Erken Seçim Nasıl Olacak

Türkiye 24 Haziran'da cumhurbaşkanını ve milletvekillerini seçmek için sandık başına gidecek. 65 gün sonra yapılacak seçim hakkında en çok merak edilen soru ise bundan sonra izlenecek yol nasıl olacak?

18.04.2018-16:53 - (Son Güncelleme: 18.04.2018-16:40) Erken Seçim Nasıl Olacak

Erken seçim için süreç nasıl olacak

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’de önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ardından da Başbakan Binali Yıldırım ile yaptığı görüşme sonrasında erken seçim tarihini 24 Haziran olarak açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim tarihini açıkladığı konuşmasında, Suriye’deki sınır ötesi operasyonları, bölgedeki önemli hadiseleri ve eski sistemin aksaklıklarının hemen giderilmesi gerekliliğini gerekçe gösterdi. Erdoğan, “Sayın Bahçeli’nin dün yaptığı çağrıyı yetkili kurullarımızda enine boyuna değerlendirdik. Erken seçim teklifine olumlu yaklaşmamız gerektiği konusunda arkadaşlarımızla görüş birliğine vardık” şeklinde konuştu. Kararın alınmasından sonra ise en çok merak edilen soru ise bundan sonra izlenecek seçim süreci nasıl olacak?

1- TBMM’nin onayı

Erken seçime gidebilmek için anayasa değişikliği gerekmiyor, ama kararın Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından onaylanması gerekiyor. TBMM’de toplam 539 milletvekili var. Erken seçime gidilmesinin kabulü için verilecek tezkereye 276 milletvekilinin onay vermesi gerekiyor.

2- YSK takvimi açıklayacak

Erken seçim kararı alınmasından hemen sonra propaganda ve seçim kurallarını belirleyecek ve kampanyalar başlatılacak

YSK ilan edilen seçim tarihine kadar seçime gidecek partilerin belirlenmesi, adayların ilanı, seçmen kütüklerinin yenilenmesi, il ve ilçe seçim kurullarının belirlenmesi, oy pusulalarının bastırılması hazırlığı gibi seçim hazırlıklarına başlıyor.

3- Yeni seçim sistemi nasıl işleyecek?

Türkiye, 2017 referandumuyla kabul edilen anayasa değişiklikleriyle ilk defa Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerini aynı anda yapacak.

TBMM’de grubu bulunan siyasi partiler Cumhurbaşkanlığı için aday gösterebilecek. TBMM dışından aday gösterilenler için ise 100 bin imza alması şart.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacak olan ilk turunda adayların hiçbiri yüzde 50’ye ulaşamazsa en çok oyu alan iki aday ikinci tura kalacak ve ikinci turda da en yüksek oyu alan isim 5 yıl boyunca Cumhurbaşkanlığı görevini yapacak

Bir kişi Cumhurbaşkanı olarak en fazla iki defa seçilebilecek.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

 


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal