Google’ın Android Deprem uyarı sistemi depremleri önceden nasıl haber veriyor? Google Deprem Uyarı Sistemi depremi ne kadar önce bildiriyor?

Google insanlarla depremi öncesinde bilen ve insanları uyaran bir uygulamayı paylaştı. Uygulamanın detayları merakla araştırılıyor. Peki önceden deprem uyarısı nasıl veriliyor? Depremden kaç saniye önce bilgi veriyor? Tüm detaylar haberimizde.

14.05.2022-18:00 - (Son Güncelleme: 14.05.2022-18:00) Google’ın Android Deprem uyarı sistemi depremleri önceden nasıl haber veriyor? Google Deprem Uyarı Sistemi depremi ne kadar önce bildiriyor?

Çok sık deprem yaşayan bir ülke olduğumuz için Google Türkiye depremi önceden hisseden ve kullanıcılara uyarı veren bir uygulama geliştirdi. İnternet üzerinden en çok araştırılan konulardan biri de Google'ın bu uyarı sistemi oldu. Peki bu uygulama nasıl önceden depremi haber verebiliyor? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Google Türkiye deprem uyarısı veren uygulama

Yakın zamanda Antalya şehrimizde gerçekleşen 5.3'lük depremi kullanıcılara bildirmişti. Bugün ise İzmir'de yaşanan depremi yine önceden hissederek insanlara bilgi verdi. Google Türkiye bu sistemin detaylarını insanlarla paylaştı. Ürün yöneticisi olan Boone Spooner'da bir basın toplantısında konunun detayları paylaşıldı. Peki android deprem uyarıları sistemi nedir? Konu şu şekilde açıklanıyor;

Google deprem uyarıları sistemi 4.5 ya da daha üzeri büyüklükte yaşanacak depremleri kullanıcılara haber verme amacıyla tasarlanmış bir sistemdir. Mercalli şiddet ölçeğine göre olacak deprem değerlendirilerek kullanıcıya iki farklı bilgi veriliyor. Verilen uyarılar depremin şiddetine göre de değişkenlik gösteriyor. Mercalli ölçeğine göre yaşanacak deprem 3 ve 5 büyüklük arasında olursa kullanıcılar Farkına Var şeklinde bir uyarı alıyor. Telefon bildirimlerine bu uyarı düşüyor ve hafif sallantı uyarısı da yanında veriliyor. Eğer Mercalli şiddet ölçeğine göre yaşanacak deprem 5 ve daha büyük şiddette ise kullanıcılara Eyleme Geç şeklinde bir uyarı veriliyor. Yani kullanıcılar önlem almaları gerektiği konusunda bilgilendiriliyor. Eğer kullanıcıya uyarı düştüğü halde 4 dakika içinde etkileşimde bulunmazsa yine uygulama kullanıcıya deprem oldu şeklinde bildirim gönderiyor ve depremin detayları hakkında bilgi veriyor.

Google Android Deprem Uyarı Sistemi Nasıl Çalışır

Android deprem uyarıları sistemi nasıl uyarı verebiliyor

Android Deprem Uyarıları Sistemi Android cihazlarda çalışmaktadır. Google alt yapısına bağlı olarak geliştirilmiş bir sistemdir. Sadece android telefonlarda bulunan ivme ölçerleri sismotre olarak çalışmasını sağlar. Google Cloud aracılığıyla bir deprem hissedildiği zaman tüm veriler kullanıcıya anında gönderiliyor. Bu veriler yine Android telefonlardan yalnızca prize takılı durumda ve sabit duran telefonlara gidiyor. Deprem ile ilgili veriler gönderildikten sonra Google sallantı ile ilgili tahmini şiddeti de belirliyor ve depremin etki ettiği alanları da kullanıcıyla paylaşıyor. Eğer deprem bölgesi içinde bulunan kullanıcılar varsa 60 saniye içerisinde telefonlarına bildirim alıyorlar. Olası durumlarda deprem şiddeti ve etkisi değişirse bildirimler de değişkenlik gösterebiliyor. Eğer deprem yaşanmaya devam ederse Google depremin etki alanlarını büyütüyor ve kullanıcılara daha çok bildirim göndermeye başlıyor. Tüm bahsedilen bu süreçler yalnızca birkaç saniye içerisinde gerçekleşiyor. 

Gizem Eroğlu
gizemeroğlu@haber35.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal