29 - (Son Güncelleme: 13.12.2021-18:17) S-400 Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Amerikan CBS kanalına vermiş olduğu röportajda Türkiye'nin Rusya'dan ikinci parti S-400 füzeleri almayı planladığını ifade etmesi üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü 'Türkiye'yi Rusya'dan daha fazla askeri malzeme almama konusunda uyarıyoruz.' sözlerini kullandı. Bu durumların yaşanması üzerine merak konusu olan S-400 Hava Savunma Sistemi'nin merak edilenlerini sizler için derledik.

İKİNCİ S-400 SEVKİYATI İÇİN TARİH VERİLİYOR

Kremlin'den Dmitri Peskov, Rusya Federasyonu tarafından Türkiye'ye ikinci bir S-400 sevkiyatının Rusya tarafından planlandığını açıkladı. Peskov, “Hepimiz ABD’nin bu yaptırımlar oyununu oynamayı sevdiğini biliyoruz, ancak hedeflerine asla ulaşamadıklarını anladıklarını biliyoruz. Hiçbir zaman, bir ülkenin bakış açısını değiştirmeyi başaramadılar. Ama politikamız şudur: Başta ortaklarımız olmak üzere çeşitli ülkelerle işbirliğine açık olmak. Rusya ve Türkiye arasındaki bu tür bir iş birliği, hiçbir ülke için özellikle Yunanistan için bir tehdit olmamalı çünkü sistem saldırgan değil savunmacı; %100 savunmacı.” açıklamalarında bulundu.

S-400 NEDİR?

S-400 Triumf orta menzile sahip hava savunma sistemi S-300 Sistemi'nden geliştirilmiş olan yeni nesil Rus yapımı bir kısa - orta - uzun menzilli hava savunma füze sistemi olarak ifade edilebilir. S-400, 1979 yılında S-300'ün ortaya çıkmasının hemen ardından 1980'li yılların hemen başında, o zamanki adı ile Almaz Merkezi Tasarım Bürosu tarafından (günümüzde Almaz Bilimsel Endüstriyel Şirketi) Sovyetler Birliği'nde geliştirilme aşamasına başlanmış ve gelişim süreci SSCB'nin dağılması sebebiyle uzun bir döneme yayılmıştır.


TÜRKİYE NEDEN S-400 ALMAK İSTİYOR?

Hava sahası güvenliğini önceleyen güçlü Türkiye, ilk olarak acil ihtiyacının önüne geçebilmesi isteğiyle Rusya'nın cazip teklifine olumlu bir şekilde dönüş yaparak, Rus üretimi ileri teknoloji S-400 hava savunma sistemlerinin tedarikini gündem dosyasına koydu.

Türkiye, günümüzde en önemli askeri teknolojilerin başında bulunan S-400 hava savunma sistemlerini satın alarak, hava sahasını muhtemel olan tehditlerden koruma altına almayı ve buna ek olarak modern savunma sistemlerini de daha güçlendirerek ülke bütünlüğü ile güvenliğini sağlamayı hedefliyor.


S-400 HAVA SAVUNMA SİSTEMİ'NİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Kullanılan en iyi hava savunma sistemlerinden birisi olarak ifade edilen S-400, savaş uçakları, orta menzilli balistik füzeler, stratejik ve taktik uçaklar, keşif uçakları, radar tespit ve kontrol uçakları, taktik, operasyonel-taktik balistik füzeler, hipersonik hedefler ile birlikte diğer gelişmiş hava saldırısı araçlarını imha etmek üzere tasarlanmış durumda.

S-400, çok uzun menzilli 40N6 model füze ile 400 kilometre, uzun menzilli 48N6 model füze ile 250 kilometre, orta menzilli 9M96E2 model füze ile 120 kilometre ve kısa menzilli 9M96E model füze ile de 40 kilometre uzaklıkta bulunan hedefleri vurabiliyor.

Kısa, orta ve uzun menzillerde füzeleri aynı anda kullanabilen S-400, 600 kilometre uzaklık bulunan hedefi algılama özelliğine vakıf ve saniyede 4,8 kilometre gibi bir hızla füze iletebiliyor. Sistem, hedefe 10 saniyeden daha az bir süre içerisinde tepki vermekte.


PATRİOT'UN TEKNİK ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Patriot füzeleri ilk kez 1991 yılındaki Körfez Savaşı'nda Suudi Arabistan ile birlikte İsrail'i korumak için kullanıldı. 2003 tarihinde ABD öncülüğünde Irak'a yapılan operasyonda da bir kere daha Patriot hava savunma füzelerine başvuruldu.

Üreticisi Raytheon olan Patriotların menzili ise yaklaşık olarak 160 km'dir. Patriot füzesavar sistemi uçakları, cruise füzelerini taktik balistik füzeleri ile beraber insansız uçakları vuracak bir biçimde tasarlandı.

Patriot'larda ayrı ayrı bir şekilde ateşlenebilen füze bataryaları yer alıyor. Bilgisayar sistemine bağlı olan bir radar ile de hedefini izliyor. Bilgisayar sisteminden hedef seçebilen bir askeri personelin ateşleme mevziine yakın olması da gerekmiyor.

S-400 İLE PATRİOT FÜZE SAVUNMA SİSTEMİNİN FARKLARI NELERDİR?

ABD'nin müttefiki olarak görmüş olduğu iddia ettiği Türkiye'nin Patriot talebine olumlu bir şekilde yanıt vermemesi üzerine Türkiye, Rusya'nın cazip olarak nitelendirilebilecek S-400 hava savunma sistemine yöneldi. Türkiye'nin Rusya'dan teslim almaya başlamış olduğu günümüzün önemli askeri teknolojilerin başında bulunan S-400 hava savunma sistemi, teknoloji transferi, teknik özellikler ile beraber ortak üretim açısından rakiplerine kıyasla ön plana çıkıyor.

- S-400'leri Rus, Almaz-Antey şirketi üretiyor.

- Patriot'un üreticisi ise Raytheon şirketi.

- S-400 füze savunma sistemi, modern ve gelecek günlerdeki tüm hava ve uzay saldırı araçlarının imha edilebilir olması adına geliştirildi.

- Patriotlar büyük idari ve sanayi merkezleri ile birlikte kara, deniz ve hava üslerini hava saldırılarına karşılık koruma amacıyla üretildi.

- S-400 füze savunma sistemi 2007 yılında Rus ordusuna teslim edildi.

- Patriot füze savunma sistemi, 1982 yılında ABD ordusuna teslim edildi.


YERLİ S-400 SİPER GELİYOR

Yerli S-400 diye tabir edilen yerli hava savunma sistemi Siper hakkında bilgiler gelmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, "Hava savunma sistemlerimizin yolculuğuna devam ediyoruz. Adım adım bu yolculukta çeşitli kademelerdeki sistemlerimizi devreye koyduk ve şu anda daha ileriye doğru kademelere olan yolculuğumuzda SİPER'e doğru hedeflerimize yürüyoruz. SİPER yolculuğumuzun testlerinden birisini daha gerçekleştirdik. Giderek artan menzil ve irtifalarda testlerimiz devam ediyor. İnşallah bu arada çeşitli mesafelerde ürünler çıkmaya devam edecek. SİPER hedefimizde geliştiğimiz günde inşallah ülkemiz de 5-6 çeşit hava savunma sistemimiz devrede olduğunu göreceğiz. Emeği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. ROKETSAN, SA-GE ekibine ve ASELSAN ekibine... Burada emeği geçen bize imkan tanıyan kuvvetlerimizden arkadaşlarımıza çok çok teşekkürlerimi sunuyor, inşallah daha nice başarılara imza atmalarını temenni ediyorum." bulundu.


S-400, PATRİOT FÜZELERİNİ HANGİ ÜLKELER KULLANIYOR?

S-400 savunma füzelerinin ilk müşterileri Belarus (2016) ile birlikte Çin (2018) oldu. Rusya'nın S-400'leri satmak istediği ve bir bölümüyle de antlaşmaya varmış olduğu Türkiye haricindeki diğer ülkelerse Hindistan ile birlikte Suudi Arabistan.

Patriot sistemi, ABD, BAE, İsrail, Almanya, Japonya, Tayvan, Güney Kore, Mısır, Hollanda, İspanya, Bahreyn, Suudi Arabistan, Yunanistan, Ürdün gibi ülkeler tarafından tercih ediliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal