Konya Ovası'nda Bugüne Dek 325 Obruk Oluştu

Yer altı sularının kontrolsüz kullanımı gibi faktörlerin etkisi ile Konya Ovası'nda oluşan obrukların sayısı artıyor. Konya Ovası'nda 325 obruk oluştu.

21.03.2019-13:49 - (Son Güncelleme: 21.03.2019-13:44) Konya Ovası'nda Bugüne Dek 325 Obruk Oluştu

Orta Anadolu'nun genelinde jeolojik faktörler ve yer altı sularının kontrolsüz kullanımı, bugüne dek 325 obruğun oluştuğu Konya Ovası'nda yeni oluşum riskini yükseltiyor.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, ülke çapında obruk oluşumları Konya Kapalı Havzası'nda görülüyor.

Kireçtaşlarındaki karstlaşma sonucunda gelişen mağara sistemlerinin tavanlarının çökmesi neticesinde meydana gelen obrukların oluşumunda, arazinin litolojik özellikleri, yer altı suyunun çekilmesi ve suyun akım yönü etkili oluyor.

1970'li senelerden itibaren yer altı sularının kontrolsüz kullanımı ve buna bağlı olarak yer altı suyu seviyesinde olan düşme, derinlikleri 20 ile 150 metre arasında değişen obrukların oluşumunu da süratlendiriyor.

Bu nedenle yer altı su çekiminin, beslenmesinden fazla olduğu Konya Kapalı Havzası, yer altı suyu çekimini kısıtlamak için DSİ tarafından kapalı saha ilan edildi.

Bu çerçevede DSİ Genel Müdürlüğü yer altı suyunun doğru kullanımı hususunda lazım olan bilgilendirmeleri yaparak, önlenmesi mümkün olmayan obrukların oluşmasından sebeple ortaya çıkabilecek riskleri en aza indirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal