Green Card Başvuruları Ne Zaman Bitiyor, Nasıl Başvurulur?

Amerika Birleşik Devletleri'nde oturma izni hakkı veren yeşil kart için başvurular çok yakında başlıyor. Peki start verecek Green Card başvuruları hangi yıl için? Başvurular ne zaman başlıyor ve green card nedir? Hepsi haberimizde.

19.09.2019-15:47 - (Son Güncelleme: 08.11.2021-12:13)

Green Card, Amerika Birleşik Devletleri’nin ülkeye yıllık 55 bin kişiyi ülkeye almak için düzenlediği çekiliş sonucu, kazananlara verilen belgedir. Kalıcı mülteci alım politikası olarak kabul gören yeşil kart (green card), her yıl milyonlarca insanın hayali oluyor. Green Card başvuru ücreti ne kadar, green card başvuru tarihleri hangi günler arası? Green Card sahibi nasıl olunur? Green Card avantajları nelerdir? İşte Green Card hakkında tüm bilgiler haberimizde.

ABD'DE 20 AYLIK SEYAHAT YASAĞI SONA ERDİ

Amerika Birleşik Devletleri 20 aydır uygulanmakta olan seyahat yasağını kaldırdı. ABD Eski Başkanı Donald Trump'ın başlatmış olduğu yasak hem hava hem kara ulaşımını bünyesinde barındırıyordu. Türkiye saati ile sabah 8.00'de kaldırılan söz konusu yasak 30'dan fazla ülkeyi etkiliyordu. Yeni kurala göre iki doz aşı yaptırıp seyahat edilmesinin 72 saat öncesine dek negatif test sonucuna sahip olanlar ABD'ye giriş yapabilecek.

United Airlines uluslararası ziyaretçi sayısında yüzde 50'ye ulaşan ani bir artış öngörüyor. Bu duruma ek olarak ülkeye giren herkes temas takibi iznini de kabul etmek durumunda.

GREEN CARD NEDİR?

Yeşil kart ya da diğer adıyla kalıcı oturma izni, her yıl belli tarihler arasında başvurulan, Amerikan vatandaşlığı almanın en ucuz yolu olarak görülen belgeye denir. Peki Amerika Birleşik Devletleri neden böyle bir işe kalkışıyor? Ülkede nüfus çeşitliliğini sağlamak için. Göçmen vizesi olarak bilinen Green Card, ABD’ye göçün az olduğu ülkelerden insanlara oturma hakkı tanımaktadır. Yasal kalıcı oturma iznine sahip göçmenler, hükümet tarafından Daimi İkamet Kart’ı alır. Şu an Amerika Birleşik Devletleri’nde 8.9 milyon insan Green Card yani kalıcı oturma izniyle ikamet ediyor. 


AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ VATANDAŞI NASIL OLUNUR?

Green Card’a sahip vatandaşlar en az 5 yıl oturmak ve iyi ahlaki konuma sahip olduğu sürece kalıcı vatandaşlığa geçebilirler. Bunun için hiç suç işlememelerini ispatladıktan sonra ABD vatandaşlığına sahip olabilirler. Eğer birey 18 yaşından küçükse, ebeveynlerinden birisinin Amerikan vatandaşlığına sahip olması yetiyor. Amerikan vatandaşlığına geçtikten sonra Türkiye vatandaşlığı kaybedilmiyor.

GREEN CARD’A KİMLER BAŞVURABİLİR?

Green Card’a başvurmak için hiçbir yaş sınırı yoksa da lise mezunu olma zorunluluğu var. Ayrıca bir iş dalında en az iki senelik iş deneyimine sahip olmanız gerekiyor. Green Card sahibi insanların eşleri ve 21 yaşından küçük evli olmayan çocukları da otomatikman Green Card sahibi oluyor. Eğer lise mezunuysanız iş deneyimizin olması gerekmiyor.


GREEN CARD AVANTAJLARI NELERDİR?

Green Card’la 5 yıl boyunca Amerika’da yaşayabilir ve nimetlerinden yararlanabilirsiniz. İşte avantajları:

- ABD’ye istediğiniz gibi girme - çıkma hakkı. Ayrıca Meksika ve Kanada’ya da giriş hakkına sahip olma

- Amerika’nın eğitim için verdiği burs ve kredilere başvurma hakkı.

- Yeşil Kart sahipleri üniversiteye daha az ücret edeme hakkına sahip olurlar.

- Kendi işine sahip olma hakkı

- Gelecekte göçmen hakları değişikliği, daha önce green card sahibi olanları etkilemez

- Diğer göçmenlerden daha kolay sigorta, ev, lisans sahibi olma

GREEN CARD BAŞVURULARI NE ZAMAN BİTECEK, GREEN CARD’A NASIL BAŞVURULUR?

Green Card her yıl Ekim ile Kasım ayları arasında başvuruya açılıyor. 6 Ekim 2021'de başlayan Green Card başvuruları, 9 Kasım'da sona eriyor. Başvuru Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Başkanlığı sitesi üzerinden yapılıyor. Sisteme sadece bir kez girebildiğiniz için tek seferde formu doğru doldurmanız gerekiyor. Bu sebepten ötürü Türkiye’den 100 bin kişinin başvurusundan anca 20 tanesi kabul ediliyor. O yüzden ihtiyacınız olan bilgileri önceden bilmeniz ve aşırı hazırlıklı olmanız gerekiyor. Green Card başvuru formu için tam olarak şunlar gerekiyor:

- İsim Soy isim

- Doğum Tarihi

- Cinsiyet

- Doğduğunuz Şehir

- Doğduğunuz Yıl

- Fotoğraf (güncel ve biometrik zorunlu)

- Posta Adresi (ev ya da iş)

- Telefon Numarası

- E-Posta Adresi

- Eğitim Seviyesi

- Medeni Hal

- Çocukların Sayısı

GREEN CARD BAŞVURUSU ÜCRETLİ Mİ?

Eskiden Green Card başvurusunda herhangi bir ücret aranmazken artık pasaport yüzünden belli bir ücret ödeniyor. Önceden pasaport zorunluluğu aranmıyordu. 2 seneden beri Green Card başvurularında artık pasaport isteniyor. ABD hükümeti, Green Card başvurularında sahte başvuruların çok olmasından dolayı rahatsızlık duymasından ötürü artık pasaport zorunluluğu bulunduruyor. Yıllık 20 milyon insanın başvurduğu Green Card’ başvurularının belki de yarısı sahteydi. Öğrenciler için 180 TL olan pasaport fiyatı, yetişkinler için 407 TL’den başlıyor. 6 aylık 407 TL iken 10 yıl için 1265 TL’ye kadar çıkıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal