Bakan Varank: "Yeni Teknolojilerin Üreticisi Olmak İstiyoruz"

Verimliliğin 11'inci Kalkınma Planı'nın da odağında olduğuna işaret eden Bakan Varank, daha istikrarlı ve güçlü ekonomi hedeflerine, sanayide, tarımda, turizmde, enerjide ve sağlıkta verimliliği artıracak politikalarla varılacağını dile getirdi.

31.10.2019-16:35 - (Son Güncelleme: 31.10.2019-16:14)

Türkiye Verimlilik Vakfı tarafından düzenlenen Verimlilik ve Teknoloji FuarıTBMM Başkanı Mustafa ŞentopSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Türkiye Verimlilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Kömürcü'nün katılımıyla Congresium Ankara'da başladı. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 16 yılda ortalama yüzde 5,6 büyüdüğünü anımsatarak, büyüme performansını daha da artırmayı hedeflediklerini, bunun için de toplam faktör verimliliğinin artırılmasının önem taşıdığını söyledi.

Verimliliğin 11'inci Kalkınma Planı'nın da odağında olduğuna işaret eden Varank, daha istikrarlı ve güçlü ekonomi hedeflerine, sanayide, tarımda, turizmde, enerjide ve sağlıkta verimliliği artıracak politikalarla varılacağını dile getirdi.

Öte taraftan Congresium Ankara'nın ana gündem başlığı olan Verimlilik üzerine konuşan Varank verimliliğin artırılmasını önemsediklerini vurgulayarak, "Özgün fikirler, yeni teknolojiler, yenilikçi bakış açıları, üretime hakim olsun istiyoruz. Bu şekilde, küresel ekonomide söz sahibi ülkelerden birisi haline gelebiliriz. Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerini işte bu yüzden yoğun bir şekilde destekliyoruz. Ayrıca, verimliliği odağına alan sektör yoğun çalışmaları da yürütüyoruz." diye konuştu.

Bu kapsamda atılacak adımlara değinen Varank, Türkiye'nin bölgesel ve sektörel verimlilik gelişim haritalarını çıkardıklarını, otomotiv yan sanayisinde verimlilik analizi projesini tamamladıklarını, benzer bir çalışmayı diğer sektörler için de yapacaklarını bildirdi.

Varank, verimliliğin artırılmasını önemsediklerini vurgulayarak, "Özgün fikirler, yeni teknolojiler, yenilikçi bakış açıları, üretime hakim olsun istiyoruz. Bu şekilde, küresel ekonomide söz sahibi ülkelerden birisi haline gelebiliriz. Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerini işte bu yüzden yoğun bir şekilde destekliyoruz. Ayrıca, verimliliği odağına alan sektör yoğun çalışmaları da yürütüyoruz." diye konuştu.

Sanayide daha verimli elektrik motorlarının kullanımına teşvik

Yüksek katma değerli ürünleri yerli imkan ve kabiliyetlerle üretmeyi amaçlayan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'na da makine sektörüyle başladıklarını hatırlatan Varank, ilk defa uygulanan bu programlara başvuruları önemsediklerini dile getirdi.

Varank, sanayide daha verimli elektrik motorlarının kullanımına ilişkin bir projeleri olduğunu belirtirken bakanlığın hedefleri konsunda ise şöyle konuştu:

"Hedefimiz, sanayide elektrik motorlarının değişimiyle ilgili farkındalık oluşturmak ve firmalarımızı harekete geçirmek. Eğer proje planladığımız gibi ilerlerse işletmelerimiz hem enerji tasarrufu vasıtasıyla rekabetçiliklerini artıracak hem de yerli elektrik motorları sektöründe oldukça ciddi bir ekonomi oluşturabileceğiz."

Yeni teknolojilerin sadece pazarı değil, üreticisi olmak istiyoruz

Verimliliği artırmanın yolunun teknolojik yenilikleri üretime adapte etmekten geçtiğini belirten Varank, "Yeni teknolojilerin sadece pazarı değil, üreticisi olmak istiyoruz." ifadesini kullandı.

Varank, model fabrikalar ve inovasyon merkezlerini kurarak firma kabiliyetlerini daha da artırmak için çalıştıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu merkezlerde, insan kaynağını yetiştirme, yalın üretim ve süreç iyileştirme gibi konularda teorik ve uygulamalı eğitimler veriyoruz. Halihazırda Ankara ve Bursa'da faaliyet gösteren model fabrikalarımız var. İzmir, Gaziantep, Mersin, Kayseri ve Konya'da da model fabrikaların kurulumuna ilişkin çalışmalarımız hızla devam ediyor. Yine İzmir'de model fabrikaya ek olarak bir de Yenilik Merkezi açmayı hedefliyoruz. Ticaret Odası ile orada da çalışmalarımıza başladık. Firmalarımız burada inovasyon yol haritalarını çıkarabilecek, teknolojik yeterlilik ve olgunluk seviyelerini belirleyebilecek ve mentorluk hizmeti alabilecekler. Bu merkezlerle KOBİ'lere, üniversitelere, araştırma enstitülerine ve girişimcilere hizmet götürmeyi amaçlıyoruz."

Varank, büyümeye ilişkin öncü göstergelerde sevindirici gelişmeler olduğuna dikkati çekerek, sanayi sektöründe siparişler ve kapasite kullanım oranının arttığını, tüketicilerle reel sektörün ekonomiye güveninin yükseldiğini söyledi.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırınız.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal