Egemen Bağış: Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye Yaptırımı Müzakereleri Dondurmaktan Öteye Geçemez

Avrupa Birliği Eski Bakanı ve İstanbul Aydın Üniversitesi Batı Araştırmaları Merkezi Başkanı Egemen Bağış, Avrupa Birliği’nin (AB) Doğu Akdeniz’deki sondaj krizinin ardından gündeme gelen ‘yaptırım’ iddialarını yorumladı. Bağış AB’nin Türkiye’ye güçlü bir yaptırımda bulunamayacağını ifade etti

03.07.2019-13:23 - (Son Güncelleme: 03.07.2019-13:16)

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) ekonomik münhasır bölgesinde bulunan doğalgaz sahalarında Türk gemilerinin arama-tarama çalışmalarına başlaması ülkelerin tepkisine neden olmuştu.

En sert tepki Yunanistan'dan gelirken, Avrupa Birliği de (AB) Türkiye ile yürütülen Gümrük Birliği görüşmelerinin askıya alınabileceğini açıklamıştı.

Avrupa Birliği Eski Bakanı ve İstanbul Aydın Üniversitesi Batı Araştırmaları Merkezi Başkanı Egemen Bağış, Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri, AB'nin yaptırım tehdidini ve Türkiye'nin yaptırımlara ilişkin direncini yorumladı.

 

“EN FAZLA MÜZAKERELER ASKIYA ALINIR”  

Yunanistan ve Rum tarafının önermesiyle ‘yaptırım' tehditlerinde bulunan AB'nin Türkiye'ye karşı atabileceği adımları değerlendiren Egemen Bağış, “Türkiye'ye yapabilecekleri en büyük yaptırımlar müzakereleri askıya almak, üyelik sürecini dondurmak ya da AB projeleri finansmanlarını dondurmak gibi tezahür edebilir. Zaten bugün gelinen noktada AB'nin müzakereleri canlandırma gibi bir çabası yoktur. Fasıllarla ilgili bir açma ya da kapama yapmayacaklarını ilan etmiş bulunmaktadırlar. Daha ötesi bir yaptırım kendisi hala süper güç olmayı başaramayan AB'nin yapabileceği şeyler değil. Hele ki askeri yaptırımlar kendine ait güçlü bir ordusu olmayan bu birliğin harcı hiç değil. Kamuoyumuzu endişeye düşürecek bir algı oluşmamalı. Hele ki ülkemiz gibi kendi silah sanayi ve teknolojisi geliştiren, NATO'nun en büyük ikinci ordusuna sahip bir Türkiye bu gerilimin muhatabıyken kamuoyunu yanıltacak yorumlara itibar etmemek gerekir” ifadesinde bulundu.

“TÜRKİYE'NİN HAKLI OLDUĞU ANLAŞILACAK”  

Türkiye'nin kendi çıkarları kapsamında karar alma yetkisine sahip olduğunu vurgulayan Bağış, “Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti ne bir çadır devletidir ne de Avrupa'nın göbeğinde kurulan jeopolitik yükümlülükleri olmayan kendi yağıyla kavrulan küçük bir devlettir. 80 milyon nüfusu olan, gayrisafi milli hasılası itibariyle dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında, NATO'nun en büyük ikinci ordusuna sahip bir ülkeyiz. Cumhurbaşkanımız önderliğinde ulusal çıkarlarımız neyi gerektiriyorsa onu yapabilecek kudrete sahibiz. Jeopolitik önemi olan, birçok coğrafyanın kesişim kümesinde olan ve Ortadoğu'da, Karadeniz'de, Balkanlar'da, Doğu Akdeniz'de, Orta Asya'da ve İslam ülkelerinde önemli bir uluslararası aktör olan Türkiye milli çıkarlarını tabi ki gözetecektir. Hele ki bekası mevzubahisse hiçbir tehdit ya da yaptırıma boyun eğecek bir ülke değildir. S-400 meselesi ile ilintili olarak F-35 uçaklarının teslim edilmemesi tehdidi bizi geri adım attıramaz. Başkan Trump bile Cumhurbaşkanımız ile teması sonrası yaptığı basın toplantısında haklılığımızın altını çizdi. Kaldı ki tasarım ve üretiminde yer aldığımız bu uçakları bize teslim etmemeleri diplomatik olarak başarısız bir Batı'nın haksız ve hukuksuz adımlara başvuracak çaresizlikte olduğunun ve Türkiye'nin tüm bu süreçlerde yürüttüğü diplomasi ile ne kadar devlet adabına ve soğukkanlılığa sahip olduğunu gösterir. Bu süreçler uluslararası itibarımızın ve gücümüzün dünya nezdinde ilerleyen dönemlerde daha da artmasına katkı sağlayacaktır” sözlerini aktardı.

''TÜRKİYE'SİZ AB 'GÜDÜK' KALIR”  

Türkiye'yi kendisine rakip gören bir Avrupa Birliği'nin gelecekte eski gücünü koruyamayacağını belirten Egemen Bağış, “Genç bir nüfusu olan, eğitim düzeyi her gün artan, büyüyen ekonomisi ve tüm dünyada diplomatik ilişkilerini artıran Türkiye'yi kendisine ortak değil rakip gören AB kendi geleceğini de güdük bırakacaktır. 50 küsur yılda gelişen ilişkiler kolay kolay kopmayacaktır. Karşılıklı hakkaniyet çerçevesinde ilişkilerimiz yürürse hem AB hem de bizim için her şey daha hakkaniyetli olacaktır. Ama iç siyaset uğruna popülist kararlarla Türkiye'yi ötelerlerse biz S-400 örneğinde olduğu gibi alternatif kanalları değerlendirip uygulayacak güçlü bir ülkeyiz” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağıya kaydırın.



DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal