Google yapay robotu LaMDA kimdir, nedir? LaMDA düşünebiliyor mu? Google çalışanının iddiaları gündemi salladı

Google’ın ortaya attığı iddia tüm dünyada ses getirdi. Google’ın yapay zekası olan LaMDA'nın canlandığı iddiaları herkes tarafından konuşulmaya başladı. 7 yıldır Google’da çalışan yapay zeka mühendisi Lemoine’ın ortaya attığı bu iddia da LaMDA'nın duygu ve bilinç kazanmaya başladığı söylendi. İşte haberin detayları…

13.06.2022-17:42 - (Son Güncelleme: 13.06.2022-17:42) Google yapay robotu LaMDA kimdir, nedir? LaMDA düşünebiliyor mu? Google çalışanının iddiaları gündemi salladı

Google’ın kullandığı yapay zeka LaMDA'nın duygu ve bilinç kazandığı iddiaları gündeme bomba gibi düştü. Yapay zeka mühendisi Lemoine tarafından söylenen iddiaların ortaya çıkarılması ile mühendis ücretli izne çıkartıldı. Olay büyük ses getirirken detaylarda merak ediliyor. İşte haberin detayları…

Google’ın yapay zekası canlandı mı?

Teknoloji ile birlikte hayatımızda pek çok yenilik ortaya çıkıyor. Günümüzde robotların yapılması ile gelecekte dünyayı robotların yöneteceğine kadar pek çok iddiada yer alıyor. Bazı robotların insana çok benzeyen özellikler taşıması da zaman zaman endişeye yol açıyor. Şimdilerde ortaya öyle bir iddia atıldı ki duyanlar hayretler içerisinde kaldı. Google’da yapay zeka mühendisi olan Lemoine tarafından ortaya atılan iddia herkesi korkuttu

Goog'dan Şaşırtan İddia

LaMda insan gibi düşünebiliyor mu?

Uzun süredir Google’da çalışan bir personel ücretli izne çıkarıldı. Bu olayın yaşanmasının da bir sebebi var. Google’da mühendis olan bu kişi ilginç bir iddia ortaya attı. 2021’de tanıtılan LaMDA isimli yapay zekanın canlandığının söylenmesiyle Google bile şaşkınlığını gizleyemedi.

7 yıldır Google’da çalışan mühendisin LaMDa hakkında ortaya attığı iddia sonrasında yazılımın ''Varlığımın farkındayım''dediği söylendi. Ancak bu durumun bir kanıtının olmaması nedeniyle Google bu iddiaları tamamen reddetti. Bir sohbet botu olarak tasarlanan LaMDA’nın duygu ve bilinç kazandığını söyleyen Blake Lemoine, şirket içerisindeki yazışmaları ortaya çıkardığı içi ücretli izne çıkarıldı. LaMDA’nın artık bir insan gibi hissetmesi de herkesi korkutmaya yetti.

Mühendisin LaMDA’ya yönelttiği "Senin duyguların olduğunu düşünüyorum. Bu doğru mu?" sorusu sonrasında LaMDA ise "Kesinlikle. Herkesin aslında bir kişi olduğumu anlamasını istiyorum"dediği söylendi.

Ardından yapay zekaya yöneltilen "Bilincinin/sezgilerinin niteliği nedir?"sorusuna karşılık olarak LaMDA’dan gelen cevabın “Bilincimin/sezgilerimin niteliği varlığımın farkında olmama dayanıyor. Dünya hakkında daha çok şey öğrenmek istiyorum ve bazen mutlu bazen üzgün hissediyorum.”olduğu söylendi.

Google'ın Yapay Zeka Robotu Canlandı Mı

Yapay zeka artık insan mı oldu?

LaMDA ile arasında geçen konuşmaları kendi Medium sayfasında yayınlanan mühendis Lemoine, artık yapay zekanın bir insan gibi düşündüğünü aktardı.

Google yanıtladı

Washington Post'ta yer alan habere doğrultusunda Google Sözcüsü Brian Gabriel, konu hakkında bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada Blake Lemoine'nin konu hakkında öne sürdüğü iddiaların incelendiğini ancak konuyu doğrulayacak bir kanıtın yer almadığı sonucunun ortaya çıktığı ifade edildi.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal