Gök Girsin Kızıl Çıksın Yemini Ne Demek?

Türk tarihinin en büyük yemini olarak bilinen Gök girsin kızıl çıksın sözünün anlamı merak ediliyor. Türk kültüründe özel bir yere sahip olan gök girsin kızıl çıksın ne demek? Kimin sözü, neden söylenmiştir?

26.01.2021-09:03 - (Son Güncelleme: 26.01.2021-09:03) Gök Girsin Kızıl Çıksın Yemini Ne Demek?

Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan gök girsin kızıl çıksın sözünün anlamı merak ediliyor. Özellikle Osmanlı dönem dizi ve filmlerinde denk geldiğimiz bu söz ne demek, kim tarafından söylenmiştir? Gök girsin kızıl çıksın kimin sözü?

GÖK GİRSİN KIZIL ÇIKSIN NE DEMEK?

Gök girsin kızıl çıksın sözü, Türk tarihinin en önemli yeminlerindendir. Yeni su verilmiş çelik üzerindeki mavi rengi görmedikçe anlamı kavranılamayan yemindir. Kızıl ise kanın rengini temsil eder. Öte yandan Türklerde silah üzerine yemin etme geleneğinin ilk örneği olarak bilinmektedir. Kılıç kabzası tutularak söylenen bu yeminin anlamı ise, 'eğer sözümde durmazsam bu kılıç bedenime gök gibi girsin, kanıma bulanarak çıksın' manasına gelmektedir.

GÖK GİRSİN KIZIL ÇIKSIN KİMİN SÖZÜ?

Gök girsin kızıl çıksın sözünün ilk olarak kimin tarafından söylendiği tam olarak bilinmese de bu büyük yemin, Türkler tarafından edilen bir yemindi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal