İkili Görüşmenin Ana Gündemi Belli Oldu!

Yarın Paris’te gerçekleşecek olan Erdoğan-Trump görüşmesinde ‘FETÖ, PYD, Halkbank, İran, Suriye, Kaşıkçı cinayeti, PKK elebaşlarının başına ödül konulması’ başlıkları ana gündem olacak.

10.11.2018-09:35 - (Son Güncelleme: 10.11.2018-09:25) İkili Görüşmenin Ana Gündemi Belli Oldu!

Yarın Paris’te gerçekleşecek olan Erdoğan-Trump görüşmesinde ‘FETÖ, PYD, Halkbank, İran, Suriye, Kaşıkçı cinayeti, PKK elebaşlarının başına ödül konulması’ başlıkları ana gündem olacak. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Birinci Dünya Savaşı’nın ateşkes anlaşmasının 100. Yılı programına katılmak üzere bugün Paris’e gidiyor. Erdoğan’ın bu ziyaretinin en önemli gündemlerinden birinin ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı görüşme olması bekleniyor. Görüşmede Erdoğan’ın çantasında yedi ana gündem başlığı olacak. Erdoğan, bugün önce Anıtkabir ardından da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki “Atatürk’ü Anma” etkinliklerine katılım sağladıktan sonra öğle saatlerinde Fransa’nın başkenti Paris’e gidecek. Paris Barış Konferansı’na katılmak amacıyla bu ülkede bulunacak olan Erdoğan, Birinci Dünya Savaşı’nı sona erdiren ateşkesin 100. yıl dönümü anısına düzenlenecek törene de katılacak. Bu törene 70’ten fazla devlet ve hükümet başkanının katılacağı belirtildi.

 

ÇANTADAKİ DOSYALAR

FETÖ: FETÖ ile mücadele ve ABD yargısının bu ülkede başta FETÖ lideri Fetullah Gülen olmak üzere diğer FETÖ’cülere yönelik harekete geçmemesi gündemin ilk başlığı olacak. Erdoğan, bu konuda ABD’den artık adım atılmasını beklediğini, Türkiye’de Amerikan karşıtlığının son zamanlarda yükselmesinin temel nedeninin bu konu olduğunu söyleyecek.

 

PYD’ye olan destek: ABD’nin DAEŞ ile mücadele kapsamında PYD/YPG ile ortak sınır devriyesi yapması ve bu terör örgütüne ABD’nin açık desteğinden duyulan rahatsızlık güçlü bir şekilde Trump’a bildirilecek. Erdoğan, Trump’tan ortak devriyeyi ve PYD’ye desteğini durdurmasını talep edecek.

 

PKK Başlarına Ödül: PKK’nın elebaşlarına ABD tarafından konulan ödül de baş başa görüşmede konuşulacak konular arasında yer alırken Erdoğan kararın geç fakat olumlu olduğu mesajını da verecek. Erdoğan, bu karar ile PYD’nin meşrulaştırmaya çalışılmasının düşünülmesi halinde tepkilerinin daha da artacağı konusunu da dile getirecek.

 

Halkbank Davası: Trump ile son yapılan telefon görüşmesinde de gündeme gelen Halkbank’ın tutuklu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla mevzusu da bir kez daha ele alınacak. Erdoğan’ın bazı bilgi ve belgeleri Trump’a sunabileceği bildirildi.

 

İran Yaptırımları: ABD’nin İran’a uyguladığı ambargo da görüşmede tartışılacak konular arasında bulunurken, Erdoğan son olarak 6 ay sonra da olası bir yaptırımı “mutlaka” İran’a uygulamayacaklarını belirtmişti.

 

Suriye: Gündemdeki bir başka konu da Suriye’deki genel durum. İstanbul’da gerçekleşen Suriye Zirvesi’nde ele alınan konular, Menbiç’te uygulanacak ortak planın hala tam olarak uygulanamaması ve Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon da masada görüşülecek konular olacak.

 

Kaşıkçı Davası: Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda gerçekleşen Cemal Kaşıkçı cinayeti de masaya yatırılacak. Erdoğan, bu cinayetle alakalı gereken adımı Türkiye’nin attığını fakat Suudi Arabistan’ın da atması gerektiğini söyleyecek.

 

13 AY ARANIN ARDINDAN

Erdoğan, Trump ile 16 Mayıs 2017’de Beyaz Saray’da; 21 Eylül 2017’de de ABD’de olmak üzere iki kere yakinen geniş kapsamlı görüşmeler gerçekleştirmişti. Bu görüşmelerin sonradında iki lider sık sık telefonda görüşse bile ikili görüşme sağlanmadı.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal