Cumhurbaşkanı Erdoğan: Rusya ile Ortak Hedefimiz 100 Milyar Dolardır

Türkiye ile Rusya arasında çeşitli anlaşmalar imzalandı. Anlaşmaların imzalanması sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "DEAŞ nasıl bir tehditse YPG ve PKK da aynı tehdittir. Bunların bertaraf edilmesi şarttır." dedi.

08.04.2019-20:26 - (Son Güncelleme: 08.04.2019-20:16) Cumhurbaşkanı Erdoğan: Rusya ile Ortak Hedefimiz 100 Milyar Dolardır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Moskova'da önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan satırlar şu şekilde:

HEDEFİMİZ 100 MİLYAR DOLAR

Kıymetli dostum sayın Putin'e şahsıma ve heyetime gösterdiği misafirperverlikten dolayı özellikle teşekkür etmek istiyorum. Gerek ikili gerekse heyetler arası görüşmelerde işbirliğimizin çeşitli boyutlarını ele alma fırsatımız oldu. İlişkilerimizi tüm alanlarda daha ileri seviyeye taşıma irademizi açıkça ortaya koyduk. Önümüzdeki dönemde bu hedef doğrultusunda atılacak adımları değerlendirdik. Ticaret hacmimiz yüzde 15'lik artışla 26 milyar dolara ulaştı. Gerçek potansiyelimiz bu rakamın çok daha üstündedir. Belirlediğimiz hedef 100 milyar dolardır. Bu hedefi yakalayacağız.

DAEŞ NE İSE YPG DE ODUR

Suriye ve bölgesel meselelere ilişkin fikir teatisinde bulunduk. ABD'nin bölgeden çekilme kararını değerlendirdik. İdlib başta olmak üzere siyasi meseleleri görüştük. Birlikte atabileceğimiz ilave adımlarımızı istişare ettik. Milli güvenliğimize tehdit eden terör odaklarını Suriye'den temizlemekte kararlılığımızı ifade etmek istiyorum. Suriye'nin kuzeyinde ülkemizin güvenliği ile Suriye'nin toprak bütünlüğüne tehdit edecek yapılanmaya göz yumamayacağımızı ifade ettik. DEAŞ nasıl bir tehditse YPG ve PKK da aynı tehdittir. Bunların bertaraf edilmesi şarttır.

İDLİB'TE GERİ DÖNMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL

Erdoğan, 'İdlib'te biz şuana kadar atmamız gereken adımları attık ve atacağız. Geri dönmemiz mümkün değil.' açıklamasında bulundu.

SORU - CEVAPLAR

YERLİ VE MİLLİ PARA VURGUSU

BAŞKAN ERDOĞAN: Türkiye-Rusya ilişkileri içerisinde yerli ve milli para konusu görüşmelerimizin en önemli maddesini oluşturuyor. Bu peyderpey artarak devam ediyor. Şu anda istenilen noktada dersek doğru olmaz. Rusya Federasyonu'nun lehinde bir ticaret hacmi konusu çok açık ve net ortada. Biz doğalgaz ihtiyacımızın neredeyse yüzde 50'ye yakın kısmını Rusya Federasyonu'ndan karşılıyoruz. Zaman içerisinde bu çok farklı bir şekilde gelişebilir. Bizi Rusya Federasyonu'na sattıklarımız belli, oradan da aldıklarımız belli. Gerek enerji gerek savunma sanayine yönelik atılan adımlar, bütün bunları masaya yatırdığımızda bütçe kalemlerin içerisinde neyin ne olduğu ortada. Bütün mesele buradaki kalemlerin taraflara ne kazandıracağıdır. Bugün doğaglaz denilen olay bizim ülkemiz için hayatidir. Denizden geçiş ve karaya ulaşma Türk Akım'da bitmiş vaziyette. Bir de kara olayı var ki, bu da bize düşen önemli bir adım. İnşallah bunu da yılsonuna kadar bitirmenin gayreti içerisinde olacağız. Savunma sanayiyle ilgili adımlarımızı attık. Şu an itibarıyla bütün özlemimiz bir an önce yerli ve milli paraya geçmektir.

"İDLİB'DE RUSYA FEDERASYONU İLE BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ"

BAŞKAN ERDOĞAN:İdlib Suriye'nin can damarlarından biri. 300-400 bin nüfusu var. Burası herhangi bir boşalma halinde gelecekleri yer Türkiye olacak. Bizim için hassas bir bölge. Rusya Federasyonu ile müşterek çalışıyoruz burada. Burada da maalesef bazı terör örgütlerinin olması sebebiyle işimiz kolay değil. Biz ve Rusya Federasyonu elinden geleni yapıyor. Rejim de kendine göre bazı çalışmaları yürütüyor. İdlib'te şu an itibarıyla adımlarımızı atmaya devam edeceğiz. Burada çözülememiş olan Münbiç sözkonusu. Hazırlanmış olan burada ilan edilmiş olan bir yol haritası vardı. 90 gün diye ilan edilmişken 9 ay oldu. Benim şahsen şu ana kadar süreçte özellikle Rusya Federasyonu ve Türkiye'nin kendi arasındaki dayanışmasıdır. Oradaki terör koridorunun yıkılmış olması çok çok önemlidir. Bunun da ötesinde suriye'nin toprak bütünlüğü önem arzetmektedir. Burada en önemli adım Astana sürecidir. Burada baş aktörleri olarak Rusya Federasyonu ve Türkiye olarak burada dayanışmamız İran'la aynı şekilde devam ediyor. Ürdün baştan itibaren vardı. Bazı ülkelerin katılabileceğini bugün konuştuk. Cenevre'yi dışlamak sözkonusu değildir. Burada halk kendi topraklarına yeniden dönebilsin istiyoruz. Buradaki kararlılık 330 bin insan tekrar topraklarına dönebildi. Daha kararlı olursak bu rakam çok daha ileri seviyelere gelebilir. Şu anda 3 milyon 600 bin insan bizim topraklarımızda. Bu adımlar gerçekleşirse kendi topraklarına gitmesini sağlanır diye düşünüyorum.

YPG BİR TERÖR ÖRGÜTÜDÜR

BAŞKAN ERDOĞAN: Attığımız adımlar içerisinde İdlib'le ilgili sürece baktığımızda kararlılığımız netice vermiyor dersek yanlış olur. Birkaç ay önce İdlib'de durum farklıydı. Şimdi tam aksine İdlib'e geri dönmeler başladı. İçerideki sıkıntılar kısmen de olsa devam ediyor. Oralar bir El Bab, Cerablus haline gelebilir. Hatta Afrin şu anda nasıl sükun bulduysa, daha sakin bir hale geldiyse, herkes evlerine, okullarına döndüyse biz istiyoruz ki bir an önce İdlib'de de bu duruma kavuşalım. Bunların tamamiyle terörden arındırılmış olması lazım. Bu kararlılığımız devam ediyor. Asıl amacımız Suriye'nin toprak bütünlüğünü korumak. Özellikle YPG'nin Tel Rıfat'ta vesaire oluşturmaya çalıştığı terör eylemlerine fırsat vermeyeceğimizi hep söyledik.YPG bizim için çok açık, net terör örgütüdür.Bu terör örgütü ile Afrin'de de mücadele ettik. YPG, PKK'nın bir yan koludur.Bunu biz gayet iyi biliyoruz. Belgeleri ve her şeyiyle elimizde mevcut. Afrin'de YPG'nin bütün hücrelerini kayıtlarıyla çıkardık. Tel Rıfat bunlardan müstağni değildir.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal