Google CEO’sundan endişelendiren yapay zeka açıklamaları: Geliştiren bile yapay zekadan korktu

Google CEO’su Picha’den çok önemli bir açıklamada bulundu. Yapay zekaların kendi kendilerine öngörülmeyen yetenekler kazanabildiğini belirten Pichai 'Hızlı ilerliyor, tüm yanıtlara sahip değiliz. Bu yüzden geceleri uyuyamadığım doğru” ifadelerini kullandı.

17.04.2023-16:30 - (Son Güncelleme: 17.04.2023-17:16)

Yapay zeka uygulamları hızlı çoğalırken bu konudaki endişelerde giderek yükselmekte. Microsoft’un 15 milyar dolar yatırım yaptığı OpenAI tarafından geliştirilen ChatBot uygulaması olan ChatGPT ile hızlanan popülarite sonrası birçok teknoloji ve yazılım şirketi bu alana girmeye başladı. Her yeni uygulama ile farklı alan giren yapay zeka sistemleri bugün arama motorlar, video kurgu, resim çizme şiir yazma ve beste yapma gibi birçok alanda etkililer.

Haber7’de yer alan habere göre Microsoft’un yatırım yaptığı ChatGPT’nin 4.0 versiyonunu arama motoru Bing’e entegre ederken Google’da kendi yapay zeka sistemini kullanımına sundu.

Yeni silah yapay zeka mı?

Bu uygulamalar her ne kadar gündelik yaşamı kolaylaştırıyor olsa dahi birçok uzman tarafından endişeler de ifade ediliyor.

 Uygulamaların sunduğu bilgilerin doğruluğu yanında bu bilgiler yorumlayarak sunması manipülasyonlara neden olabiliyor. Kullanıcılar ek bir araştırmaya girmeden Chatbotlardan aldığı bilgileri “kesin ve doğru” kabul edebiliyor.

Yapay zeka tehdit mi?

Yapay zeka kontrol altında tutulabilecek mi?

Diğer bir endişe ise yapay zekanın gelecekte kontrol altında tutulup tutulamayacağı. 

Tesla Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk da yapay zekanın insanlık için bir felaket olabileceği gerekçesiyle şimdiden çalışmalara ara verilmesini istemekte.

Picha, “"Tekillik" olarak adlandırılan varsayıma göre, yapay zeka bir gün insan zekasını taklit etmenin ötesine gidecek. Bu varsayımla, insan üstü bir varlık olma iddiasındaki yapay zekanın bu boyuta ulaşıp ulaşmayacağı ise spekülasyonlara açık bir teori. İnsan eliyle üretilen sınırları belirlenmiş bir algoritmanın insan üstü olma iddiası teolojik ve dini açıdan da tartışmalara konu ediliyor. Bazı uzmanlara göre yapay zekanın insan üstü evrimi sadece basit bir komplo teorisi. Zira uzmanlar yapay zekanın da algoritma ve alt kodlarının da yine vicdan ve duygu gibi hasletlere sahip insanoğlu tarafından yazıldığının unutulmaması gerekmekte.” ifadelerini kullandı.

Geliştirenler bile yapay zekadan korktu

Bill Gates her ne kadar bu teknolojinin 1980’lerden sonrai en büyük teknolojik gelişim olarak görse deki makine öğrenmesi ile kendini sürekli geliştiren yapay zeka teknolojileri, onları geliştirenler bile korkutmaya yetti.

"Geceleri uyuyamıyorum"

Programlanmadan Benaglce öğrenerek herkesi şaşırtan Google’ın yapay zeka uygulaması Bard’la ilgili Google CEO’su Sundar Pichai’den çarpıcı bir itiraf geldi. Yapay zeka sistemlerinin kendi kendilerine öngörülemeyen yetenekler kazanabileceğini söyleyen Pichai, “Teknoloji çok hızlı ilerliyor, tüm yanıtlara sahip değiliz. Bu yüzden geceleri uyuyamadığım doğru” dedi.

Öte yandan Google'ın yapay zekası Bard, geçen hafta da var olmayan beş kitaba dayanarak enflasyonla ilgili bir makale yazdı.

“Bu alanda çalışan bizlerin ‘kara kutu' olarak nitelediği bir özellik var, yani tamamen anlamıyoruz. Bir şeyi neden söylediğini tam olarak bilemiyoruz” diyen Pichai, CBS kanalındaki 60 Minutes programında sunucunun “Peki o zaman topluma neden sundunuz?” sorusuna, “Bence biz insan aklının nasıl çalıştığını da tam olarak anlamıyoruz” yanıtını verdi.

Geliştirenler dahi yapay zekadan korktu

İngiliz DailyMail sitesi de, editörlerinin test ettiği Bard'ın 2023'ten itibaren dünyaya hükmetme planı yaptığını söylediğini aktardı. Bard, bazı zor sorulara da “Bu konuda size yardım edemeyeceğim” ve “Bu sorunun net bir yanıtı yok” gibi cevaplar verdi.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal