Gönül Dağı nerede çekiliyor? Gönül Dağı dizisi çekim yeri

Kısa bir süre içerisinde Türkiye basınında dikkatleri üzerine toplayan Gönül Dağı nerede çekiliyor? Gönül Dağı dizisi çekim yeri haberi ile ilgili sular durulmuyor. Yazar kadromuzun yayınladığı 21.05.2022 tarihli haberi okuayrak en yeni gelişmelerden ilk önce siz haberdar olun.

21.05.2022-20:35 - (Son Güncelleme: 21.05.2022-20:35) Gönül Dağı nerede çekiliyor? Gönül Dağı dizisi çekim yeri

2020 yılının Ekim ayında ilk bölümüyle TRT 1 ekranlarında yayın hayatına başlayan Gönül Dağı dizisi, yayınlanan ilk bölümünden bugüne hala aynı ilgiyle takip ediliyor. Büyük bir izleyici kitlesine sahip olan dizinin ise bugünlerde nerede, hangi şehirde çekildiği ise merak ediliyor.

Gönül Dağı dizisi nerede çekiliyor?

Adeta memleket kokan dizi, dizide de yer alan Gedelli Köyü'nde geçiyor gibi görünse de aslında Eskişehir'e bağlı Sivrihisar'da geçmektedir. Dizide olayların geçtiği Gedelli Köyü, günümüzde Niğde'ye bağlıdır.

Gönül Dağı, Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinin kırsal bir bölgesinde çekilmektedir.

Gönül Dağı

Sivrihisar tarihi

TRT 1'in sevilen dizilerinden biri olan Gönül Dağı dizisinin çekimleri Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde gerçekleşmektedir. Bizde sizler için Sivrihisar'ın tarihini derledik.

Sivrihisar İlçesinin M.Ö. 7. asırda kurulduğu düşünülmektedir. Bu devirlerde Friglerin yerleşme yerlerinden olmuştur. Pessinus yani Ballıhisar, Gordion ve Mideon gibi önemli şehirlerin etrafında olmasından dolayı pek büyüyememiştir. Bu tarihlerde şehre Palia denilmekteydi.

Bizanslıların zamanında Jüstinianapolis olarak anılan Sivrihisar'a bu ismi Bizans'ın en güçlü imparatoru olan Jüstinyen (M.S.527-567) vermiştir ve burayı Hıristiyanlığın merkezi haline getirmiştir.

Sivrihisar M.S. 800'lerde dini açıdan, önce piskoposluk, daha sonraysa metro polislik görevlerini yapmıştır. Selçuklu Türk Ordusu'nun Malazgirt'te kazandığı savaştan ve Ankara'nın işgalinin ardından Sivrihisar'a kadar uzanan bir coğrafya üzerinde, Türklerin eline geçmiş bir uç şehirdir.

Gönül Dağı çekim yeri

Uç şehir olarak kabul edilmesinden dolayı Orta Asya'dan gelen Türk boylarının ise uğrak yeri haline gelmiştir. Doğu yönünden gelen boyların ilki Salur Türkmenleri yani bir diğer ismi ile Kılıç aşiretidir. İlçede bulunan Kılıç Mahallesi'nin ismi buradan gelmektedir.

1072 yılında Kılıçlı Mescidi'nin, 1073 yılında da Akdoğan Mescidi'nin yapılması Sivrihisar'ın önemli bir uç şehri olmasının en büyük kanıtıdır. 1074'te ise Sivrihisar'a Selçukluların yerleşmesiyle ilçenin isminin Karahisar olduğu bilinmektedir.

Türklerin Sivrihisar'a yerleşmeleriyle önemli gelişmelere sahne olmuş, Anadolu'da ilk Medrese'nin (Fakülte) Selçuki'ye Medresesi ismi altında Sivrihisar'da kurulduğu, daha sonra Medrese sayısının köylerdekiler ile beraber 33'e kadar çıktığı görülüyor. Medreselerin dışında ekonomik gelişme sürecinde de bir gelişme olmuştur ve ilk gelen Türkmenlerin meslekleri olan kök boya, halı, kilim dokumacılığı ileri boyutlara ulaşarak ilçeyi bir sanayi bir sanayi şehrine çevirmiştir. Öte yandan Debbahlık (Tabak) mesleği de oldukça gelişmiştir. Bunların yanı sıra demir-bakır işlemeciliği de yapılmıştır.

Köylerdeki yerleşim yerlerinde çiftçilik ve hayvancılık yapılmaya başlanmıştır. Yapılan araştırmalar ve Salname kaynakları Kervan ticaretiyle ihracatın da ileri seviyelerde olduğunu görülmektedir.

Burada kurulan Medreselerde yetişen alimler, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde, İmparatorluğun dört bir yanına dağılarak, dini ve içtimai hizmetler vermişlerdir. Yunus Emre, Şeyh Baba Yusuf, Nasreddin Hoca, Aziz Mahmut Hüdayi, İstanbul'un ilk Kadısı ve Belediye Başkanı olma onurunu taşıyan Hızır Bey ve oğlu Sinan Paşa, Hamdi Baba ve daha niceleri Sivrihisar'ın bağrından yetişip Dini İslâm'a hizmet vermiştir.

Ayrıca Candar'lı Halil Paşa, Timurtaş Paşa, Cumhuriyet'ten sonra İsmet Çağlar Paşa, Uğural Paşa, Yücetürk Paşa ve A. Güvener Paşalar da burada yetişmiştir. Son çağın en büyük edebiyatçılarından olan Prof. Dr. Mehmet Kaplan, Anadolu Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitesi'nde hizmet veren profesörler bu onurlu halkayı devam ettirmektedir.

1289'da Sivrihisar, Osmanlı İmparatorluğu sınırları içerindeki yerini alarak 1684'te kaza teşkilatı kurulmuştur. İdari yönden 1846'da Ankara'ya, 1912'de de Eskişehir'e bağlanmıştır. Sivrihisar, 20 Eylül 1921 tarihinde düşman işgalinden kurtarılmıştır.

Coğrafi yapısı

Sivrihisar İlçesinin yüzölçümü 2987 km2 olup, denizden yüksekliği 1070 metredir. Sivrihisar arazilerinin büyük bir kısmı ova görünümünde olsa da yer yer yüksek dağ ve kayalıklar arazideki düzlüğü bozmaktadır. İlçedeki en önemli yükseltiler Sivrihisar Dağları'dır. Bu dağların en yüksek olanı ise Çal Dağı'dır. Diğer önemli dağ ve tepeler ise, Ara Yit Dağı, Boz Tepe, Büvelik Tepe ve Yediler Tepesi'dir. Sivrihisar'ın başta gelen akarsuyu , Sakarya Nehri'dir. Sakarya Nehri, Çifteler İlçesi sınırlarından çıkarak Sivrihisar ilçesi sınırlarından 50 km'lik bir yay çizerek, ilçeyi terk eder. Başka önemli bir akarsuya sahip değildir.

İlçeye karasal ikim hakimdir. İklim özelliklerinden dolayı Sivrihisar'da kış ayları soğuk ve kar yağışlı, yaz aylarıysa sıcak ve kurak geçmektedir.

Gönül Dağı oyuncuları

Gönül Dağı dizi oyuncuları ve karakterleri

Berk Atan – Taner

Gülsim Ali İlhan – Dilek

Ecem Özkaya – Zahide,

Ferdi Sancar – Dolmuşçu Sefer

Erdal Cindoruk – Ağıtçı Hüseyin

Ali Düşenkalkar – Düğüncü Muammer

Yavuz Sepetçi- Ciritçi Abdullah

Gülhan Tekin – Günşıl

Feyza Işık – Döndü

Nuri Gökaşan- Dişçi Musa

Cihat Süvarioğlu- Ramazan

Semih Ertürk- Veysel

Nazlı Pınar Kaya – Cemile

Ege Aydan- Belediye Başkanı Celal Bey

Eser Eyüboğlu – Selami

Çiğdem Aygün – Keriman

Şebnem Dilligil – Halime

Hüseyin Sevimli – Rıfat

Zümre Meğreli – Hemşire Elif

Hazal Çağlar – Asuman

Utku Ateş- Serdar

Ulviye Karaca- Gülsüm Öğretmen

Halil Balkanlar- Serdar’ın Babası

Ruhi Sarı- Zahide’nin Eşi Fikret

Gönül Dağı 2

Gönül dağı dizisi hangi gün?

Bozkırda hayallerinin peşinden koşan ve karşılarına çıkan tüm engellere karşın imkansızı başarmaya çalışan 3 kuzenin hikayesini anlatılan ve Mustafa Çiftçi’nin öykülerinden olan Gönül Dağı dizisi TRT 1 ekranlarında her Cumartesi akşamı saat 20.00'de yer almaktadır.

Işıl İlyas
isililyas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal