AK Parti'nin İstanbul İtirazına Emsal Olabilecek Karar

AK Parti ve MHP'nin İstanbul'daki seçimlerin itirazı ile ilgili görüşmeleri devam ederken, geçmişte böyle bir kararı olduğu ortaya çıktı. 1999 yılındaki seçimlerde benzer durumun olduğu Siirt'in Kurtakan ilçesinde seçimler iptal edilmişti.

30.04.2019-10:42 - (Son Güncelleme: 30.04.2019-10:29)

AK Parti ve MHP’nin İstanbul seçimleri ile alakalı Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yaptığı başvurular bu hafta karara bağlanacak. Geçen hafta gerçekleştirilen olağanüstü itirazlarla alakalı ara karar veren YSK, İstanbul’daki 39 ilçenin seçim kurullarından kısıtlı, hükümlü ve zihinsel engelli seçmenlerin oy verip vermediği, nüfustan düşürülmeyen ölülerin yerine oy verildiği iddiaları ile kamu personeli olmamasına rağmen sandık kurullarında görevlendirilenlerin incelenmesini talep etti. İlçe seçim kurulları bu araştırmaları bitirerek YSK’ya yollamaya başladı. YSK’nın 3 Mayıs Cuma gününe dek araştırma sonuçlarını araştırarak İstanbul seçimleriyle alakalı karar vermesi bekleniyor.

KURTALAN'DA KRİTİK KARAR

AK Parti’nin hukukçuları, YSK’nın kısıtlı seçmen ve sandık kurulları ile alakalı kararlarını da incelemeye aldı. Bu çerçevede gerçekleştirilen incelemede YSK’nın 5 Mart 1999 tarihinde kritik bir karara imza attığı meydana çıktı. Siirt'in Kurtalan ilçesinde bir parti tarafından sandık kurulu üyelerine itiraz yapıldı. Meseleyi karara bağlayamayan ilçe seçim kurulu, YSK'ya başvuru yaptı. Telefaksla Ankara'ya bir yazı gönderen ilçe seçim kurulu, "Sandık kurulu başkan ve üyelerinin sakıncalı görülmelerinden sebeple seçimin düzenli ve sağlıklı yürütülebilmesi için değiştirilip değiştirilmeyeceği hususunda" görüş istedi.

OYBİRLİĞİ İLE KARAR

Aynı gün yazıyı incelen YSK ise sandık kurullarında vazife yapan şaibeli başkan ve üyelerinin iptale neden olabileceğine karar verdi. Oybirliği ile verilen kararda şunlar kaydedildi: "Seçim hizmetlerinin düzenli ve sağlıklı yapılabilmesi için sandık kurulu başkanı ve üyelerinin tarafsız kimselerden olması lazımdır. Tarafsızlıkları hakkında şüphe duyulan kişilerin başkanlık ettikleri sandıklarla alakalı olarak ileride siyasi partiler tarafından yapılacak itirazlar ardından bu bölgelerdeki seçimlerin iptaline neden olacaklarından güvenlik kuvvetleri tarafından tarafsızlıkları hususunda önemli endişeleri olduğu yolunda bildirilen sandık kurulu başkanlarının tarafsız kişilerle değiştirilmesine karar verilmesi lazımdır."

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal