Gözleri Kurutmayı Engelleyen Lens Geliştirildi

Japonya’daki Tohoku Üniversitesinde Profesör Matsuhiko Nishizawa öncülüğündeki bir araştırma ekibi tarafından gözlerin kurumasını engelleyen yeni bir lens geliştirdi.

27.01.2020-15:06 - (Son Güncelleme: 27.01.2020-15:01) Gözleri Kurutmayı Engelleyen Lens Geliştirildi

Lenslerin gözlüğe oranla daha kullanışlı olması ve daha rahat kullanılması lensleri bu alanda bir adım öne çıkarıyor. Lens kullanıcılarının ise en çok şikayet ettiği konuların başında göz kuruluğu geliyor. Bu konu bilim insanları tarafından da çalışılan alanlardan biri konumunda bulunuyor.

Uzun süreli lens kullanımı gözlerde kuruluk yapabiliyor. İlk olarak kullanıcının göz kırpma sayısını azaltabiliyor, bu durum sonucunda da kişi daha az göz kırpıyor ve her göz kırpma ile nemlenen göz daha az nemlenmiş oluyor.

İkinci olarak kontakt lensler gözdeki nemin buharlaşma hızını artırıyor, bu durum sonucunda da gözler kuruyor ve kuru göz sonucunda kornea yaraları, enflamasyon ve çeşitli rahatsızlıklara sebep olabiliyor.

Japonya’daki Tohoku Üniversitesi’nde Profesör Matsuhiko Nishizawa öncülüğündeki bir araştırma ekibi bu duruma çözüm sunabilecek yeni lens tasarımı geliştirdi.

Prototip Lens Geliştirildi

Geliştirilen prototip lens, elektroosmotik akış teorisiyle göz yüzeyi ile kendi yüzeyi arasında gözyaşından oluşan sıvı tabakasının devamlı olarak bulunmasını sağlıyor. Eğer lens göze temas ederse lensin yapıldığı malzeme olan hidrojel tabakasına küçük bir akım uygulanıyor, uygulanan akım alt göz kapağının arkasında bulunan gözyaşı torbasından doğal gözyaşının lens yüzeyine doğru çekilmesini ve lens yüzeyine yayılmasını sağlıyor.

Böylece göz yüzeyi nemli kalmış oluyor ve lens kaynaklı kuruluk yaşanmıyor. Lensin ürettiği akım biyopiller ile sağlanıyor. Bilim insanları yeni lensi daha da geliştirip sert, katı hale getirmeyi ve lensin gözyaşını çekmek için kullandığı voltajı azaltmayı amaçlıyor.

Yeni geliştirilen lensin gelecekte çeşitli ilaçları bünyesinde barındırabileceği ve bünyesindeki ilaçları istenilen zamanlarda göz yüzeyine yayabileceği düşünülüyor.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal