Giresun'da Yeşil Cami'nin semaver şeklindeki minaresi dikkat çekiyor! Minareyi gören bir daha bakıyor

Giresun'da yapımı 35 yıldır devam eden Yeşil Cami'nin semaver şeklindeki minaresi 4,5 yılda tamamlandı. Dikkat çeken minare hakkında konuşan Eynesil Hayırlı İşler Yapma ve Yaptırma Derneği Başkanı Ayhan Tufanoğlu, "Burası çay memleketi, 5 çay fabrikası var. Çayımızı tanıtmak, temsil etmek istedik. Semaverde çay içmenin de ayrı bir manası var, insanlar semaverin etrafında bir araya geliyor." dedi.

20.06.2022-14:53 - (Son Güncelleme: 20.06.2022-15:07)

Giresun'da inşaatı 35 yıldır süren Yeşil Cami'nin semaver şeklindeki minaresi 4,5 yılda bitti. Minareyi görenler ise dönüp tekrardan bakıyor. Eynesil ilçesinde temeli 1987'de atılan Yeşil Cami, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden ilham alınarak inşa ediliyor. İç kısmının tamamlanmasının akabinde 2012 yılında ibadete açılacak olan caminin inşasında doğal taş dışında başka malzeme, süslemelerde ise boya kullanılmadığı söyleniyor.

Semaver şeklindeki minare dikkat çekiyor

Caminin, taşların özenle işlenmesiyle 4,5 yılda yapılan "semaver" şeklindeki minaresi ise dikkatleri üzerine çekiyor. Eynesil Hayırlı İşler Yapma ve Yaptırma Derneği Başkanı Ayhan Tufanoğlu, ecdada layık olan bir eser ortaya çıkarmak istediklerini söyledi. Aynı zamanda caminin inşaatında da çalışan taş ustası Tufanoğlu, taşları milim milim işleyerek camiyi inşa ettiklerini, bu nedenle inşaatın 35 yıldır devam ettiğini dile getirdi.


'Çok hassas hesaplar var'

Tufanoğlu, bu yıl caminin minaresini tamamladıklarını söyledi. Minarenin en baştan temelinin atılması ile en üstteki taşın takılması arasında 4,5 yıl sürdüğünü dile getiren Tufanoğlu, 'Bu süre zarfından yeşil taşımız ilçedeki Ören beldesinden, sarı taş Bayburt'tan, kırmızı taşları da Kürtün Deresi'nden suyun içinden çıkararak getirdik, işledik, yerine yerleştirerek minareyi tamamladık.' şeklinde açıklama yaptı. Tufanoğlu, zamanın uzun sürmesinin işçiliğin yoğun olmasından kaynaklandığına dikkati çekerek, şöyle devam etti: 'Çok hassas, milimetrik hesaplar var.' dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti, ' En fazla kabul edecek olduğumuz hata payımız 2 milimetrenin üzerine çıkmaz, bu hata oranı aştığında, hatayı toparlaması güç oluyor. O yüzden mükemmel bir işçilik var. Zamanı düşünmeden, işin güzelliğini ortaya çıkarmak, sanatı konuşturmak için ince ve hassas bir çalışma gerçekleştirdik. Mesela minarede kırmızı sarkıt taşı var. Her bir sarkıt taşı 3 günde ortaya çıktı. Sarı mukarnas taşları sıra yüksekliğine göre bazısı 5 günde, bazısı 7 günde ortaya çıkıyor.' dedi.


'Çayımızı tanıtmak istedik'

Tufanoğlu, minarenin semaver şeklinde yapılmasına dair şu şekilde konuştu, 'Bu caminin temelinin atılmasında büyük emeği olan merhum Hacı Mustafa Eren Efendi, Ulu Cami'ye (Kayseri'nin Bünyan ilçesindeki Ulu Cami) gidiyor, yanındakilere de 'bizim yaptıracağımız camiye de böyle bir minare yapalım' diyor, bu şekilde karar veriliyor.' açıklamasında bulundu.

Eynesil'in çayıyla meşhur olduğuna dikkati çeken Tufanoğlu, 'Burası çay memleketi, 5 çay fabrikası var. Çayımızı tanıtmak, temsil etmek istedik. Semaverde çay içmenin de ayrı bir manası var, insanlar semaverin etrafında bir araya geliyor. Bu açıdan da semaver iyi oldu.' açıklamasında bulundu. Ayhan Tufanoğlu, caminin şadırvan gibi bazı bölümlerindeki çalışmaların ise devam ettiğini söyledi.

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal