Cinsel İstismar Mağdurları İçin Yargı Paketi

Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında düzenlenen yargı paketinde, cinsel istismara maruz kalan kişilerin soruşturma ve kovuşturma durumunda ifadelerinin alınmasına yönelik değişiklikler bulunuyor.

04.09.2019-12:25 - (Son Güncelleme: 04.09.2019-13:18) Cinsel İstismar Mağdurları İçin Yargı Paketi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hazırlanan yargı paketi, Ekim ayında TBMM'nin açılmasıylayasa haline gelecek.

Önemli değişikliklerin yer aldığı yargı paketi, mağdur haklarının sağlamlaştılrılması için yasal çalışmaları da kapsıyor.

Düzenlemede yer alan bilgiye göre Cumhuriyet savcısı veya hakim tarafından ifade ve beyanın özel ortamda alınmasının önemini, mağdurun şüpheli veya sanıkla yüz yüze gelmesinde sakınca bulunduğu değerlendirilen durumlarda Adalet Bakanlığınca oluşturulan adli görüşme odalarının kullanıma açılması uygulaması yasal zorunluluk olacak.

Türk Ceza Kanunu'nun 102. maddesinde düzenlenen cinsel saldırı ile 103. maddesindeki çocukların cinsel istismarı suçlarında, mağdurların ifadeleri ve beyanları adli görüşme odalarında alınacak. İfade alma süreci uzmanlar aracılığıyla gerçekleştirilecek. İfade işlemi sırasında görüntü kaydı alınacak.

Alınan görüntüler, dava dosyasında saklı kalacak. Dolayısıyla tekrar ifade alınmasına ihtiyaç duyulmayacak. Bu görüntü kayıtlarını hukuka aykırı biçimde yayan kişiler hakkında yasal işlem başlatılacak.

Hastanelerde de Çocuk İzlem Merkezleri oluşturulacak. Bu merkezlerde adli görüşme odalarındaki gibi ifade alma süreci yürütülecek.

Oluşturulacak düzenlemelerde, mağdurlarının hakları arttırılacak, kadın ve çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarında mağdurun yargılama esnasında zarar görmesinin önüne geçilecek.

 

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırınız.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal